Γ. Φουντούλης: Κοντεύει να πνιγεί η Νάουσα στα αποθέματα κρασιού

Γ. Φουντούλης: Κοντεύει να πνιγεί η Νάουσα στα αποθέματα κρασιού

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Τα αποθέματα κρασιού τείνουν να μας πνίξουν και οι τιμές για τον «πράσινο τρύγο» είναι γελοίες για το Ξινόμαυρο και την  Ζώνη ΠΟΠ της Νάουσας, δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού VAENI- Νάουσα κ. Γιώργος Φουντούλης.

Aμπελουργοί και οινοπαραγωγοί, μέλη του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, βλέπουν μάλλον απαισιόδοξα  τη χρονιά που θα διαδεχτεί το φετινό τρύγο, ο οποίος για το Ξινόμαυρο, στην περιοχή, αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα. Και ο λόγος για αυτή την απουσία….αισιοδοξίας, είναι η κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, πτώση που για το VAENI – Νάουσα ξεπέρασε ως και το -50% στην εσωτερική αγορά και, το ως το -80% στις αγορές του εξωτερικού.

Ο κλάδος, τόνισε ο κ. Φουντούλης, δεν βοηθήθηκε έγκαιρα και στο βαθμό που θα έπρεπε για να αποδώσουν τόσο η απόσταξη κρίσης, όσο και ο «πράσινος τρύγος».  Ωστόσο, η απουσία αισιοδοξίας δεν σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν βλέπουν προοπτική στην αμπελοκαλλιέργεια. Μάλιστα πολλοί αγρότες που είχαν στραφεί στην ροδακινοπαραγωγή επειδή έδινε καλύτερο εισόδημα, επιστρέφουν στην αμπελοκαλλιέργεια ή επιστρέφουν όσοι μπορούν, κι’ αυτό επειδή τα τελευταία 4-5 χρόνια, οι νέες άδειες φύτευσης «οδηγούνται σε…υμετέρους», όπως είπε ανοικτά ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού.

Να σημειωθεί ότι ο Αγροτικός Αμπελουργικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI- Nάουσα, δημιουργήθηκε το 1983 από 330 αμπελουργούς – παραγωγούς της Ζώνης ΠΟΠ Νάουσας. Τα μέλη του Συνεταιρισμού, σήμερα 200 τον αριθμό, κατέχουν 2.000 στρέμματα από τα οποία και παράγεται περίπου το 50% του κρασιού της περιοχής, η οποία είναι γνωστή για την κυρίαρχη τοπικά ευγενή ερυθρή ποικιλία «Ξινόμαυρο», μία από τις δυναμικότερες ερυθρές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα.

αμπελι

2020, μια χρονιά γεμάτη προβλήματα

Από τις αρχές Απριλίου είχε γίνει φανερό ότι ο Οινοποιητικός κλάδος θα αντιμετώπιζε φέτος μεγάλα προβλήματα, στην αντιμετώπιση των οποίων προσπάθησε να βοηθήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με τα μέτρα της απόστασης κρίσης και του «πράσινου» τρύγου.

Να σημειωθει ότι το μέτρο του “πράσινου τρύγου” είναι η συγκομιδή όλων των σταφυλιών ενός αμπελιού, πριν ωριμάσουν  και όχι το αραίωμα, για την τόνωση της απόδοσης του αμπελιού, που συνήθως ονομάζεται “πράσινος τρύγος”.  Στην περίπτωση του μέτρου που ενεργοποίηση του ΥΠΑΑ&Τ έχουμε πρώϊμη συγκομιδή.

«Ο πράσινος τρύγος έγινε άκαιρα. Δεν μπορούσαμε να τον κάνουμε τον Αύγουστο, έπρεπε το μέτρο να βγει ως μέσα με τέλη Μαΐου. Το μέτρο ανακοινώθηκε αργά, όταν είχε επενδυθεί στους αμπελώνες το 90% των καλλιεργητικών εξόδων.

«Πέραν αυτού, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις τιμές γιατί δεν μπορεί για έναν αμπελώνα σαν της Νάουσας, που δίνει τα ΠΟΠ κρασιά από Ξινόμαυρο,  να δίνουν 234 ευρώ το στρέμμα όταν για το μοσχάτο Αμβούργου  δίνουν 400 ευρώ. Δεν μπορεί η αμπελουργική ζώνη της Νάουσας να είναι στη 18η θέση, είναι τραγικό λάθος των υπηρεσιών του Υπουργείου», δήλωσε ο κ. Φουντούλης για να προσθέσει:

«Αλλά ακόμη και αν εφαρμοζόταν το μέτρο έγκαιρα δεν θα αρκούσε. Το «ποσό αυτό είναι γελοίο» για μία ζώνη σαν της Νάουσας, που έχει πληρώσει το σταφύλι 0,65 ευρώ. Από τα μέλη του Συνεταιρισμού κανένα δεν δήλωσε συμμετοχή στο μέτρο και ίσως και από όλη τη Ζώνη. Ο αμπελουργός, στην καλλιεργητική περίοδο έβαλε στο στρέμμα 400-500 ευρώ, δεν μπορεί να πάει στην πρώϊμη συγκομιδή με 234 ευρώ/ στρέμμα».

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα κρασιού, ευτυχώς λειτούργησε η απόσταξη κρίσης, αν και σε αυτό το μέτρο έγιναν λάθη, κατά τον κ. Φουντούλη. Αλλά ο Συνεταιρισμός, για να μπορέσει να κάνει τρύγο, δήλωσε στην απόσταξη 570 τόνους. Εάν η τιμή ήταν σε ανεκτά επίπεδα, σύμφωνα με το κόστος, θα μπορούσαν να δηλώσει 1.000 ή και 2.000 τόνους.

Σημειώνεται ότι οι τιμές για την απόσταξη κρίσης ήταν από 0,41 ευρώ/λίτρο έως 0,75 ευρώ/λίτρο  και για το Ξινόμαυρο της Νάουσας η τιμή δεν θα έπρεπε να είναι κάτω από 1 ευρώ/λίτρο, τόνισε ο πρόεδρος του VAENI- Nάουσα.

Τραγική η μείωση των πωλήσεων

Ο κλάδος πλήγηκε βαριά από τον κορωνοϊό και όπως είπε ο κ. Φουντούλης, «η τραγική μείωση των πωλήσεων από τον Μάρτιο ως σήμερα, δεν μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους για την επόμενη σεζόν. Αν υπήρχε κάμψη στις πωλήσεις θα τη διαχειριζόμασταν, δυστυχώς υπάρχει κάθετη πτώση και στην εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές. Στο εξωτερικό είμαστε -80% κάτω στις πωλήσεις, στην Ελλάδα από -50% έως -60%.»

Τι σήμαινε για τον Συνεταιρισμό ο κορωνοϊός, ειδικά όσον αφορά τις εξαγωγές; Μηδέν εξαγωγές στην Κίνα, μηδέν στη Βραζιλία, μηδέν στην Ινδία, μόνο 10% των πωλήσεων στη Λευκορωσία σε σχέση με πέρυσι. Προ covid-19, ο VAENI-Νάουσα εξήγαγε σε περισσότερες από 22 χώρες, πραγματοποιώντας στη διεθνή αγορά το 20%-25% των πωλήσεών του.

Η φετινή χρονιά, κατέληξε ο κ. Φουντούλης, είναι πολύ δύσκολη για τον κλάδο ο οποίος όμως έχει προοπτικές και ανάκαμψης αλλά και ανάπτυξης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top