Το “ραντεβού” των Ελλήνων με… 2.500 τόνους μπακαλιάρου

Το “ραντεβού” των Ελλήνων με… 2.500 τόνους μπακαλιάρου

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πάνω από 2.500 τόνοι παστού μπακαλιάρου θα καταναλωθούν σήμερα, γιορτή του Ευαγγελισμού, καθώς η ελληνική οικογένεια δεν παραλείπει, κάθε χρόνο, να τιμήσει το έθιμο και να βάλει πάνω στη γιορτινό τραπέζι, μία πιατέλα με ξεροτηγανισμένο «ψάρι του βουνού» κι’ από δίπλα, γενναία ποσότητα σκορδαλιάς.

Του Ευαγγελισμού, η Εκκλησία μας επιτρέπει την κατάλυση ιχθύος και η παράδοση θέλει και επιβάλλει, το κύριο πιάτο της ημέρας να είναι ο τηγανισμένος υγράλατος βακαλάος. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του και μέρα που είναι σήμερα, επέτειος μεγάλη της Εθνικής Παλιγγενεσίας, θα δώσουν και θα πάρουν κι’ όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, σαλάτες και ουζομεζέδες.

Ο εκπρόσωπος της εισαγωγικής «Πυθέας Αλιεύματα» κ. Γιάννης Λυμπερόπουλος είπε στο GRTimes.gr ότι ανήμερα του Ευαγγελισμού καταναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 4.000 τόνων παστού μπακαλιάρου που κάθε χρόνο εισάγονται στη χώρα μας. Η φετινή χρονιά, λόγω των μεγαλυτέρων ποσοτήτων που αλιεύτηκαν στη Βόρεια Θάλασσα, χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες τιμές στα είδη που σήμερα έχουν την τιμητική τους και συγκεκριμένα στο παστό μπακαλιάρο (cod) και τα «ξαδελφάκια» λινγκ και μπρόσμιος που διατίθενται στην αγορά είτε με κόκκαλο, είτε σε φιλέτα.

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου θα γιορτασθεί σε συνθήκες lock down, λόγω κορωνοϊού, κάτι που φυσικά επηρεάζει και την κατανάλωση, αν και οι πωλήσεις που «χάνονται» από την εστίαση, «μεταφέρονται» στο σπίτι.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά, delivery

Πέρυσι, το lock down είχε αιφνιδιάσει τoν κλάδο της εστίασης με αποτέλεσμα οι πωλήσεις υγράλατου μπακαλιάρου να μειωθούν κατά περίπου 15%, όπως εκτίμησε ο κ. Λυμπερόπουλος, τονίζοντας όμως ότι φέτος η μείωση είναι μικρότερη καθώς  πολλά εστιατόρια και ταβέρνες, έχοντας προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, γύρισαν στο delivery και το take away.

Στέλεχος του Τμήματος Εφοδιασμού μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ που διαθέτει και καταστήματα cash & carry, δήλωσε ότι η τιμή του μπακαλιάρου με κόκκαλο είναι χαμηλότερη κατά 25%, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και την τιμή του παστού λίνγκ.

Οι πωλήσεις για τους επαγγελματίες είχαν ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου, ενώ οι καταναλωτές άρχισαν να προμηθεύονται μπακαλιάρο από την περασμένη Παρασκευή με τις περισσότερες πωλήσεις από τα σούπερ μάρκετ να γίνονται Δευτέρα και Τρίτη, καθώς υπάρχει και η πολύωρη διαδικασία του ξαλμυρίσματος πριν μαγειρευτεί το ψάρι. Συνολικά υπολογίζεται από το δίκτυο της αλυσίδας αυτής, στο διάστημα  του τελευταίου δεκαημέρου, διατέθηκαν περί τους 200 τόνους μπακαλιάρου.

Η τιμητική του παστού μπακαλιάρου

Ζήτηση για τον παστό μπακαλιάρο, στα σούπερ μάρκετ, υπάρχει τρεις φορές το χρόνο. Στη Βόρειο Ελλάδα το 90% καταναλώνεται του Ευαγγελισμού ενώ επίσης το συγκεκριμένο ψάρι συνηθίζεται να μαγειρεύεται και για την Κυριακή των Βαΐων. Στη Νότιο Ελλάδα συνηθίζουν να τρώνε παστό μπακαλιάρο και την 28η Οκτωβρίου.

Στα μεγάλα παντοπωλεία, τις ημέρες πριν την 25η Μαρτίου, οι πελάτες κάνουν ουρές στο τμήμα με το παστό μπακαλιάρο. Μπακαλιάρος Ισλανδίας, Νορβηγίας, λίνγκ, με κόκκαλο ή φιλεταρισμένος. Στα παντοπωλεία συνήθως οι επιλογές για τους πελάτες είναι περισσότερες, ενώ το προσωπικό επίσης αφαιρεί πέτσες και τεμαχίζει το προϊόν.

Όπως είπαν στο GRTimes.gr, καταστηματάρχες δύο μεγάλων παντοπωλείων στο ιστορικό κέντρο, η μεγαλύτερη ζήτηση είναι για ψάρι φιλέτο, ενώ την εβδομάδα πριν του Ευαγγελισμού έφθασαν να πουλάνε ως και 1.000 κιλά παστού.

Για το τραπέζι της γιορτινής ημέρας αυξημένη ζήτηση επίσης υπάρχει για ουζομεζέδες, ταραμά, σκορδαλιά, χαλβάδες, σαλάτες.

Μπακαλιάρος και ψαροταβέρνα  

Η μεγάλη κατανάλωση του μπακαλιάρου σκορδαλιά, φέτος θα γίνει στο σπίτι, αλλά όπως είπε στο GRTimes.gr o chef Xρήστος Γκότσης και αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, ειδικά στις ψαροταβέρνες της Θεσσαλονίκης, το συγκεκριμένο πιάτο είναι ενταγμένο στα μενού, στη διάρκεια όλης της χρονιάς.

«Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι must στις ψαροταβέρνες της πόλης μας, οπότε στην διάρκεια όλου του χρόνου γίνεται υπολογίσιμη κατανάλωση στην εστίαση. Το lock down που επιβλήθηκε λόγω κορωνοϊού, έχει επηρεάσει την κατανάλωση εκτός σπιτιού, αλλά σήμερα πολλές επιχειρήσεις θα μαγειρέψουν για να εφοδιάσουν πελάτες. Μάλιστα εστιατόριο που δεν λειτουργεί στο δεύτερο lock down, θα δουλέψει ειδικά για σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Γκότσης.

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, ότι και να συμβαίνει, είναι το αγαπημένο πιάτο της ημέρας. Προ covid, πολλοί Θεσσαλονικείς επέλεγαν να τιμήσουν την τηγανιτή λιχουδιά εκτός σπιτιού, ειδικά αν ο καιρός ήταν καλός.

Βεβαίως, η κυριαρχία του τηγανιτού μπακαλιάρου στις προτιμήσεις των καταναλωτών δεν αμφισβητείται, αλλά όπως μας θύμισε ο chef, ο παστός μπακαλιάρος μαγειρεύεται και με δύο ακόμη συνταγές Αγιορείτικες, που τις συνηθίζουν και στην υπόλοιπη Χαλκιδική, με πατάτες και δαμάσκηνα αλλά και με κολοκυθάκια και πατάτες σε κρεμμυδόζουμο.

Τηγανιτός με σκορδαλιά, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, ο παστός μπακαλιάρος είναι το πιάτο της ημέρας, που κάθε χρόνο κάνει και τρελές πωλήσεις στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top