Θεσσαλονίκη: «Τίτλοι τέλους» για το βίντεο κλαμπ στη Σόλωνος – Όλα στο ράφι προς 1€

Θεσσαλονίκη: «Τίτλοι τέλους» για το βίντεο κλαμπ στη Σόλωνος – Όλα στο ράφι προς 1€

Είκοσι χιλιάδες αντίτυπα, 15.000 τίτλοι, ταινίες κλασικές, εποχής, ταινίες σταθμοί της 7ης τέχνης, επιστημονικής φαντασίας, κομεντί, ρομαντικές, περιπέτειας, παιδικές. Όλα στο ράφι προς πώληση, στην τιμή του ενός ευρώ. Ο λόγος, οι τίτλοι τέλους που πέφτουν για το επί 25ετίας βίντεο κλαμπ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Κλείνουμε 1997 – 2022, ευχαριστούμε!!» αναγράφεται εδώ και λίγες ημέρες στις βιτρίνες του ιστορικού βίντεο κλαμπ Cinema Club επί της Σόλωνος 47, κοντά στο παρκάκι της Πέτρου Συνδίκα. Τέλος εποχής για ένα ακόμη βίντεο κλαμπ που παρά τα απανωτά χτυπήματα που δεχόταν ο συγκεκριμένος κλάδος, κατάφερε να σταθεί όρθιο επί 25 έτη.

«Άνοιξα Νοέμβριο του 1997, δεν υπήρχε τίποτα εδώ, εγώ ήμουν 17 χρονών, το άνοιξε ο θείος μου ο Νίκος, σε μια εποχή που τα βίντεο κλαμπ ήταν τοπ» αναφέρει στο GRTimes.gr ο ιδιοκτήτης του Cinema Club Κώστας Λίνος εξηγώντας ότι από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με τη δουλειά, την αγάπησε, την εξέλιξε και παρά τα πολλαπλά ‘χαστούκια’ καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών, κατάφερε να κρατηθεί, έως φέτος.

Ήταν μια εποχή που το άνοιγμα του βίντεο κλαμπ σ’ έναν όμορφο δρόμο με δέντρα, που τριγύρω δεν υπήρχε κάτι άλλο, και με την πρωτοποριακή του διακόσμηση, με τα γυάλινα ράφια, σε συνδυασμό με το άκρως ενημερωμένο εμπόρευμα κατέστησε το κατάστημα σε top επιλογή για τον κόσμο της γύρω περιοχής και όχι μόνο.

Η χρυσή εποχή της βιντεοκασέτας

Η χρυσή εποχή για τα βίντεο κλαμπ στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει περί τη δεκαετία του ’80.  «Τουλάχιστον μέχρι το 2004 – 2005 ήταν η χρυσή εποχή για τη βιντεοκασέτα» αναπολεί ο κ. Λίνος, «έφευγαν με σακούλες, δέκα δέκα οι κασέτες, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ ήταν οι μέρες της ταινίας. Είχε κρατήσεις, κράτα μου αυτήν την ταινία, αν δεν την κρατούσες μάλωνες, υπήρχε πάθος, αν δεν έπαιρναν ταινία, δεν μπορούσαν» διηγείται λέγοντας ότι Παρασκευή και Σάββατο έφτανε να νοικιάζει 700 – 800 ταινίες την ημέρα.

Αυτά περίπου ως το 2005, στην πορεία ήρθε το DVD «το οποίο ήταν ουσιαστικά το μπαμ για να αναζωπυρωθεί πάλι το βίντεο κλαμπ, είχε πιο καθαρή εικόνα, πιο καλό ήχο» εξηγεί στο GRTimes.gr ο ιδιοκτήτης του βίντεο κλαμπ Κώστας Λίνος.

Όταν στη συνέχεια ήρθε και το Blue ray, το οποίο ήταν λίγο πιο εξελιγμένο σε σχέση με το DVD, δεν τράβηξε όπως ίσως να αναμενόταν. «Ήρθε και πάνω στην οικονομική κρίση, έπρεπε να αγοράσεις καινούργια τηλεόραση για να το υποστηρίζει, εξειδικευμένη συσκευή, οπότε δεν είχε μεγάλη απήχηση» προσθέτει.

Πειρατεία, Ίντερνετ, εφημερίδες

Φτάνουμε στο 2006, 2007, «φαινόταν ότι κάτι αλλάζει, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις πειρατείες,  τα παράνομα που πουλούσαν στο δρόμοι οι έγχρωμοι, ήταν οι εφημερίδες που έδιναν dvd, το Ίντερνετ, το οποίο υπήρχε μεν αλλά στην αρχή δεν ήταν τόσο γρήγορο για να κατεβάζουν ταινίες (downloading), ήταν και αυτό άλλο ένα ‘χαστούκι’» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λίνος προσθέτοντας ότι ήδη είχε ξεκινήσει η πτώση, αρχικά με ένα 10%, το οποίο για την εποχή δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, «αλλά σου κακοφαινόταν το παρεμπόριο και όλο αυτό που γινόταν».

