Θεσσαλονίκη: Η εστίαση έχασε το 70%- 80% του τζίρου της- φουντώνει η ανεργία

Θεσσαλονίκη: Η εστίαση έχασε το 70%- 80% του τζίρου της- φουντώνει η ανεργία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Η εστίαση στις τουριστικές περιοχές έχασε το 80% του τζίρου της». «Αναπνέουμε ακόμη χάρη στην επιστρεπτέα προκαταβολή». «Επιχειρήσεις του κέντρου ψάχνουν για αγοραστή». «Το 50%-60% του προσωπικού στην εστίαση θα βγει στην ανεργία». «Πληρώνουμε μόνο προσωπικό και προμηθευτές, όλα τα υπόλοιπα πάνε για ρύθμιση». «Με τα οριζόντια μέτρα ο κλάδος πληρώνει κάποιους ανόητους που κάνουν πάρτι».

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από όσα είπαν στο GRTimes.gr επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, με την πόλη και το νομό, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων covid-19 να έχει μπει από τις 11 Αυγούστου και τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα, στην «κόκκινη ζώνη» του κορωνοϊού και σε αυστηρότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το …κλήμα ήταν που ήταν στραβό, στράβωσε ολότελα με το αναγκαστικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 12 τα μεσάνυκτα και, το όριο των 50 συμμετεχόντων σε κοινωνικές και δημόσιες εκδηλώσεις.

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, μίλησαν στο GRTimes.gr oι:

Δέσποινα Μαυρομάτη («Ζύθος»& «ΝΤΟΡΕ Ζύθος»), ταμίας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών & Καφέ-Μπαρ ν. Θεσσαλονίκης.

Μάριος Παπαδόπουλος ( «Αβέρωφ Ζαχαροπλαστείο»), πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και β’ αντιπρόεδρος του ΒΕΘ.

Χρήστος Κουδούνης («Ούζου Μέλαθρον»), εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης.

Μάριος Ίννος, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης καφέ και wine bars, εστιατορίων ( «Chilai», «Μοi», «Vin») και συνιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος.

Η Θεσσαλονίκη, ούτως ή άλλως τουρισμό δεν έχει φέτος και από τις 11 Αυγούστου, τρώει νωρίς, πηγαίνει για ύπνο νωρίς και, όπως δείχνουν τα πράγματα…από το φθινόπωρο, εκατοντάδες εργαζόμενοι θα πάνε στα σπίτια τους, γιατί η ανεργία θα κτυπήσει κόκκινο, ενώ πάρα πολλές επιχειρήσεις, που κρατιούνται με τα νύχια και τα δόντια, θα αναγκασθούν να βάλουν λουκέτο.

Η ελπίδα για μία μικρή τόνωση της κίνησης, που αναμενόταν ότι θα δοθεί με την Έκθεση, χάθηκε με τη ματαίωση της 85ης ΔΕΘ, αν και υπάρχουν επιχειρηματίες που πιστεύουν ότι η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, τα τελευταία αρκετά χρόνια επηρεάζει ως και αρνητικά τον κλάδο της εστίασης, επειδή συνοδεύεται από κινητοποιήσεις ενώ παράλληλα απασχολεί μεγάλο αριθμό ατόμων εσωτερικά.

«Αναπνέουμε με τις επιστρεπτέες προκαταβολές»

«Οι Τράπεζες δεν μας χρηματοδοτούν, αναπνέουμε με τις επιστρεπτέες προκαταβολές», τόνισε η κα. Μαυρομάτη λέγοντας ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης στις 12 το βράδυ, είναι το τελευταίο κερασάκι στην πικρή τούρτα του covid-19, αφού οι επιχειρήσεις έχουν χάσει άνω του 60% του τζίρου τους, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 80% για τα εστιατόρια/ταβέρνες στις τουριστικές περιοχές, όπως είναι τα Λαδάδικα.

