Θεσσαλονίκη: Βαριές «καμπάνες» για υπαίθρια διαφήμιση

Θεσσαλονίκη: Βαριές «καμπάνες» για υπαίθρια διαφήμιση

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Τσουχτερά πρόστιμα για παράνομη τοποθέτηση υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων επέβαλε σε επαγγελματίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου, Στράτος Λούβαρης

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, η διαδικασία κινήθηκε έπειτα από καταγγελίες πολιτών ότι επαγγελματίες είχαν τοποθετήσει παράνομα επιγραφές που δηλώνουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους. Η Τροχαία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε αυτοψίες και, αφού βεβαίωσε τις παραβάσεις, τις κοινοποίησε στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες επέβαλαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα που έφτασαν ακόμα και τις 20.000 ευρώ.

Τι ισχύει για την υπαίθρια διαφήμιση

Να σημειωθεί ότι με νέα ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 22 Ιουλίου, επιτρέπεται και πάλι η υπαίθρια διαφήμιση, που είχε απαγορευτεί πλήρως το 2010, αλλά με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται και η βιώσιμη κινητικότητα, αλλά και η οδική ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής:

  • Απαγορεύονται ρητά διαφημιστικές πινακίδες σε πεζοδρόμια και στο κατάστρωμα δρόμων
  • Απαγορεύονται οι διαφημίσεις σε επαρχιακές και εθνικές οδούς, σε ανισόπεδους κόμβους, σε σταθμούς διοδίων και οπουδήποτε αλλού, εφόσον μπορεί να επηρεάσει τους χρήστες της οδού και την κυκλοφορία
  • Ορίζονται καθολικές απαγορεύσεις για τοποθέτηση πινακίδων στο οδόστρωμα κάθε είδους οδού και στις διαχωριστικές νησίδες, στις νησίδες ασφαλείας και στο οδόστρωμα των οδών παρόδιας εξυπηρέτησης
  • Ορίζονται καθολικές απαγορεύσεις για τοποθέτηση πινακίδων στο οδόστρωμα κάθε είδους οδού και στις διαχωριστικές νησίδες, στις νησίδες ασφαλείας και στο οδόστρωμα των οδών παρόδιας εξυπηρέτησης
  • Σε στοίχιση με τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφήμισης μπροστά από καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις και κατοικίες, καθώς και γενικώς η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων που προκαλούν ενόχληση  στους χρήστες κοινόχρηστων χώρων ή ενοίκων παρακείμενων κτιρίων

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, όπως ανέφερε στο GRTimes.gr ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Θωμάς Γέρμανος, η κατάσταση σε σχέση με παλαιότερα παρουσιάζει αισθητή βελτίωση, καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά οι διαφημιστικές πινακίδες που ήταν τοποθετημένες σε δρόμους υψηλής κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται επικίνδυνες καθώς αποσπούσαν την προσοχή των οδηγών.

«Σαφάρι» ελέγχων για τις επιγραφές

Στον αντίποδα, συνεχίζεται το «σαφάρι» για τις διαφημιστικές επιγραφές που τοποθετούν επαγγελματίες σε πολυκατοικίες, οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις διαφημίσεις και εξακολουθούν να θεωρούνται παράνομες.

Όπως ανέφερε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, οι έλεγχοι είναι καθημερινοί, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 900% (!), με τα τσουχτερά πρόστιμα να επιβάλλονται, όπως ορίζει ο νόμος, με βάση τα τετραγωνικά. «Στόχος μας δεν είναι τα πρόστιμα, αλλά η συμμόρφωση», διευκρίνισε, πάντως, ο κ. Κούπκας.

Το γεγονός ότι δεν ρυθμίστηκαν νομοθετικά οι επιγραφές έχει προκαλέσει την αντίδραση του Σωματείου Εργολάβων Κατασκευαστών Ηλεκτρολόγων Φωτεινών Επιγραφών Βορείου Ελλάδας (ΣΕΚΗΦΕΒΕ), που διαχρονικά επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για διαφημίσεις, αλλά τρόπο προβολής επαγγελματικής δραστηριότητας.

«Ζητούμε εδώ και δέκα χρόνια να αλλάξει ο νόμος και να επιτραπούν οι επιγραφές με προδιαγραφές που μπορεί να ελέγξει το σωματείο», ανέφερε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος Σάββας Μουρατίδης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιτρέπεται η τοποθέτηση ενδεικτικών επιγραφών μόνο στα ισόγεια καταστήματα και όχι σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ορόφους. Αυτό, όπως επισήμανε ο πρόεδρος, είχε ως αποτέλεσμα πολλά επιχειρήσεις να αναγκαστούν να μετακομίσουν είτε σε ισόγεια, είτε σε περιφερειακούς δήμους, όπου οι έλεγχοι δεν είναι τόσο αυστηροί.

«Όταν υπάρχουν οχτώ επαγγελματικές στέγες ανά όροφο, αλλά επιτρέπεται μόνο μία επιγραφή στο ισόγειο, αντιλαμβάνεστε για πόση μείωση τζίρου μιλάμε», τόνισε ο κ. Μουρατίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι διακυβεύονται και εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο, που απασχολεί συνολικό περίπου 6.000 εργαζόμενους.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top