Θεσσαλονίκη- Φοιτητική στέγη: Πεσμένη η ζήτηση, σε άνοδο οι τιμές

Θεσσαλονίκη- Φοιτητική στέγη: Πεσμένη η ζήτηση, σε άνοδο οι τιμές

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μουδιασμένη είναι η αγορά της φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, αλλά παρά την άτονη ζήτηση, οι τιμές είναι «τσιμπημένες» με… «τάση ομαλοποίησης», σύμφωνα με μεσίτες, κάτι που αποκωδικοποιημένα, συνεπάγεται περαιτέρω αυξήσεις.

Σήμερα, λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση των βάσεων για τα ΑΕΙ, μία γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης, μεταξύ Εγνατίας και Κασσάνδρου, πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη, προσφέρεται για 400-500 ευρώ, τιμές που ισχύουν και ανατολικότερα, στη Λεωφόρο Στρατού αλλά και την Τούμπα. Όσον αφορά στα λεγόμενα δυάρια, πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα δυο δωματίων με σαλοκουζίνα, κάτω από την Εγνατία, αυτά πιάνουν ως και 700-750 ευρώ, όταν πέρυσι στην σκληρότερη περίοδο της πανδημίας, οι τιμές τους είχαν πέσει κάτω από τα 600 ευρώ.

Στα χαρακτηριστικά της αγοράς, ο μεσίτης κ. Κώστας Τζάρος, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, αναφέρει την άτονη ζήτηση η οποία, είναι  περίπου στο 20% σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους προηγουμένων ετών, παρότι έχουν βγει οι βαθμολογίες.

«Οι φετινοί πρωτοετείς, τηρούν ακόμη στάση αναμονής, σε σχέση με προηγούμενες, προ covid, χρονιές. Υπάρχει  αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα ισχύσει, λόγω των εξελίξεων που συνδέονται με τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η ζήτηση θα αυξηθεί με την ανακοίνωση των βάσεων», τόνισε ο κ. Τζάρος.

Αύξηση της ζήτησης προβλέπει και ο επίσης μεσίτης κ. Γιώργος Πανίδης, καθώς πέραν των πρωτοετών θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν δια ζώσης τις σπουδές τους, όσοι πέρυσι έφυγαν για τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, λόγω καραντίνας.

Ενδιαφέρον και από τους Δευτεροετείς

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ζήτηση φαίνεται να διαμορφώνεται διαφορετικά στις ιδιωτικές εστίες, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Τραμπούκη της Oikotrust, o oποίος υποστήριξε ότι είναι ικανοποιητική και μάλιστα υψηλότερη από τα επίπεδα, της ίδιας περιόδου του 2019, επειδή πέραν των πρωτοετών που ήδη ξέρουν – λόγω επιδόσεων στις Πανελλήνιες- όταν περνάνε στα ΑΕΙ, υπάρχει ενδιαφέρον για ενοικίαση και από Δευτεροετείς που πέρυσι, λόγω covid, δεν εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα στις εστίες της Oikotrust, οι ενοικιάσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, έχουν ξεπεράσει το 50% των κατοικιών.

Που οφείλονται οι υψηλές τιμές

Οι υψηλές τιμές στη φοιτητική στέγη αποδίδονται από τον κ. Τζάρο στο μεγάλο αριθμό φοιτητών και σπουδαστών στα πανεπιστήμια και ιδιωτικά κολλέγια της Θεσσαλονίκης, που έχουν υπολογιστεί στο περίπου 10% του πληθυσμού του πολεοδομικού συγκροτήματος, δηλαδή σε περισσότερα από 100.000 άτομα.

Πέραν αυτού, η άνοδος οφείλεται και στη μετατροπή πολλών διαμερισμάτων σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι που κατά τα προηγούμενα χρόνια,  απαίτησε από τους ιδιοκτήτες επενδύσεις σε ανακαινίσεις και εξοπλισμούς. Με την κάμψη της έκρηξης του Airbnb, πολλά από τα διαμερίσματα αυτά διατίθενται για μακροχρόνιες μισθώσεις, αλλά σε υψηλότερες τιμές.

Οι τιμές στη φοιτητική στέγη

Oι εποχές που «έφευγαν» στους φοιτητές ασυντήρητα, παλαιά διαμερίσματα, έχει προ πολλού παρέλθει.

Οι περισσότεροι μεσίτες αναλαμβάνουν προς ενοικίαση μόνο σπίτια ανακαινισμένα και αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Πανίδης σημαίνει ότι το διαμέρισμα διαθέτει θέρμανση με φυσικό αέριο, πόρτα ασφαλείας, κουφώματα θερμομονωτικά και ασφαλείας, βρίσκεται κοντά σε στάση λεωφορείου κι΄έχει εύκολη πρόσβαση σε διάφορες εξυπηρετήσεις π.χ. σούπερ μάρκετ.

