Θεσσαλονίκη: Έτσι θα είναι η “έξυπνη” στάση (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Έτσι θα είναι η “έξυπνη” στάση (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Περιμένεις υπομονετικά το λεωφορείο στη στάση του ΟΑΣΘ, βαριέσαι, πιάνεις στα χέρια σου το κινητό για να περάσει η ώρα, ωστόσο, η μπαταρία “αποφάσισε” να αδειάσει την χειρότερη στιγμή. Τότε, βγάζεις από την τσέπη ή την τσάντα σου το καλώδιο φόρτισης και το “κουμπώνεις” σε μια θύρα usb που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το σημείο που κάθεσαι. Ανοίγεις το WiFi, συνδέεσαι δωρεάν και ξεκινάς να “σερφάρεις” στο διαδίκτυο μέχρι να έρθει το αστικό.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Κι όμως, το παραπάνω είναι μόνο μία από τις δυνατότητες που μπορούν να παρέχουν οι “έξυπνες στάσεις” οι οποίες αναμένεται σύντομα – εφόσον τρέξουν οι απαραίτητες διαδικασίες – να τοποθετηθούν στον δήμο Θεσσαλονίκης και σε άλλους δήμους. Πρόκειται για μια ελληνική ιδέα και υλοποίηση, ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζεται στη 10η διεθνή έκθεση νανοτεχνολογίας-νανοεπιστημών που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Nanotexnology 2020, στο ξενοδοχείο Porto Palace.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν μιλώντας στο GRTimes.gr, ο μηχανικός πωλήσεων, Μιλτιάδης Παπαδόπουλος και ο Νικόλαος Καραγεωργός, sales manager της κατασκευάστριας εταιρείας Organic Electronic Technologies, οι”έξυπνες” στάσεις, θα διαθέτουν ενεργειακά αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και θα παρέχουν, μεταξύ άλλων, ένα ασφαλές περιβάλλον αναμονής για το επιβατικό κοινό, ηλεκτρονική πινακίδα πληροφόρησης επόμενων αφίξεων λεωφορείων, πινακίδα ανάρτησης συγκοινωνιακών πληροφοριών και διαφήμισης, led φωτισμό, θύρες για φόρτιση smart συσκευών κ.ά.

Επιπλέον, όπως εξήγησαν χθες και στους δημάρχους Θεσσαλονίκης και Νεάπολης – Συκεών, Κωνσταντίνο Ζέρβα και Σίμο Δανιηλίδη, ο τρόπος ουσιαστικά που θα αντικατασταθούν οι κλασικές στάσεις με τις “έξυπνες”, δεν περιλαμβάνει αλλαγή της σιδερένιας κατασκευής αλλά την προσαρμογή της ήδη υπάρχουσας. «Με αυτόν τον τρόπο, δε θα υπάρξει ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό ή στον οδηγό για να γίνουν έργα αναδόμησης”, σημειώνουν. Αξίζει να αναφερθεί, πως στις στάσεις – εφόσον πλέον είναι “έξυπνες”, θα υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί λεντοταινία, ώστε κατά τις νυχτερινές ώρες να φωτίζουν αυτόματα για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. “Τα δικά μας φωτοβολταϊκά είναι εκτυπωμένα, οργανικά, εύκαμπτα, χρωματίζονται και διαπερνώνται από το φως για την παραγωγή ενέργειας, δεν αντλούν μόνον ενέργεια από τον ήλιο, αλλά από οποιαδήποτε πηγή φωτός”, σημειώνουν στη συνέχεια.

“Θέλουμε να το ξεκινήσουμε από εδώ, από την τοπική αυτοδιοίκηση και να προβάλλουμε και την πόλη”, ανέφεραν και τόνισαν πως “θα ήταν όνειρο για εμάς να το βάλουμε στην πόλη μας”. Ακόμα, όπως εξήγησε ο κ. Καραγεωργός, υπάρχουν χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως είναι τα προγράμματα “Φιλόδημος ΙΙ” και “Αντώνης Τρίτσης”, στα οποία μπορούν να ενταχθούν οι δήμοι και να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια που υπάρχουν”.

Από τη μεριά του ο κ. Ζέρβας, εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την μετατροπή των στάσεων σε “έξυπνες” και όπως είπε, έχει ήδη προτείνει να “τρέξουν” όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