Η κα. Μαυρομάτη δίνει ένα παράδειγμα που φανερώνει πόσο άσκημα είναι τα πράγματα. «Στο Ζύθο υπάρχουν ημέρες, πολλές, που βγάζουμε δύο κουβέρ όταν ημερήσια, κατά μέσο όρο, βγάζαμε 256 κουβέρ. Τώρα αν τύχει και βάλουμε 50, νομίζουμε ότι «σκίσαμε». Αναπόφευκτα πετιούνται αναλώσιμα».

Κατά την άποψη της επιχειρηματία, η κίνηση είναι τόσο μειωμένη, που το υποχρεωτικό κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυκτα, δεν επηρεάζει ιδιαίτερα. Και η μειωμένη κίνηση αναπόφευκτα οδήγησε σε μείωση του προσωπικού από 50-60 άτομα, σε 20.

«Στις αρχές του φθινοπώρου, δυστυχώς, θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις. Πωλούνται επιχειρήσεις στην καρδιά της πόλης. Έπρεπε η Πολιτεία να ακούσει εξ’ αρχής τις προτάσεις μας, να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα εκείνων που λήφθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα μέτρα ήταν ημίμετρα. Οι επιχειρήσεις που έχουν τέτοια δραματική μείωση τζίρου, δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος λειτουργίας», τόνισε η κα. Μαυρομάτη.

«Μας κόβουν το 30% του βραδινού τζίρου»

Το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 12 τα μεσάνυκτα, συνεπάγεται απώλεια 30% του βραδινού τζίρου, όταν ήδη εστιατόρια και ταβέρνες έχουν μείωση τζίρου που ξεπερνάει το 50% ως και το 60%, δήλωσε στο GRTimes.gr o κ. Χρήστος Κουδούνης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης.

Η Πρωτοβουλία γεννήθηκε στην εποχή του κορωνοϊού αλλά οι στόχοι της είναι ευρύτεροι καθώς τώρα είναι η εποχή να αντιμετωπισθούν δομικά προβλήματα του κλάδου εστίασης, ενός κλάδου με πολύ σύνθετο προφίλ- πιάνει από μπουγατσάδικα ως νυκτερινά κέντρα- όπως επίσης με πολλούς …αλεξιπτωτιστές.

Οι επιπτώσεις του covid-19 είναι ήδη τρομακτικές και θα φανούν καθαρότερα από το Σεπτέμβριο, ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν και ποιοι επιχειρηματίες δεν θα ξαναβάλουν το κλειδί στην πόρτα του καταστήματός τους.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το 50%-60% του προσωπικού των επιχειρήσεων εστίασης, θα βγει στην ανεργία. Δεν ωφελεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, καθημερινά, να κάνουν φύλλο- φτερό τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο κ. Κουδούνης.

Να σημειωθεί ότι η Πρωτοβουλία έχει φθάσει μέχρι και τον πρωθυπουργό στην προσπάθειά της να πείσει ότι απαιτείται η δημιουργία μίας Γενικής Γραμματείας Επισιτισμού, στο πλαίσιο του Υπουργείου Τουρισμού, για τη ρύθμιση των θεσμικών θεμάτων του Κλάδου, αλλά και την παρακολούθησή του.

«Το πρόβλημα θα φανεί το χειμώνα»

Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 το βράδυ, δεν επηρεάζει τα ζαχαροπλαστεία γιατί ακόμη και αυτά που διαθέτουν σάλα, δεν έχουν πελατεία μετά τις 9-10 μ.μ., όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Να σημειωθεί ότι στο νομό Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 6.000 ζαχαροπλαστεία από τα οποία περίπου τα 1.500 διαθέτουν σάλα με τραπεζάκια. Ο αριθμός των καταστημάτων ανεβαίνει στις 8.000 αν προστεθούν τα μπουγατσάδικα που σχεδόν όλα διαθέτουν χώρους για το πρωϊνό των πελατών.

