«Υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, πάρτε θέση για την ΕΥΑΘ»

«Υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, πάρτε θέση για την ΕΥΑΘ»

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Να απαντήσουν δημόσια σε δύο ερωτήματα που αφορούν στο μέλλον της ΕΥΑΘ και στον εν εξελίξει διάλογο ανάμεσα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων και την Πρωτοβουλία των 54 Φορέων και Κινημάτων για τη Συνεργατική Μη κερδοσκοπική Διαχείριση του Νερού της Θεσσαλονίκης, καλεί με ανοιχτή επιστολή της, όλους τους υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών, των περιοχών που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, η «Πρωτοβουλία 54 Φορέων και Κινημάτων για τη Συνεργατική Διαχείριση του Νερού της Θεσσαλονίκης από τους Πολίτες».

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα από μέλη της Πρωτοβουλίας, ο Λάζαρος Αγγέλου από την Ένωση Πολιτών για το Νερό – Ένωση Συνεταιρισμών Νερού, επισήμανε ότι με αφορμή τη συμπλήρωση των 5 χρόνων από το ιστορικό δημοψήφισμα που έγινε στη Θεσσαλονίκη για το Νερό και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι μια καλή ευκαιρία ώστε όλοι οι υποψήφιοι να τοποθετηθούν ανοιχτά, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις θέσεις τους, πριν προσέλθουν στις κάλπες.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι καλούνται να τοποθετηθούν στα παρακάτω δύο ερωτήματα, ενώ οι απαντήσεις τους θα αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Πρωτοβουλίας των 54 Φορέων.

  1. δηλώνουν ανοιχτά την προσήλωσή τους σε αυτήν την ιστορική παρακαταθήκη του Δημοψηφίσματος του Μάη του 2014 και τη δέσμευσή τους ότι θα έχουν την ίδια στάση σε ενδεχόμενη νέα απόπειρα ιδιωτικοποίησης ποσοστού της ΕΥΑΘ Α.Ε.;
  2. δηλώνουν ανοιχτά τη διάθεσή τους, εφόσον εκλεγούν, να συμμετάσχουν ενεργά στον διάλογο, που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων και την Πρωτοβουλία των 54 Φορέων και Κινημάτων για τη συγκρότηση της Μεγάλης Συμμαχίας του ΝΑΙ στη Συνεργατική Μη κερδοσκοπική Διαχείριση του Νερού της Θεσσαλονίκης από τους Πολίτες, την Αυτοδιοίκηση, τους Εργαζόμενους και την Κοινωνία της πόλης;»

Σύμφωνα με τον κ.Αγγέλου, από το 2013 έως το 2017, οι πολίτες πλήρωναν κατά μέσο όρο 41,76 ευρώ τον χρόνο παραπάνω, σε σχέση με το κόστος των υπηρεσιών της ΕΥΑΘ. «Με αυτά τα 41,76 ευρώ που υπερτιμολογούνται κάθε χρόνο οι πολίτες, αγοράζουν το προς πώληση 24% της ΕΥΑΘ, που η κυβέρνηση ενέταξε στον Προϋπολογισμό του 2018, σε περίπου 1,5 χρόνο, ενώ μπορεί να αγοραστεί ξανά, κάθε 5 χρόνια, το 75% των μετοχών που κατέχει το δημόσιο» ενώ όπως υποστήριξε, σε περίπτωση που το 24% καταλήξει σε ιδιώτη, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώνουν άλλα τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον τον χρόνο. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο και οι δήμοι σε περίπτωση που επενδύσουν στην ΕΥΑΘ, θα έχουν πολλαπλάσιο όφελος από οποιαδήποτε απόδοση προθεσμιακής κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων τους, ενώ οφέλη θα προκύψουν και

«Ο κάθε πολίτης πρέπει να ξέρει, εάν ο κάθε υποψήφιος, το κάθε υποψήφιο δημοτικό σχήμα, στηρίζει ή δεν στηρίζει, το αποτέλεσμα που η πόλη αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα που έγινε στις 8 Μαΐου 2014» δήλωσε από την πλευρά του ο Κώστας Νικολάου από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας , κάνοντας μια εκτενή αναφορά στις δυσμενείς επιπτώσεις που είχαν για καταναλωτές, κοινωνίες, περιβάλλον, προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών νερού, σε πάρα πολλές πόλεις του κόσμου.

