Τσαυτάρης για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και αειφόρο ανάπτυξη (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Τσαυτάρης για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και αειφόρο ανάπτυξη (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Για το κλίμα σε φόντο πανδημίας, για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρώπη, για την ετοιμότητα του κόσμου και τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουμε μπροστά σε μια αναπτυξιακή προοπτική μίλησε σε συνέντευξη του ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, ομότιμος καθηγητής Μοριακής Γενετικής στο ΑΠΘ, Ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στον Real FM 107.1 και τη δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, πολλά εκ των οποίων ήδη έχουν εμφανιστεί και αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή μας, στο νερό, στις θερμοκρασίες καθώς και η δημογραφική έκρηξη σε ορισμένους πληθυσμούς της γης και τη δημογραφική γήρανση και συρρίκνωση ορισμένων χωρών.

“Η βιωσιμότητα του τόπου τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από το βαθμό και τις ικανότητες μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις που μας αφορούν” επισημαίνει ο κ. Τσαυτάρης.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Τσαυτάρης εξηγεί πως θα επηρεαστεί αρκετά το νερό και οι βροχοπτώσεις καθώς “μπορεί να μην μειωθούν οι ποσότητες των νερών που θα πέφτουν αλλά θα πέφτουν λίγες και κατακλυσμιαίες βροχές. Δηλαδή αντί να πέφτουν πέντε – πέντε κυβικά κάθε εβδομάδα, θα πέφτουν πενήντα μαζεμένα. Θα πέφτουν στις δυο μεταβατικές εποχές. Από την άνοιξη στο καλοκαίρι, αυτό που ζούμε τώρα, και από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο. Αυτό οδηγεί σε απώλεια νερών, σε πλημμύρες, σε καταστροφές. Τώρα που έχουμε τη δυνατότητα, μπορούμε να κάνουμε κάτι; Μπορούμε να κάνουμε κάτι μπροστά σε αυτά τα προβλήματα και να αξιοποιήσουμε αυτό το σημαντικό φυσικό πόρο, ζώντας σε μια ξηροθερμική περιοχή της Ευρώπης όπως είναι όλη η μεσογειακή λεκάνη. Να μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία”.

Ο κ. Τσαυτάρης εξηγεί πως αφού θα πέφτουν λίγες και κατακλυσμιαίες βροχές, θα πρέπει να μπλοκάρουμε τα νερά ψηλά, πριν φτάσουν στις θάλασσες και στον κάμπο. “Δεν πρέπει να χαθεί μια σταγόνα νερό, αφού θα είναι τόσο πολύτιμο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην καταστρέφονται οι κάμποι κάθε φορά που πλημμυρίζουν, δεν θα χάνονται σπίτια και παραλίες από τα αστικά κέντρα, δεν θα χάνουμε ζωές και ανθρώπους. Αν γίνει αυτό το πράγμα δεν θα πει η χώρα μας το νερό νεράκι. Δε θα χαθεί τίποτα. Θα γλυτώσουμε από όλα αυτά. Θα ξαναπρασινίσει και θα ζωντανέψει η φύση στα ψηλά βουνά”.

Μίλησε παράλληλα, για την ανάγκη της κατασκευής ακόμα περισσότερων φραγμάτων, να κάνει υπόγεια δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης.

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top