Ζέρβας και Δανιηλίδης στο Nanotexnology 2020 (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ζέρβας και Δανιηλίδης στο Nanotexnology 2020 (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Στη 10η διεθνή έκθεση νανοτεχνολογίας-νανοεπιστημών που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Nanotexnology 2020 στο ξενοδοχείο Porto Palace, βρέθηκαν και ξεναγήθηκαν σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης τους στην έκθεση καινοτόμων προϊόντων όπου παρουσιάζονται και εφαρμογές της Νανοϊατρικής, μεταξύ άλλων, στάθηκαν ιδιαίτερα και οι δύο στην έξυπνη στάση λεωφορείων η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Nanotexnology 2020 και αναμένεται να τοποθετηθούν σύντομα σε δήμους της Θεσσαλονίκης, εφόσον κυλήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Η στάση περιλαμβάνει οθόνες μηνυμάτων, συσκευές φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών, έξυπνες συσκευασίες και πρόκειται για ελληνική ιδέα και υλοποίηση.

Στη συνέχεια, διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, τους ξενάγησε στους χώρους της έκθεσης που φέτος γίνεται και Virtual & Live, ενημερώνοντάς τους αναλυτικά για όσα έβλεπαν. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες μπορούν να δουν αντισηπτικά τζελ και σπρέι με νανοσωματίδια, εύκαμπτα φωτοβολταϊκά τοποθετημένα σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο τα οποία τροφοδοτούν την μπαταρία του, ενεργειακούς υαλοπίνακες, έξυπνες τσάντες κ.ά.

Ζέρβας: Η τεχνολογία προς όφελος των πολιτών

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας, “έχουμε την τύχη εδώ στη Θεσσαλονίκη να έχουμε στο ΑΠΘ και στο εργαστήριο νανοτεχνολογίας, ανθρώπους που εδώ και πολλά χρόνια “μας βάζουν” σε αυτή την εξαιρετική εξέλιξη, στην τεχνολογία και εγώ με τη σειρά μου, έχω την τύχη και την χαρά να επισκέπτομαι την έκθεση, τα σεμινάρια που κάνει ιδιαίτερα ο καθηγητής κ. Λογοθετίδης και οι συνεργάτες του. Παρακολουθούμε αυτήν την εξέλιξη, που πλέον έχει και πολύ συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία έχουνε μπει στη ζωή μας”, συμπληρώνοντας πως “βλέπουμε την έξυπνη στάση, η οποία μπορεί να έχει ενεργειακή αυτονομία, ούτως ώστε, να έρθει ‘πιο κοντά’ στον πολίτη, τον επισκέπτη και τον χρήστη”.

Ακόμα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, τα έξυπνα συστήματα, που πλέον, όπως είπε, δεν είναι μακριά μας αλλά δίπλα μας. “Όλα αυτά που προσπαθούμε και εμείς να βάλουμε μέσα στην πόλη μας. Μόλις λίγα μέτρα από τον χώρο που βρισκόμαστε, ξεκινήσαμε ήδη μια συνεργασία με έναν κολοσσό στον τομέα αυτό και έχουμε ένα κέντρο καινοτομίας δίπλα στην πόλη μας. Ευελπιστούμε πως σε λίγο καιρό θα έχουμε και εφαρμογές και όλη αυτήν την τεχνολογία ούτως ώστε αυτή να έρχεται προς όφελος τον πολιτών που είναι το ζητούμενο”.

Δανιηλίδης: Δημιουργείται το αύριο της πατρίδας μας

‘Οι εντυπώσεις είναι “συνταρακτικές” καθώς εδώ είναι ο χώρος που δημιουργείται το αύριο της πατρίδας μας και μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία. Έλληνες επιστήμονες, Θεσσαλονικείς από το πανεπιστήμιο της πόλης μας, επιχειρήσεις από την περιοχή, οι οποίες πρωτοπορούν στα θέματα τεχνολογίας-νανοτεχνολογίας. Μπορεί να ακούγεται απόμακρο για όσους δεν είμαστε μυημένοι, αλλά βλέποντας στα περίπτερα πόσο δυνατές εφαρμογές υπάρχουν και πόσο καλές λύσεις δίνουν στην καθημερινότητα, από την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις έξυπνες στάσεις, μέχρι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και από τη παραγωγή τμημάτων οστών για διάφορα σημεία του ανθρώπινου οργανισμού έτσι ώστε να βελτιώσουν θέματα υγείας, να στηρίξουν την καλύτερη ποιότητας ζωής, και βέβαια, την εθνική οικονομία και τα ελληνικά μυαλά”, δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Στη συνέχεια, συνεχάρη τον κ. Λογοθέτη, το πανεπιστήμιο, τους ερευνητές και τους ανθρώπους του επιχειρείν που επέλεξαν και επενδύουν για το “αύριο” της τεχνολογίας, που όπως είπε, μπορεί να κερδίσει το στοίχημα για την πατρίδα και την πόλη μας. “Είμαστε περήφανοι που όλη αυτή η προσπάθεια άρχισε και συνεχίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και από ανθρώπους της επιστήμης και του επιχειρείν από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια, και μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, ύστερα από εισήγησή μου, πήραμε ομόφωνη απόφαση στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, μια ευάριθμοι ομάδα δημάρχων από τη Μακεδονία να επισκεφτούμε το εργαστήριο νανοτεχνολογίας στην πόλη μας” υπογράμμισε.

Λογοθετίδης: Για πρώτη φορά τόσα πολλά εκθέματα

Όπως είπε διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, φέτος υπάρχει “πρωτοτυπία” καθώς λόγω του κορωνοιού το συνέδριο πραγματοποείται τόσο εικονικά όσο και δια ζώσεις, κάτι το οποίο χαρακτήρισε “άθλο” αφού είναι το πρώτο συνέδριο και έκθεση που γίνεται σε όλη την Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο και για να συνδυάσει όλες τις δυνατότητες, χρειάζονται δυνατά δίκτυα και ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες για να μπορούν να μεταδοθούν.

“Παρουσιάζονται με αυτόν τον τρόπο όλες οι δράσεις που έχουν να κάνουν με τη τεχνολογία, καινούργια αποτελέσματα τα οποία βγήκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς που μεσολάβησε από πέρυσι μέχρι τώρα, είτε έχουν να κάνουν με την ενέργεια, τα ηλεκτρονικά, με την υγεία, είτε με τον Covid. Μη ξεχνάμε, ότι περίπου το 10% της παγκόσμιας διανόησης, τον χρημάτων και της ανθρώπινης προσπάθειας από τον Δεκέμβριο και μετά, στράφηκε για να μπορέσει να λύσει και να συνεισφέρει στον κορωνοιό”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λογοθετίδης. “Σήμερα, στον χώρο της έκθεσης, βλέπουμε για πρώτη φορά τόσα πολλά εκθέματα, δόθηκε έμφαση σε εταιρείες κυρίως της περιοχής μας, οι οποίες πλέον αναπτύξανε τα προϊόντα που βγήκαν από το εργαστήριο του ΑΠΘ, τα οποία πλέον δεν είναι μικρά δείγματα αλλά ολοκληρωμένα”, συμπλήρωσε.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε:

Η έκθεση των καινοτόμων προϊόντων πραγματοποιείται από τις 6 έως και τις 10 Ιουλίου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top