Σημείωσε ακόμη, πως η πλήρης τεχνική πρόταση που έχει κατατεθεί για διάλογο εδώ και καιρό από τους 54 φορείς στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, βάζει την υπόθεση του νερού, στα «χέρια» των πολιτών, με την εμπλοκή των εργαζομένων, των συνεταιρισμών, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα έχουν από κοινού τη διαχείριση του πολύτιμου αγαθού.

Υποστήριξε δε, πως το εγχείρημα της συνεργατικής διαχείρισης του νερού, έχει ήδη χιλιάδες επιτυχημένα παραδείγματα σε πολλές χώρες, γεγονός που «ανάγκασε» και την Παγκόσμια Τράπεζα να παραδεχτεί για την αποτελεσματικότητα τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής και η λίστα με τους 54 φορείς και κινήματα για τη Συνεργατική Μη Κερδοσκοπική Διαχείριση του Νερού της Θεσσαλονίκης.

Ανοικτή επιστολή προς όλους τους υποψηφίους των Αυτοδιοικητικών Εκλογών των περιοχών που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ Α.Ε.

Η Πρωτοβουλία 54 φορέων και κινημάτων για τη Συνεργατική Μη Κερδοσκοπική Διαχείριση του Νερού της Θεσσαλονίκης, στην οποία περιλαμβάνονται φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ, οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, δίκτυα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και για να περάσει το νερό της Θεσσαλονίκης συνεργατικά στα χέρια των πολιτών, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, την ανοικτή επιστολή προς όλους τους υποψηφίους των Αυτοδιοικητικών Εκλογών των περιοχών που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ Α.Ε., με την οποία καλούνται να τοποθετηθούν σε δύο βασικά ερωτήματα που αφορούν στο μέλλον της εταιρείας.

Την παρουσίαση εκ μέρους της Πρωτοβουλίας των 54 φορέων έκαναν ο Λάζαρος Αγγέλου (Ένωση Πολιτών για το Νερό – Ένωση συνεταιρισμών νερού)και  ο Κώστας Νικολάου (Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας “UnivSSE Coop”).

Η ανοικτή επιστολή έχει ως εξής:

«Με αφορμή τα 5 χρόνια από το Δημοψήφισμα του Νερού, 18 Μάη 2014, αλλά και τις επερχόμενες Δημοτικές, Περιφερειακές εκλογές και τις Ευρωεκλογές τον ίδιο μήνα, και έχοντας ως δεδομένα:

  • τη σημασία της κινητοποίησης των Θεσσαλονικέων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. και το ιστορικό επίτευγμα της μεγάλης Συμμαχίας του “ΟΧΙ στην Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ Α.Ε.” από τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, του Κινήματος του Νερού, των Εργαζομένων και των φορέων της πόλης
  • ότι η Συμμαχία έφερε ως αποτέλεσμα ένα συντριπτικό ΟΧΙ, που έγραψε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης και έβαλε την πόλη μας στον Παγκόσμιο Χάρτη των αγώνων για το Νερό
  • ότι η αρραγής ενότητα όλων των δυνάμεων της Συμμαχίας, πέρα και πάνω από κομματικές και παραταξιακές αφετηρίες και προτιμήσεις, έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η αιφνιδιαστική προσπάθεια του κεντρικού κράτους να ανακόψει την δυναμική και να ακυρώσει το Δημοψήφισμα
  • ότι η ενότητα ήταν που επέτρεψε τη μαζική συμμετοχή 2.000 εθελοντών – πολιτών στις κάλπες του Νερού έξω από τα εκλογικά κέντρα των Αυτοδιοικητικών εκλογών και την διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αναμφισβήτητο τρόπο και αποτέλεσμα,

καλούμε όλους τους υποψηφίους των Δήμων που εξυπηρετούνται από την ΕΥΑΘ Α.Ε. να τοποθετηθούν στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. δηλώνουν ανοιχτά την προσήλωσή τους σε αυτήν την ιστορική παρακαταθήκη του Δημοψηφίσματος του Μάη του 2014 και τη δέσμευσή τους ότι θα έχουν την ίδια στάση σε ενδεχόμενη νέα απόπειρα ιδιωτικοποίησης ποσοστού της ΕΥΑΘ Α.Ε.;
  2. δηλώνουν ανοιχτά τη διάθεσή τους, εφόσον εκλεγούν, να συμμετάσχουν ενεργά στον διάλογο, που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων και την Πρωτοβουλία των 54 Φορέων και Κινημάτων για τη συγκρότηση της Μεγάλης Συμμαχίας του ΝΑΙ στη Συνεργατική Μη κερδοσκοπική Διαχείριση του Νερού της Θεσσαλονίκης από τους Πολίτες, την Αυτοδιοίκηση, τους Εργαζόμενους και την Κοινωνία της πόλης;»

