Αναστασιάδης: «Σώσαμε την τιμή της χώρας» – Το παρασκήνιο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Αναστασιάδης: «Σώσαμε την τιμή της χώρας» – Το παρασκήνιο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ρεπορτάζ: Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Μεγάλη δικαίωση για τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος πρωτοστάτησε στον αγώνα να συμπεριληφθεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον αντιρατσιστικό νόμο του 2015 και σήμερα οκτώ χρόνια μετά, μιλώντας στο GRTimes.gr σημειώνει ότι «σώσαμε την τιμή της χώρας όταν με δική μου πρωτοβουλία και με την υποστήριξη 37 συναδέλφων βουλευτών ζητήσαμε η άρνηση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων), να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα, όπως πολύ ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του ολοκαυτώματος των Εβραίων».

Αυτή η ενέργεια του Σάββα Αναστασιάδη χαρακτηρίζεται σήμερα ως ιδιαίτερα κρίσιμη για το θέμα, καθώς αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία που επικαλείται απόσπασμα από το βιβλίο Εκδοχές πολέμου του Ευάγγελου Βενιζέλου, φέρνει στο φως το άγνωστο παρασκήνιο μιας «διαπραγμάτευσης» μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν την ψήφιση του Αντιρατσιστικού Νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων.

Και αν η «διαπραγμάτευση» είχε να κάνει με την Τουρκία και τις απαιτήσεις της, εντός της χώρας οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης να θυμίζει ότι «λόγω των αντιδράσεων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθυστέρησε 1,5 χρόνο να έρθει προς ψήφιση με τη διάταξη για την ποινικοποίηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης να προστίθεται τελευταία στιγμή».

Η επιστολή που πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση

Ο Σαμαράς φέρεται να διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι η εισαγωγή στον Αντιρατσιστικό νόμο της ποινικοποίησης άρνησης της Γενοκτονίας των Ποντίων, δεν στρεφόταν κατά της Τουρκίας. Για να τον πείσει μάλιστα, του εγγυήθηκε πως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου θα έκανε και σχετική δήλωση που θα ξεκαθάριζε πως το συγκεκριμένο σημείο δεν θα στρεφόταν κατά της «σύγχρονης Τουρκίας». Και έτσι έγινε.

Η Εστία δημοσιεύει μάλιστα και το επίμαχο απόσπασμα από το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Η επιστολή, όμως, που συνέταξε ο Σάββας Αναστασιάδης τον Αύγουστο του 2014 και συνυπέγραψαν άλλοι 37 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ήταν τελικά αυτή που επηρέασε καταλυτικά την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά:

Αθήνα 19 Αυγούστου 2014

Προς Αξιότιμο Πρωθυπουργό της
Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης αποτελεί ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, που πολλοί από εμάς, τους απογόνους εκείνων που μαρτύρησαν, την ακούσαμε και τη μάθαμε όχι μόνο από ιστορικές καταγραφές, αλλά και από τα βιώματα και τις ζωντανές αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας, και φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Γι’ αυτό πολύ σωστά, αν και καθυστερημένα, ομόφωνα αναγνωρίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων το Φεβρουάριο του 1994.
Στο σχέδιο νόμου το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής (Β´ θερινό τμήμα) στις 26 και 27 Αυγούστου 2014, προς συζήτηση και ψήφιση, η άρνηση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής ( Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων), θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα, όπως πολύ ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του ολοκαυτώματος των Εβραίων.
Άλλωστε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου είχε προβεί σε σχετική δήλωση- δέσμευση για το θέμα, η οποία είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου.
Αν αυτό δεν τηρηθεί, θα σημαίνει στην πράξη την Άρνηση της Γενοκτονίας των Ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, την Αυτοαναίρεση της Βουλής των Ελλήνων, γεγονός το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.
Όλοι εμείς, κ. Πρωθυπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι εσείς θα συμβάλετε στην ορθή από Εθνικής πλευράς αντιμετώπιση του θέματος.

Με τιμή
1) Αναστασιάδης Σάββας – Β´ Θεσσαλονίκης
2) Στυλιανίδης Ευρυπίδης – Ροδόπης
3) Παπαδόπουλος Μιχάλης – Κοζάνης
4) Κωνσταντινίδης Ευστάθιος – Φλωρίνης
5) Τζαμτζής Ιορδάνης – Πέλλας
6) Λυκουρέντζος Ανδρέας – Αρκαδίας
7) Βλάχος Γεώργιος – Ν. Αττικής
8) Κοντός Αλέξανδρος – Ξάνθης
9) Τσιάρας Κωνσταντίνος – Καρδίτσης
10) Χαρακόπουλος Μάξιμος – Λαρίσης
11) Τζαβάρας Κωνσταντίνος – Ηλείας
12) Τσαβδαρίδης Λάζαρος – Ημαθίας
13) Μιχελάκης Ιωάννης – Επικρατείας
14) Κουτσούμπας Ανδρέας – Βοιωτίας
15) Ιωαννίδης Ιωάννης- Α΄ Θεσσαλονίκης
16) Βλαχογιάννης Ηλίας – Τρικάλων
17) Χριστογιάννης Δημήτριος – Πιερίας
18) Αντωνίου Μαρία – Καστοριάς
19) Κυριαζίδης Δημήτριος – Δράμας
20) Πασχαλίδης Ιωάννης – Καβάλας
21) Νταβλούρος Αθανάσιος – Αχαϊας
22) Μακρή- Θεοδώρου Ελένη – Φθιώτιδας
23) Σκρέκας Κωνσταντίνος – Τρικάλων
24) Σολδάτος Θεόδωρος – Λευκάδος
25) Καραμανλή Άννα – Β΄ Αθηνών
26) Καράογλου Θεόδωρος – Β΄ Θεσσαλονίκης
27) Μπατσαρά Γεωργία – Ημαθίας
28) Καρανάσιος Ευθύμιος – Χαλκιδικής
29) Γεωργαντάς Γεώργιος – Κιλκίς
30) Μάνη- Παπαδημητρίου Άννα – Πιερίας
31) Μανδρέκα Ασπασία – Φωκίδος
32) Κοψαχείλης Τιμολέων – Γρεβενών
33) Σκόνδρα Ασημίνα – Καρδίτσης
34) Αραμπατζή Φωτεινή – Σερρών
35) Ιακωβίδου Παναγιώτα – Β΄ Αθηνών
36) Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος – Καβάλας
37) Αυγερινοπούλου Διονυσία- Θεοδώρα- Ηλείας
38) Μαρίνος Ανδρέας – Ηλείας

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top