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση, στη Θεσσαλονίκη, να δημιουργούνται σάλες στις οποίες οι πελάτες μπορούν να πάρουν το γλυκό τους ή και brunch. Το πόσο θα επηρεαστούν οι τζίροι αυτών των επιχειρήσεων, θα το διαπιστώσουμε όταν πέσουν οι θερμοκρασίες και χειμωνιάσει.

«Ειδικά για τα ζαχαροπλαστεία θα έλεγα ότι θα επηρεαστούν περισσότερο από την οικονομική δυσπραγία που έφερε η υγειονομική κρίση κι’ αυτό επειδή το γλυκό δεν είναι είδος ανάγκης. Μειώσεις στο εισόδημα, ανασφάλεια για το τι φέρνει το μέλλον, πλήττουν τον κλάδο μας», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όμως τα ζαχαροπλαστεία δέχονται και ένα ακόμη πλήγμα, ειδικά αυτή την περίοδο, καθώς η «Θεσσαλονίκη- πόλη του γλυκού», θα χάσει πωλήσεις επειδή δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Ο κορωνοϊός, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, θα έχει και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις καθώς τα μέτρα προστασίας, οι αλλαγές στις συνήθειες των ανθρώπων, είναι πολύ πιθανό να αφήσουν και αλλαγές στους τρόπους διασκέδασης, κάτι που επίσης θα επιδράσει στην οικονομία και το επιχειρείν.

«Χάνονται χιλιάδες μεροκάματα από την αγορά»

Η κατάσταση για τα καφέ- μπαρ και εστιατόρια είναι δραματική και όχι απλώς δύσκολη, δηλώνει ο κ. Ίννος προσθέτοντας ότι οι τζίροι των καταστημάτων έχουν μειωθεί κατά 70%.

«Μετά την άρση του lock down, υπήρχε αρκετή κίνηση, είμασταν λίγο χαμηλότερα από τα περυσινά νούμερα. Από τα μέσα Ιουλία όμως και μετά, η κατάσταση άρχισε σταδιακά να χειροτερεύει. Οι δικές μας οι επιχειρήσεις, με τους περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας, έχουν έρθει σε δραματική κατάσταση. Ο Έλληνας, το καλοκαίρι, δεν βγαίνει για φαγητό ή ποτό, πριν τις 9- 10 το βράδυ.

«Πληρώνουμε όλοι, οι συνεπείς επιχειρηματίες, επειδή κάποιοι λίγοι ‘ανόητοι’, επιμένουν να κάνουν πάρτι. Το κράτος να κλείσει αυτές τις επιχειρήσεις και να αφήσει τους υπόλοιπους να λειτουργήσουν με ηρεμία», επέμεινε ο επιχειρηματίας, που έχει μειώσει το προσωπικό του στο ¼.

«Θα κλείσουν πάρα πολλά καταστήματα, υπάρχουν συνάδελφοι που ζητούν δανεικά, άλλοι που ήδη ψάχνουν αγοραστές για τις επιχειρήσεις τους. Θα υπάρξει έκρηξη της ανεργίας, το θεωρώ βέβαιο, χάνονται χιλιάδες μεροκάματα.

«Μας κοροϊδεύουν με τα δήθεν μέτρα που λήφθηκαν. Από τη μία πλευρά στις χορηγήσεις, αναστέλλονται οι πληρωμές στο κεφάλαιο αλλά συνεχίζουν να τρέχουν οι τόκοι. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές, το ΦΠΑ επίσης», πρόσθεσε ο κ. Ίννος ο οποίος προβλέπει έναν υποτονικό χειμώνα για τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι, ότι το φθινόπωρο θα ξεδιπλωθεί η πραγματική έκταση μίας μεγάλης κρίσης στην κλάδο της εστίασης, που πάει χέρι- χέρι με την κρίση στον τουρισμό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top