* Όλες οι απαντήσεις θα δημοσιευθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι 54 φορείς που υπογράφουν τη Διακήρυξη για τη συνεργατική διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης από τους πολίτες (19.3.2018)

  1. Κίνηση 136
  2. “Αντιγόνη” – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
  3. Green Wave Festival
  4. Γυναίκες σε Δίκτυο
  5. Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης –Thess Δίκτυο
  6. Δίκτυο ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας
  7. Ενεργειακή Κοινότητα Θεσσαλονίκης – Κεντρικής Μακεδονίας
  8. Ένωση συνεταιρισμών «Ένωση πολιτών για το Νερό»
  9. «Επανάχρηση Τώρα!»
  10. Κλαδικό Σωματείο ΕΥΑΘ
  11. ΚοινΣΕπ Agrodiaetus Nephoiptamenos – Αναγεννημένη Κουζίνα των Φτωχών
  12. ΚοινΣΕπ BioHerbal Hellas
  13. ΚοινΣΕΠ Bio-Riza
  14. ΚοινΣΕπ Eco-Greece
  15. ΚοινΣΕπ Icons
  16. ΚοινΣΕπ Olympus Aroma
  17. ΚοινΣΕπ Pointplan
  18. ΚοινΣΕπ Δημιουργίες
  19. ΚοινΣΕπ Δια Βίου Ανέλιξη
  20. ΚοινΣΕπ Εργαστήρι χωρίς σύνορα
  21. ΚοινΣΕπ Εσπερίδες
  22. ΚοινΣΕπ Μυγδονία
  23. ΚοινΣΕπ Περισυλλογή
  24. ΚοινΣΕπ Σπείρα γης
  25. ΚοινΣΕπ Υποστήριξη Κ.ΑΛ.Ο.
  26. Κοινωνική βουλή της Τούμπας Θεσσαλονίκης
  27. Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης “Βίος Coop”
  28. Κοινωνικός Χώρος “Οικόπολις”
  29. Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας “UnivSSE Coop”
  30. Οικολογία – Αλληλεγγύη
  31. Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
  32. Οικολογικό Δίκτυο
  33. Ομάδα πρωτοβουλίας Συνεταιρισμού νερού Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης
  34. Ομάδα πρωτοβουλίας Συνεταιρισμού νερού Δήμου Δέλτα
  35. Ομάδα πρωτοβουλίας Συνεταιρισμού νερού Δήμου Θερμαϊκού
  36. Ομάδα πρωτοβουλίας Συνεταιρισμού νερού Δήμου Θέρμης
  37. Ομάδα πρωτοβουλίας Συνεταιρισμού νερού 2ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης
  38. Ομάδα πρωτοβουλίας Συνεταιρισμού νερού 3ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης (Άνω πόλη, Επταπύργιο)
  39. Ομάδα πρωτοβουλίας Συνεταιρισμού νερού Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης
  40. Ομάδα πρωτοβουλίας Συνεταιρισμού νερού Δήμου Καλαμαριάς
  41. Ομάδα πρωτοβουλίας Συνεταιρισμού νερού Δήμου Νεάπολης – Συκεών
  42. Ομάδα πρωτοβουλίας Συνεταιρισμού νερού Δήμου Παύλου Μελά
  43. Ομάδα πρωτοβουλίας Συνεταιρισμού νερού Δήμου Ωραιοκάστρου
  44. Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας
  45. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου “Φίλοι της Γης”
  46. ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. – Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
  47. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
  48. Συνεταιρισμός Κοινωνικής Διαχείρισης Αποβλήτων “Αναβίωσις”
  49. Συνεταιρισμός νερού 1ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης (κέντρο πόλης)
  50. Συνεταιρισμός νερού 4ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης (Τούμπα)
  51. Συνεταιρισμός νερού 5ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης (Χαριλάου, Ντεπώ, Φάληρο)
  52. Συνεταιρισμός νερού Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου
  53. Συνεταιρισμός νερού Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτης)
  54. Συνεταιρισμός νερού Αλληλεγγύης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top