To ενοίκιο του φοιτητή: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στη φοιτητική στέγη

To ενοίκιο του φοιτητή: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στη φοιτητική στέγη

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Δύο μέτρα και δύο σταθμά επιφύλαξε η κυβέρνηση, για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αλλά και διαχειριστές ακινήτων, που νοικιάζουν κατοικίες σε φοιτητές, σε μία χρονιά δύσκολη για τη φοιτητική στέγη αφού κυρίως λόγω covid-19, έχουν μείνει στη Θεσσαλονίκη ως και 5.000 ξενοίκιαστα, διαθέσιμα διαμερίσματα.

Το μέτρο της μείωσης του ενοικίου κατά -40%, που ισχύει για τις επιχειρήσεις των πληττόμενων ΚΑΔ, ισχύει και τα ενοίκια που πρέπει να καταβάλλουν φοιτητές (εξαρτώμενα τέκνα) οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Κατ’ αρχή να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο, ως γνωστό, έχει προκαλέσει την αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι πληττόμενοι πολίτες θα μπορούσαν να έχουν υποστηριχθεί με την επιδότηση ενοικίου, επιχειρήσεων και, εν προκειμένω, της φοιτητικής στέγης.

«Εμείς από το Μάρτιο είχαμε τοποθετηθεί κατά της μείωσης του ενοίκου και είχαμε αντιπροτείνει άλλους τρόπους ενίσχυσης των πληττόμενων από την πανδημία, είτε επιχειρήσεων, είτε φυσικών προσώπων», τόνισε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, δικηγόρος κ. Κώστας Χαϊδούτης προσθέτοντας: «Τουλάχιστον αποφασίστηκε ότι θα επιστραφεί το 50% της μείωσης του ενοικίου στους εκμισθωτές, κάτι είναι και αυτό στη συγκεκριμένη φάση».

Χασούρα για τις εταιρείες διαχείρισης φοιτητικών εστιών

Ωστόσο αυτή η επιστροφή, που μειώνει την απώλεια για τους εκμισθωτές στο -20%, ισχύει μόνο για τους ιδιώτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους σε φοιτητές με γονείς που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Το οποίο σημαίνει ότι τα νομικά πρόσωπα, οι εταιρείες που έχουν επενδύσει σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες ή και διαχειρίζονται φοιτητικές εστίες, θα μείνουν με τη χασούρα του -40% στα έσοδα που διαφορετικά θα είχαν.

Το δεύτερο lock down, έδωσε ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα στην αγορά της φοιτητικής κατοικίας, απ’ ότι είχε ήδη διαφανεί στις αρχές του φθινοπώρου, ακριβώς λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού στη λειτουργία Πανεπιστημίων αλλά και Ιδιωτικών Κολλεγίων.

Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, με την υϊοθέτηση της τηλεκπαίδευσης σε μεγάλες Σχολές Θεωρητικών Σπουδών, ήταν αναμενόμενο να υπάρξει επίπτωση στη φοιτητική στέγη, κάτι που φάνηκε περισσότερο στις κατοικίες ιδιωτών, όπως τόνισε στο GRTimes.gr o κ. Άγγελος Πασαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, ο οποίος και εκτιμά ότι έχουν μείνει διαθέσιμα προς ενοικίαση ως και 5.000 διαμερίσματα.

«Ξενοίκιαστα έχουν μείνει τα πιο ακριβά διαμερίσματα, αυτά που είχαν διαμορφωθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, για Airbnb και, όταν κάμφθηκε η συγκεκριμένη αγορά, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να τα δώσουν για τη συνήθη μίσθωση. Όμως σε αυτές τις συνθήκες, δεν νοικιάζεται ένα διαμέρισμα των 55 τ.μ. για 600 ευρώ.

«Κάποιοι από τους φοιτητές που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν, στη συνέχεια επέστρεψαν στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους, για λόγους οικονομικούς κυρίως. Ενδεχομένως να προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες και μειώσεις στα μισθώματα, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι, ότι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που είναι διαθέσιμα, από μόνοι τους ρίχνουν τα ενοίκια κατά 10%-20%», δήλωσε ο κ. Πασαλίδης.

