Θεσσαλονίκη: Τι είπαν φοιτητές και καθηγητές για τα επεισόδια στο ΑΠΘ (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Τι είπαν φοιτητές και καθηγητές για τα επεισόδια στο ΑΠΘ (VIDEO)

Για τα γεγονότα που σημειώθηκαν τη περασμένη Δευτέρα με την επέμβαση της αστυνομίας εντός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μίλησαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, μέλη φοιτητικών συλλόγων και καθηγητές οι οποίοι εκφράζουν ανοιχτά την αλληλεγγύη τους.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Από κοινού όλοι οι ομιλητές (φοιτητές και καθηγητές) καταδίκασαν τις εικόνες βίας που έκαναν τον γύρο της Ελλάδας και τόνισαν ότι η αστυνομία δεν έχει καμία θέση εντός των Πανεπιστημίων. Επίσης, έκαναν λόγο για πρωτόγνωρη εικόνες αναφορικά με τον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων που βρέθηκαν εντός του campus.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο φοιτητής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, Λευτέρης Στεργίου ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας, και κατά τη διάρκεια της σύλληψής του είχε αίματα στο πρόσωπο, όπως φάνηκε και από τις σχετικές εικόνες που μεταδόθηκαν.

Όπως είπε από το πρωί της Δευτέρας, φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου διοίκησης προκειμένου να διατρανώσουν τα αιτήματά τους για τη μη εφαρμογή του “κατάπτυστου νομοσχεδίου που ψήφισε η κυβέρνηση παρά την καταδίκη από τη συντριπτική πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας” αλλά και για το αίτημα, να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας “που εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για να επιστρέψουμε στα έδρανα μας αλλά μέσα σε μια νύχτα βρίσκει 30 εκατομμύρια ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία”.

Συνεχίζοντας εξιστορεί όσα έγιναν εκείνη την ημέρα, λέγοντας ότι μετά από λίγες ώρες πληροφορήθηκαν ότι ο πρύτανης είχε ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για να λήξει η κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων”. “Στη συνέχεια όπως είδατε και στα βίντεο που έχουν δημοσιευθεί, οι δυνάμεις των ματ επενέβησαν μέσα στον χώρο του ΑΠΘ, μπήκαν μέσα στην πρυτανεία σπάζοντας την κατάληψη και προχώρησαν σε βίαιη καταστολή, προσαγωγές ακόμα και στον σωρό των διαδηλωτών που βρισκόμασταν έξω από το κτήριο”, συμπληρώνει.

Οι φοιτητές, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης ξεκαθάρισαν πως δεν θα σταματήσουν τους αγώνες τους ώστε να μην εφαρμοστεί τον νέο νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για “πρόβα τζενεράλε” σε ό,τι μπορεί να ακολουθήσει στη συνέχεια και χαρακτηρίζοντας τα όσα έγιναν τη Δευτέρα “αποτρόπαια”. Παράλληλα, οι φοιτητές έριξαν ευθύνες στον πρύτανη του πανεπιστημίου ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα.

“Είδαμε φοιτητές να τους κυλάνε, να σέρνονται σαν να είναι ζώα, να μας πετούν χημικά» ανέφερε η φοιτήτρια Αγγελική Γεωργάκη. Οι φοιτητές εκτόξευσαν μάλιστα τα βέλη τους προς την πρυτανεία και χρέωσαν την εισβολή των ΜΑΤ, όπως λένε, στον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου. «Ήταν αποτρόπαια και ντροπιαστικά γεγονότα με ευθύνη πρύτανη», σημείωσε η φοιτήτρια Κωνσταντίνα Κουριζή.

“Ο πρωθυπουργός είπε ότι μπαίνει η δημοκρατία στα ΑΕΙ. Η αστυνομία ως νόμιμος βραχίονας μονοπωλιακής άσκησης της κρατικής έμμετρης ή και υπέρμετρης βίας, όποτε δρα, προφανώς αίρει καταρχήν νομίμως αναγκαστικά συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας. Αυτό δεν το ξέρουν οι απόφοιτοι του Χάρβαρντ και του Κολούμπια;” ανέφερε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Θεάτρου, Κωνσταντίνα Ριτσάτου, η οποία ήταν αυτή που έβαλε το σώμα της μπροστά για να προστατέψει τον φοιτητή που σερνόταν χωρίς μπλούζα στην άσφαλτο κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από την αστυνομία.

Η ίδια τόνισε ότι μέσα από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «τρυπώνει» ο φασισμός στα πανεπιστήμια. “Η στρατολόγηση ειδικών φρουρών στα πανεπιστήμια και όπως προβλέπει το νομοσχέδιο θα γίνεται κατά προτίμηση από πρώην μέλη στρατιωτικών σωμάτων, εγνωσμένου δημοκρατικού πλέγματος και ήθους. Καταλαβαίνετε την ειρωνεία φαντάζομαι”, είπε χαρακτηριστικά.

“Ήταν πρωτόγνωρα τα γεγονότα της Δευτέρας. Είναι τα προεόρτια ενός ζοφερού μέλλοντος. Σχεδιάζεται το πανεπιστήμιο της αγοράς, που δεν δέχεται τη διαμαρτυρία. Οι συγκεκριμένες πρυτανικές αρχές έκαναν την επιλογή να βάλουν τις δυνάμεις καταστολής στο ΑΠΘ, οπότε τους χρεώνεται ακέραια. Η ουσία είναι ότι ήθελαν να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα. Ως εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, στηρίζουμε απολύτως τα αιτήματα των φοιτητών, να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια. Συμμεριζόμαστε το αίτημα να διαμαρτυρόμαστε και να διεκδικούμε. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να συσπειρωνόμαστε με τους φοιτητές, αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά”, τόνισε το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουρμούλης.

Για «σκηνοθετημένο σκηνικό βίας, ώστε να τρομάξουν οι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι”, έκανε λόγο ο ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημήτρης Ραπτάκης, τονίζοντας ότι” δεν είναι τυχαίο που γίνεται τώρα, έχει εξαγγελθεί και σχεδιάζεται το νομοθετικό πλαίσιο για να περάσει από την Βουλή μέχρι το καλοκαίρι» .

Οι φοιτητές πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής τόνισαν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Δείτε βίντεο του GRTimes.gr από τη συνέντευξη τύπου:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top