Ταφόπλακα το Netflix

Σταδιακά η κίνηση στο βίντεο κλαμπ άρχισε να πέφτει, η οποία επικεντρώνεται στους παραπάνω λόγους. «Και τώρα την τελευταία διετία, η καραντίνα το διέλυσε, διότι ανάγκασε πολλούς να στραφούν στο Netflix, το Netflix ήταν η ταφόπλακα, ήταν εύκολο, φθηνό, ήμασταν κλειστά, οπότε αναγκαστικά πήγαν όλοι από εκεί, με τα συνδρομητικά κανάλια, τις πλατφόρμες, το κατέβασμα από το Ίντερνετ» λέει ο κ. Λίνος επισημαίνοντας ότι την τελευταία δεκαετία φαινόταν ότι το βίντεο κλαμπ πάει προς το τέλος.

Άλλος ένας λόγος που αναγκάζεται να βάλει τίτλους τέλους στην επιχείρησή του ο Κώστα Λίνος είναι το γεγονός ότι αυτήν την χρονιά έχουν σταματήσει και οι εταιρίες διανομής ταινιών dvd.

«Έκλεισαν τα βίντεο κλαμπ, οπότε και οι εταιρίες διανομής δεν είχαν λόγο ύπαρξης. Θα μπορούσε να πήγαινε το μαγαζί ακόμη κάνα χρόνο, αν δεν έκλειναν οι εταιρίες διανομής ταινιών dvd, όταν όμως δεν θα έχω καινούργιους τίτλους, δεν γίνεται μόνο με τα παλιά και τα μεταχειρισμένα, ακόμη και αυτούς τους ρομαντικούς που είχαμε, ερχόταν, ήθελαν όμως να δουν και τα καινούργια, οπότε τώρα τους χάνεις και αυτούς».

Ψυχοθεραπεία, ένα κομμάτι της γειτονιάς

Οι πελάτες που επισκέπτονταν το βίντεο κλαμπ όλα αυτά τα χρόνια ήταν διαφόρων ηλικιών. Τα τελευταία χρόνια πήγαιναν και εκείνοι που δεν ήξεραν να ‘κατεβάζουν’ ταινίες από το διαδίκτυο, άλλοι δεν ήθελαν, ήθελαν να επισκεφτούν το βίντεο κλαμπ, να χαζέψουν, έψαχναν ταινία, καθόταν 45 λεπτά με μισή ώρα κατά μέσο όρο. Στη συνέχεια ήταν και οι νεότεροι που ναι μεν γνωρίζουν από τεχνολογία, αλλά ήθελαν να δουν την ταινία σε dvd, που ήθελαν να μαζευτούν σ’ ένα σπίτι φίλων, ήταν και οι πιο μικροί με το play station, όλες οι ηλικίες, ήθελαν να ρωτήσουν τον Κώστα ή τους εργαζόμενους του, «μιλούσαμε, έλεγαν τα προβλήματά τους, λέγαμε για τις αθλητικές ομάδες, ήταν μια ψυχοθεραπεία για αυτούς», λέει ο κ. Λίνος.

Και σήμερα, από την ημέρα που ανάρτησε την ενημερωτική αφίσα «κλείνουμε»,  «ο κόσμος είναι στεναχωρημένος, μπορεί να μην ερχόταν κάθε μέρα, μπορεί να έπαιρνε 1-2 ταινίες το μήνα, περνούσε όμως, έλεγε καλημέρα, και μόνο που θα κλείσει είναι στενάχωρο, ήταν ένα κομμάτι της γειτονιάς».

Ρετρό κατάσταση

Ο Κώστας Λίνος είναι πλέον 42 ετών, είναι παντρεμένος και έχει ένα κοριτσάκι 3,5 ετών. Τι του επιφυλάσσει το αύριο; «Δεν σκέφτομαι ακόμη τίποτα, είναι κάτι καινούργιο για μένα τι θα γίνει, κάτι έχω στο μυαλό, αλλά σε άσχετο επάγγελμα, δεν νομίζω να ασχοληθώ με κατάστημα, είναι και η περίοδος δύσκολη, έφαγα αρκετό άγχος» λέει και προσθέτει «είναι στενάχωρο που κλείνω, αλλά από την άλλη, επειδή το δούλευα καιρό μέσα μου, δεν είναι τόσο ότι πέφτω από τα σύννεφα, ήξερα ότι είχε ένα τέλος, πάμε για άλλα, πιστεύω ότι θα βρω τη λύση, έχω όρεξη για συνέχεια και για δουλειά».

Έτσι, τον επόμενο μήνα, το βίντεο κλαμπ Cinema Club ρίχνει τίτλους τέλους. «Το βίντεο κλαμπ θα το θυμούνται οι επόμενες γενιές σαν μια ρετρό κατάσταση, όπως και τώρα, άμα πεις για βίντεο κλαμπ, θα πουν ‘καλά, ακόμη στο βίντεο κλαμπ πας;’» λέει ο κ. Λίνος. Όσο για την-τις ταινίες που έκαναν πάταγο σε ενοικιάσεις όλα αυτά τα χρόνια, «Ο Τιτανικός (1997), τότε είχα 100 κασέτες, και μετά ο ‘Άρχοντας των Δακτυλιδιών’» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Κώστας Λίνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα»-Συνεχίζουμε αποφασισμένοι τις κινητοποιήσεις (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Πώς πιάστηκε στη «φάκα» η πιτσαρία που έκρυψε τζίρο 635.000 ευρώ

Ενοικιαζόμενα καταλύματα: Δεν πέφτει καρφίτσα σε Χαλκιδική και Πιερία

Χαλκιδική: Ο κόσμος «αγκαλιάζει» την «PROPONTIS EXPO» στα Ν. Μουδανιά (ΦΩΤΟ-VIDEO) 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top