Τραυματικός Ακρωτηριασμός: Αυτά είναι τα 8 βήματα για να προσφέρετε τις Πρώτες Βοήθειες

Τραυματικός Ακρωτηριασμός: Αυτά είναι τα 8 βήματα για να προσφέρετε τις Πρώτες Βοήθειες

Η υπόθεση ακρωτηριασμού της 8χρονης σε παιδική χαρά της Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή έχει συγκλονίσει τους γονείς και όχι μόνο. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται: “τί θα πρέπει να κάνω τη στιγμή που θα συμβεί ακρωτηριασμός στο δικό μου παιδί ή σε κάποιο δικό μου άνθρωπο;”. Το GRTimes απευθύνθηκε στους ειδικούς και σας παραθέτει όλες τις κινήσεις Πρώτων Βοηθειών που θα πρέπει να ακολουθηθούν από τους παρευρισκόμενους, μέχρι να φτάσει στο σημείο η εξειδικευμένη βοήθεια.

Με γνώμονα το “η γνώση, σώζει“, σας παραθέτουμε το παρακάτω άρθρο, της Δανάης Φωτεινής Μαυρουδή, εκπαιδεύτριας Πρώτων Βοηθειών της Learn to help, με τίτλο “Τραυματικός ακρωτηριασμός“. Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η κυρία Μαυρουδή: “Οφείλουμε να εκπαιδευτούμε σε Πρώτες Βοήθειες για πρώτο και κυριότερο λόγο την βοήθεια στους αγαπημένους μας, διότι στατιστικά Πρώτες Βοήθειες θα παρέχουμε στους οικείους μας“…

“Ο τραυματικός ακρωτηριασμός μπορεί να συμβεί έπειτα από κάποιο ατύχημα και οι πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του ατόμου καθώς και για να γίνει γρήγορα η επανασυγκόλληση. Η άμεση αντιμετώπιση στο σημείο του ατυχήματος αμέσως μετά το συμβάν από έναν παρευρισκόμενο αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες καλής έκβασης ενός τραυματικού ακρωτηριασμού, καθώς και πολλών άλλων καταστάσεων τραυματικής ή παθολογικής αιτιολογίας.

Στην παροχή των Πρώτων Βοηθειών ο πρώτος στόχος είναι η άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο. Οι επόμενοι στόχοι αφορούν την αντιμετώπιση ή/και μείωση του πόνου και την σταθεροποίηση ή βελτίωση της κατάστασης του ασθενή. Σαφώς, απώτερος στόχος είναι η διατήρηση της ζωής του ασθενή και η επιστροφή του στην καθημερινότητα έχοντας μια πλήρη αποκατάσταση.

  • Στον τραυματικό ακρωτηριασμό πρώτη ενέργεια είναι η αντιμετώπιση της αιμορραγίας.

Για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας ακολουθούμε τρία βασικά βήματα:
1. Καθαρισμός τραύματος με φυσιολογικό όρο ή άφθονο νερό
2. Άμεση πίεση με γάζες
3. Επίδεση

Το πρώτο βήμα, ο καθαρισμός, μπορεί να παραληφθεί σε μια μεγάλη αιμορραγία. Βασικός στόχος είναι ο έλεγχος της αιμορραγίας με την άμεση πίεση. Κάθε σταγόνα αίματος που χάνεται μετράει!

Για τον καθαρισμό δεν χρησιμοποιούμε κανενός είδους φάρμακο (π.χ. Betadinκτλ.). Στις Πρώτες Βοήθειες απαγορεύεται η χορήγηση φαρμάκων και προ νοσοκομειακά αρκεί ο καθαρισμός με το νερό ή τον φυσιολογικό ορό.

Αν τα τρία παραπάνω βήματα αποτύχουν να ελέγξουν την αιμορραγία εφαρμόζουμε ίσχαιμο περίδεση, μια απλή διαδικασία για την οποία όμως πρέπει να έχουμε τη γνώση του πρωτοκόλλου εφαρμογής.

  • Δεύτερη, και εξίσου σημαντική, ενέργεια είναι η διατήρηση του μέλους. Για τη διατήρηση του αποκομμένου μέλους τα βήματά μας είναι τα εξής:

1. Καθαρισμός με φυσιολογικό ορό ή νερό
2. Τυλίγουμε με εμποτισμένες σε ορό ή νερό γάζες
3. Κλείσιμο σε σακούλα
4. Τοποθέτηση επάνω σε πάγο (όχι μέσα)
5. Αναγραφή των στοιχείων του ασθενή

Ο πολίτης, ως πρώτος βοηθός για να φέρει εις πέρας το ρόλο του ως πρώτος βοηθός θα πρέπει, καταρχάς, να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και οφείλουμε να εκπαιδευτούμε σε Πρώτες Βοήθειες για πρώτο και κυριότερο λόγο την βοήθεια στους αγαπημένους μας, διότι στατιστικά Πρώτες Βοήθειες θα παρέχουμε στους οικείους μας. Ένας εκπαιδευμένος πολίτης έχει τη γνώση και την ψυχραιμία για να ακολουθήσει σωστά τα βήματα στις Πρώτες Βοήθειες ώστε οι ενέργειες να πραγματοποιηθούν άμεσα. Ο χρόνος που περνάει είναι η ζωή του ασθενή που χάνεται“.

*Η εταιρία LearntoHelp θα πραγματοποιήσει επόμενο σεμινάριο για την Αντιμετώπιση Τραύματος στις 15 Μαΐου. Για περισσότερες πληροφορίες: [email protected]

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ: pexels.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δικηγόρος 8χρονης στο GRTimes: Ζητάμε την κατάσχεση της τσουλήθρας

Ο “φύλακας – άγγελος” της 8χρονης στο GRTimes: Ποιος είναι ο άνθρωπος χάρη στον οποίο σώθηκε το δάχτυλό της

Δ. Θεσσαλονίκης: Εντολή για επιπλέον σαρωτικούς ελέγχους σε όλες τις παιδικές χαρές

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη του υπευθύνου συντήρησης των παιδικών χαρών του δήμου Θεσσαλονίκης

Η απάντηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για το ατύχημα με την 8χρονη σε παιδική χαρά

Θεσσαλονίκη: Κλειστή η παιδική χαρά μετά το σοκαριστικό ατύχημα με την 8χρονη – Μήνυση από τη μητέρα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top