Δημήτρης Παππάς: Τα Βουνά των Βλάχων και το “α νόστρου” κεφαλοτύρι

Δημήτρης Παππάς: Τα Βουνά των Βλάχων και το “α νόστρου” κεφαλοτύρι

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Τον καλό αγώνα για να αναγνωριστεί σαν ΠΟΠ, το «δικό μας τυρί», το «α νόστρου κάσιου», είναι έτοιμος να δώσει για το κεφαλοτύρι ο Δημήτρης Παππάς της «ΣΚΑΡΦΙ ΕΠΕ», ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του Κώστα κι’ αξιοποιώντας  παράλληλα την τυροκομική παράδοση των Βλάχων  αλλά και τη γνώση από τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στο εκτεταμένο δίκτυο της Νεοϋορκέζικης «ShopRite».

Όπως αναφέρεται και στο ‘VlachianMountains’, «η ιστορία της οικογένειας Παππά στην τυροκομία αρχίζει από τα λιβάδια και τις στάνες στο χωριό Ματσούκι στο όρος Τζουμέρκα, όπου ο παππούς τους, Βλάχος στην καταγωγή, άρχισε να φτιάχνει κεφαλοτύρι πριν από έναν αιώνα και αργότερα ο πατέρας τους γραβιέρα. Στο σύγχρονο τυροκομείο, τίποτα δεν θυμίζει βέβαια εκείνες τις εποχές, καθώς αποτελεί μια πρότυπη σύγχρονη μονάδα η οποία ήταν η πρώτη που εφάρμοσε το σύστημα HACCP στην Ελλάδα».

Οι Παππάδες, οικογένεια τυροκόμων που παράπλευρα ασχολείτο και με τη νομαδική κτηνοτροφία, έκανε το πρώτο της τυροκομείο το 1960, στην Καλαμιά Άρτας. Το 1964 ο Χρήστος Παππάς δημιουργεί μια νέα εγκατάσταση στη Φιλιππιάδα και αργότερα οι δύο γιοί του, Δημήτρης και Κώστας μπαίνουν ενεργά στην επιχείρηση, μέσα στην οποία είχαν μεγαλώσει από παιδιά, προχωρώντας το 2000 σε ριζικό εκσυγχρονισμό.

Η «ΣΚΑΡΦΙ» των αδελφών Παππά

Οι αδελφοί Παππά, μετονομάζουν την επιχείρησή τους σε «ΣΚΑΡΦΙ ΕΠΕ», δανειζόμενοι το όνομα του γνωστού φυτού στου οποίου τις ιδιότητες πίστευαν οι Βικογιατροί της Ηπείρου και το οποίο αποδεδειγμένα καταπολεμάει τα γαστρεντερικά παράσιτα σε αίγες και πρόβατα, βελτιώνοντας την υγεία των ζώων και την ποιότητα του παραγώμενου γάλακτος.

Εισκομίζοντας γάλα πρόβειο, κατσικίσιο και μικρές ποσότητες αγελαδινού από 100 και πλέον παραγωγούς, η «ΣΚΑΡΦΙ» παράγει δέκα εκλεκτά τυριά, με τη γραβιέρα και το σκληρό πρόβειο a nostrum με πάπρικα, να έρχονται πρώτα σε ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι οι αδελφοί Παππά παράγουν PL γραβιέρα για δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής της χώρας, ενώ εξάγουν από χρόνια στην Αμερική, κατά περιόδους σε Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία και Αγγλία, βρίσκονται σε επαφές για την έναρξη εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία και, με τη λήξη της μεγάλη αναστάτωσης που έχει προξενήσει στην αγορά ο κορωνοϊός, αναμένεται να ξαναρχίσουν πωλήσεις, αυτή τη φορά, για τη «ShopRite» που έχει απορροφήσει τη “Fairway Markets”.