Επιδότηση και όχι μείωση ενοικίου

«Θα ήταν πολύ ευκολότερο και δικαιότερο, κατά την άποψή μου, να επιδοτηθεί το ενοίκιο στις περιπτώσεις των πληττόμενων οικογενειών, αντί να επιβληθεί η μείωση ενοικίου κατά -40%», υποστήριξε ο κ. Χρήστος Τραμπούκης , διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Oikotrust», που έχει αναπτύξει και λειτουργεί τέσσερις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλονίκη, ενώ επενδύει και στη μετατροπή του κτιρίου της άλλοτε κλινικής Ανδρεάδη.

Η επίπτωση από το μέτρο της μείωσης του ενοικίου, γίνεται ακόμη βαρύτερη για τα νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονται φοιτητικές εστίες, αφού η επιστροφή του 50% της υποχρεωτικής περικοπής ισχύει μόνο στις περιπτώσεις των ιδιωτών εκμισθωτών. Έτσι, μία εταιρεία που πραγματοποιεί επενδύσεις, έχει δάνεια, σημαντικά λειτουργικά έξοδα, βγαίνει από χέρι περισσότερο ζημιωμένη φέτος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, στην αρχή της εκπαιδευτικής περιόδου, είχαν όλες πληρότητα στο 100%, με όλα τα διαμερίσματα να είναι νοικιασμένα.

«Παρά το  δεύτερο lock down, το 60%-70% των φοιτητών που νοίκιασε στις εστίες της «Οikotrust», δεν έχει φύγει από τη Θεσσαλονίκη. Οι φοιτητές παρακολουθούν, από εδώ, τα μαθήματα μέσω τηλεδιασκέψεων», είπε ο κ. Τραμπούκης σημειώνοντας ότι η εταιρεία, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των σπουδαστών, μελετά κάποια οικονομική ελάφρυνση.

Ο κορωνοϊός πρόλαβε το Project 151

Στην εκδήλωση της πανδημίας, το Μάρτιο, οφείλεται η μικρή καθυστέρηση στη μετατροπή της «παλιάς ΔΕΗ», στο 63 της οδού Παπαναστασίου, σε κτίριο φοιτητικών και όχι μόνο, κατοικιών. Σαν αποτέλεσμα, χρειάστηκε να φθάσει ο Νοέμβριος, για να μπορέσουν ένοικοι να εγκατασταθούν στο ‘Project 151’ της  «Calon Constructions».

Ωστόσο, όπως είπε στο GRTimes.gr ο επικεφαλής του Ομίλου «Calon» κ. Ισαάκ Λεών, δεδομένων και των ιδιαίτερων συνθηκών, το project που αφορά ένα μεγάλο κτίριο, εμβαδού 10.500 τ.μ., δεν πηγαίνει καθόλου άσκημα. Άλλωστε ένας όροφος είναι νοικιασμένος στο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει εκεί τα γραφεία του, ενώ το ισόγειο έχει εκμισθωθεί στη METRO που διαμορφώνει στους χώρους ένα My market, όπως επίσης έχει εκμισθωθεί και ο χώρος που προοριζόταν για καφετέρια.

Από τα 110 διαμερίσματα, που προορίζονται για ενοικίαση από φοιτητές ή και νέους απασχολούμενους, έχει ήδη μισθωθεί το 20% ενώ υπάρχουν καινούργιες ζητήσεις που εκτιμάται ότι θα καταλήξουν σε μισθωτήρια συμβόλαια, μόλις αρθεί το lock down και επιτραπούν οι μετακινήσεις.

Το 2020 είναι αναμφίβολα μία δύσκολη χρονιά για τη φοιτητική στέγη, αλλά πρόκειται και για ένα κομμάτι της αγοράς ακινήτων, που αναμένεται να ανακάμψει πιο γρήγορα , αν μάλιστα επιδειχθεί κάποια ευελιξία σε ότι αφορά στα μισθώματα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top