Έβρος: Σε έξαρση οι μεταναστευτικές ροές

Έβρος: Σε έξαρση οι μεταναστευτικές ροές

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής του Έβρου.

Ολιγομελείς ομάδες μεταναστών της τάξης των 10 με 20 ατόμων επιχειρούν σε καθημερινή βάση να «εισβάλουν» στο ελληνικό έδαφος διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο. Και μπορεί το φαινόμενο να μην έχει τις μαζικές διαστάσεις του περασμένου Μαρτίου με τις χιλιάδες μεταναστών να έχουν συγκεντρωθεί στον τουρκικό συνοριακό σταθμό απέναντι από τις Καστανιές, ωστόσο προκαλεί ανησυχία στους συνοριοφύλακες και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι απόπειρες των μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι συνηθισμένο φαινόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους η στάθμη του ποταμού είναι πιο χαμηλή, οπότε η πρόσβαση είναι πιο εύκολη. Ωστόσο, φέτος οι ροές είναι πιο αυξημένες, με τις συλλήψεις να είναι καθημερινό φαινόμενο.

«Υπάρχει έξαρση το τελευταίο διάστημα σε όλη την οριογραμμή του Έβρου. Δεν μιλάμε, βέβαια, γι’ αυτό που είχαμε ζήσει τον Μάρτιο. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε έξαρση, αλλά για μας είναι ακόμα πιο ανησυχητικό, γιατί φέτος οι δυνάμεις μας είναι ενισχυμένες, αλλά και πάλι έχουμε την ίδια πίεση», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς.

Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι μεταξύ των ατόμων που επιχειρούν να μπουν στη χώρα είναι και Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι δηλώνουν αντικαθεστωτικοί, προκειμένου να πάρουν άσυλο. Στις περιπτώσεις αυτές ακολουθείται διαφορετική διαδικασία και όσοι συλλαμβάνονται δεν προωθούνται σε ΚΥΤ, αλλά στα τμήματα συνοριακής φύλαξης της περιοχής. Κι αυτό συμβαίνει μέσα σε συνθήκες πανδημίας και χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για δειγματοληπτικούς έστω ελέγχους για κορωνοϊό.

Ο φόβος του κορωνοϊού

«Μας ανησυχεί πάρα πολύ η κατάσταση, γιατί βλέπουμε ότι οι συλλήψεις διακινητών είναι καθημερινές. Όλους όσοι έρχονται από Τουρκία τους θεωρούμε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα, καθώς η Τουρκία έχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο», ανέφερε ο κ. Γιαλαμάς.

Οι συνοριοφύλακες έχουν καταγγείλει όλα όσα συμβαίνουν στις αρμόδιες αρχές και ζητούν μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό τους ζητούν να υπάρχουν ειδικοί χώροι – κρατητήρια για όσους συλλαμβάνονται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς δεν συλλαμβάνονται όλοι στον Έβρο, αλλά κάποιοι καταφέρνουν να συνεχίσουν την πορεία τους στην ενδοχώρα. Στους χώρους αυτούς ζητούν να γίνονται δειγματοληψίες και να συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησής τους, όταν διαπιστωθεί ότι είναι καθαροί.

Επίσης, έχουν ζητήσει να υπάρχουν σταθερά κλιμάκια του ΕΟΔΥ που να περνούν τουλάχιστον δειγματοληπτικά μία φορά την εβδομάδα από τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, όπου οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, δεδομένου ότι καθημερινά κάνουν συλλήψεις κι έρχονται σε επαφή με φορείς του ιού.

Τεστ ζητούν να γίνονται και σε όσους συναδέλφους τους έρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή φεύγουν σε άλλα σημεία και στη συνέχει επιστρέφουν στον Έβρο.

Τροχαία δυστυχήματα και θετικά κρούσματα σε μετανάστες

Η ανησυχία των συνοριοφυλάκων είναι εύλογη, δεδομένου ότι ήδη πολλοί παράνομοι μετανάστες έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρόσφατου τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε στη Δαδιά με θύματα μετανάστες, όπου οι πέντε επιζώντες από τους συνολικά επτά επιβαίνοντες διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

«Ελπίζουμε να εισακουστούμε, γιατί νιώθουμε πολύ μεγάλη αγωνία. Αν νοσήσουμε εμείς, ποιος θα φυλάξει τα σύνορα;», τόνισε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων.

Τα τροχαία δυστυχήματα με θύματα μετανάστες είναι επίσης μία μάστιγα για την περιοχή. «Χάθηκαν ανθρώπινες ψυχές από εγκληματίες διακινητές. Οι περισσότεροι δεν έχουν άδεια οδήγησης. Τώρα τελευταία βλέπουμε ότι οδηγούν και ανήλικοι. Οδηγούν αυτοκίνητα που φορτώνουν 12 – 15 άτομα και χωρίς καν να υπάρχει καταδίωξη, είχαμε τον τελευταίο μήνα πάνω από δέκα θύματα. Και πολλοί από αυτούς διαγνώστηκαν θετικοί», ανέφερε ο κ. Γιαλαμάς.

Ενίσχυση των συνόρων

Μετά την κρίση του Μαρτίου στις Καστανιές η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει το συνοριακό μέτωπο με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Οι νέοι συνοριοφύλακες που βρίσκονται στη φάση της εκπαίδευσης στις 27 του μηνός παίρνουν φύλλο πορείας και στις 31 θα προσέλθουν για πρακτική στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης του νομού. Συγκεκριμένα, η αστυνομική διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης θα ενισχυθεί με 135 άτομα και με 265 η αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας, που αντιμετωπίζει και το πιο σοβαρό πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί, αλλά και θα ανανεωθεί από πλευράς ηλικίας η δύναμη της συνοριοφυλακής στην ακριτική περιοχή του Έβρου.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η επέκταση κατά 27 χιλιόμετρα του φράχτη, που θα είναι ένα  ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους πέντε μέτρων και βάθους έξι μέτρων με αντι-αναρριχητική αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, κατά μήκος του οποίου θα λειτουργούν οκτώ παρατηρητήρια αντιβαλλιστικά

«Ο φράχτης λένε ότι θα γίνει έπειτα από οχτώ μήνες, ενώ και το σύστημα επιτήρησης θερμικών καμερών που είναι πολύ σημαντικό έργο βλέπω να γίνεται μέσα στο 2021. Έχουν γίνει βήματα, αλλά νομίζω ότι τα βήματα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα», κατέληξε ο κ. Γιαλαμάς.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top