Για να μιλήσουμε με τιμές: Τα studio που βρίσκονται σε παλιές μεν πολυκατοικίες αλλά είναι ανακαινισμένα, νοικιάζονται προς 250-300 ευρώ/ μήνα, οι γκαρσονιέρες προς 350-400 ευρώ και τα διαμερίσματα των δύο δωματίων ( 70-80 τ.μ.) προς 400-450 ευρώ. Εάν διαθέτουν εξτρά εξοπλισμό ( ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα) τότε το ενοίκια ανεβαίνει κατά περίπου 50 ευρώ.

Σε φοιτητικές εστίες, κατά μέσο όρο το μηνιαίο κόστος που περιλαμβάνει όμως και τους λογαριασμούς όπως και διάφορες υπηρεσίες που παρέχονται στους ενοικιαστές, είναι στα 440-450 ευρώ.

Ο κ. Τζάρος υπολογίζει ότι το ενοίκιο σε μία ιδιωτική εστία- μετά την  αφαίρεση των λογαριασμών ρεύματος κ.λ.π.- είναι κατά 10% ακριβότερο στο τετραγωνικό μέτρο, κάτι που θεωρεί δικαιολογημένο αφού στις εστίες, έχουν γίνει επενδύσεις σε όλη την πολυκατοικία, παρέχονται γρήγορο internet, φύλαξη, διαμορφωμένοι κοινόχρηστοι χώροι.

Μαγνητίζει το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί σα μαγνήτης στους φοιτητές. Όλοι προτιμούν να μένουν όσο πιο κοντά γίνεται στα Πανεπιστήμια, ώστε άνετα και γρήγορα να μπορούν να πηγαινοέρχονται σε αυτά με τα πόδια. Όταν δεν βρίσκουν σπίτι διαθέσιμο σε περιοχές του κέντρου, τότε αναζητούν συνήθως ανατολικότερα, προς Λεωφόρο Στρατού, Φάληρο, Ιπποκράτειο, Τούμπα, ως και Μαρτίου.

Όπως είπαν τόσο ο κ. Τζάρος, όσο και ο κ. Πανίδης, τα προηγούμενα χρόνια τα studios είχαν επικρατήσεις στις ζητήσεις των φοιτητών. Έτσι, πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, «έσπαζαν» τα ακίνητά τους σε μικρότερες κατοικίες, ενώ πολλοί που έβλεπαν την αγορά της φοιτητικής εστίας επενδυτικά, αγόραζαν μεγάλα διαμερίσματα που τα μετέτρεπαν σε studios και γκαρσονιέρες ή και παλιά βιοτεχνικά κτήρια που είχαν μείνει κενά, κυρίως μετά την συρρίκνωση του κλάδου ένδυσης.

“Ξέμεινε” η αγορά από ακίνητα

Οι επενδύσεις στη φοιτητική στέγη, από εταιρείες αλλά και πολλούς ιδιώτες που ήθελαν να κάνουν ασφαλείς και αποδοτικές τοποθετήσεις των διαθεσίμων τους, ξεκίνησαν στις αρχές του 2017. «Τότε, είχαν αρχίσει να αγοράζουν παλιά βιοτεχνικά κτήρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε τιμές κοντά στα 300 ευρώ/τ.μ. Σήμερα, λόγω έλλειψης διαθεσίμων προς πώληση ακινήτων, οι τιμές έφτασαν στα 1.000 ευρώ/τ.μ., με αποτέλεσμα να έχουν πέσει κατακόρυφα οι αποδόσεις των επενδύσεων», τόνισε ο κ. Τζάρος.

Βεβαίως, ο διαθέτων, τα χρήματα που ζητάει η αγορά, ευρίσκει. Έτσι, όποιων οικογενειών τα πορτοφόλια αντέχουν, μπορούν να νοικιάσουν σπίτι για τους φοιτητές- παιδιά τους, στον πυρήνα του κέντρου της πόλης- Π.Π.Γερμανού, Παύλου Μελά, ίσως και Μητροπόλεως- αλλά σε τιμές που ξεφεύγουν αρκετά προς τα άνω, καθώς τα διαμερίσματα των  περιοχών του κέντρου κάτω από την Εγνατία, είναι περιζήτητα από οικογένειες, επαγγελματίες ενώ αποδίδουν έσοδα και με τη βραχυχρόνια μίσθωσή τους.

Την επόμενη εβδομάδα και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, η έλευση των φοιτητών θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά φοιτητικής στέγης.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top