Η Βλάχικη κληρονομιά

Με το ‘Vlachian Mountains’ γίνεται φανερό, όπως άλλωστε υπογραμμίζει ο κ. Δημήτρης Παππάς, ότι η εταιρεία δίνει έμφαση στα επώνυμα προϊόντα που μεταφέρουν την πλούσια τυροκομική παράδοση των Βλάχων, μία παράδοση πάνω στην οποία κτίζει η Εταιρεία, αξιοποιώντας και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που προσδίδουν στα τυριά της, βότανα της ελληνικής γης. Έτσι άλλωστε, αναπτύχθηκε και η σειρά του αιγοπρόβειου Grecale που πήρε το όνομά της από το γραικόχορτο.

Ο κ. Παππάς, σπουδαγμένος πολιτικός μηχανικός αλλά μία ζωή τυροκόμος, μέσα από ερευνητικά προγράμματα και την αναζήτηση γνώσεων και εμπειριών σε χώρες με μεγάλη τυροκομική παράδοση, έχει κατασταλάξει σε πολύ συγκεκριμένη άποψη για την ελληνική τυροκομία.

«Εμείς πριν δύο χρόνια παραδώσαμε το ΠΟΠ σε φέτα και κεφαλογραβιέρα, σταματήσαμε να παράγουμε αυτά τα δύο τυριά και αυτό επειδή η χώρα δεν φροντίζει, μέσω αυστηρών ελέγχων, να στηρίξει τα τυριά ΠΟΠ.

«Θα πρέπει οι αρμόδιοι, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, να φροντίσουν για την σταθεροποίηση της πρώτης ύλης, κάτι στο οποίο υπάρχει υστέρηση. Παράλληλα, θα πρέπει η Πολιτεία, να επιδοτήσει τις κτηνοτροφικές μονάδες για να είναι βιώσιμες, να επιτρέψει τη βoσκή σε δημόσιες εκτάσεις, να βοηθήσει τους παραγωγούς που κρατάνε ζωντανά τα χωριά και συμβάλουν στη συντήρηση των δασών», τόνισε ο κ. Παππάς.

Το Ηπειρώτικο Κεφαλοτύρι για ΠΟΠ

Η φέτα, όπως είπε ο κ. Παππάς, δεν ήταν το τυρί που χαρακτήριζε την Ήπειρο, στην οποία παραγόταν παραδοσιακά το κεφαλοτύρι.

«Στην Ήπειρο αρχίσαμε να παράγουμε φέτα όταν έκανε το ξεκίνημα η «Δωδώνη». Το δικό μας τυρί όμως είναι το κεφαλοτύρι, ένα τυρί που θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρισθεί ως ΠΟΠ. Η δική μας Εταιρεία επέλεξε και σταμάτησε την παραγωγή φέτας, ένα τυρί που οι ίδιοι μας πλήξαμε εξ’ αιτίας των χειρισμών που έγιναν από τον κλάδο. Η φέτα θα έπρεπε να φέρνει μεγάλη προστιθέμενη αξία, στη χώρα μας, από τη διεθνή αγορά».

Για την «ΣΚΑΡΦΙ», ο δρόμος είναι συγκεκριμένος: Συνεργασίες για τη βελτίωση της πρώτης ύλης. Αξιοποίηση της πλούσιας Τράπεζας οξυγαλακτικών βακτηρίων του Ινστιτούτου Γάλακτος Ιωαννίνων. Ανάπτυξη συνεργασιών με τυροκόμους και ερευνητικά ινστιτούτα άλλων χωρών, στο πλαίσιο και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Το σκληρό τυρί Δανίας έχει εκτοπίσει από την αγορά το ελληνικό, εξαιρετικό, παραδοσιακό κεφαλοτύρι. Στόχος μας είναι η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας τυριών και η ανάδειξη των τυριών που κατά παράδοση συνόδευαν τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, τυριών πλούσιων σε ποικιλία και εξαιρετικών σε ποιότητα», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top