Καλαγασίδης: Τσοτυλιώτικες σούπες με “βασιλιά” τον πατσά

Καλαγασίδης: Τσοτυλιώτικες σούπες με “βασιλιά” τον πατσά

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Παραδοσιακές ελληνικές σούπες, μαγειρεμένες και τυποποιημένες, ετοιμάζει ο Τσοτυλιώτης Γιώργος Καλαγασίδης, για τους απανταχού λάτρεις αυτών των μαμαδίστικων ελληνικών πιάτων, τους οποίους έχει ήδη κερδίσει με τον σπιτικό πατσά του.

Ο Γιώργος Καλαγασίδης είναι η περίπτωση του επιχειρηματία που είδε την ευκαιρία στην αγορά και το 2015 μπήκε με την ατομική του επιχείρηση στις μαγειρεμένες τυποποιημένες σούτες, προσφέροντας αρχικά μαγειρεμένο  πατσά, σε ατομικές συσκευασίες των 400 γραμμαρίων. Και μετ’ ου πολύ, ο πατσάς Καλαγασίδη, έκανε θραύση.

Στις ποικιλίες πατσά, προστέθηκε η σούπα από γίδα βραστή- αγαπημένο πιάτο των Δυτικομακεδόνων αλλά και των Πελοποννησίων-  η σούπα από μοσχαροκεφαλή, η μαγειρίτσα και η κοτόσουπα.

Η αξία στην ιδέα

«Σκέφτηκα κάποια στιγμή, μέσα στα χρόνια της κρίσης, ότι οι φανατικοί φίλοι του πατσά, πολύ θα ήθελαν να μπορούν να πάρουν τη σούπα, μαγειρεμένη, κατεψυγμένη, να την έχουν σπίτι και ανά πάσα στιγμή, να μπορούν να τη ζεστάνουν και να την καταναλώσουν, χωρίς να χρειαστεί να βγούνε για το πατσατζίδικο ή να μπούνε στη διαδικασία να μαγειρέψουνε οι ίδιοι. Παίρνεις την ατομική συσκευασία και τη ζεσταίνεις όπως είναι με τον περιέκτη στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο κατσαρολάκι» εξήγησε ο κ. Καλαγασίδης, δίνοντας  το story της επιχειρηματικής του προσπάθειας.

Γιώργος Καλαγασίδης

Ο Γιώργος Καλαγασίδης, που για χρόνια εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη, στον κλάδο της ένδυσης, το 1999 αποφάσισε να επιστρέψει στο Τσοτύλι καθώς η δημιουργία της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας άνοιγε προοπτικές για επιχειρηματική δραστηριοποίηση. Όταν επέστρεψε, άνοιξε τον ξενώνα «Καρούτα» αλλά και εστιατόριο. Κάποια στιγμή, είχε την ιδέα να αξιοποιήσει την οικογενειακή παράδοση στον πατσά, αφού ο πατέρας Καλαγασίδης από το 1953 διατηρούσε πατσατζίδικο στο Τσοτύλι.

Εξαγωγές το 30% των πωλήσεων

Έτσι, τέλος 2015, άρχισε σε ένα μικρό εργαστήριο, η χειροποίητη παραγωγή πατσά , 4.000-5.000 μερίδων το μήνα. Αρχές 2016 τα προϊόντα ξεκίνησαν να διατίθενται  εμπορικά σε delicatessen και κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκη, της Κοζάνης και της Καστοριάς. Σήμερα πλέον, οι σούπες, πάντα σε ατομικές συσκευασίες, είναι οκτώ τον αριθμό και διατίθενται πανελλαδικά, ενώ το 30% των πωλήσεων της εταιρείας αφορά εξαγωγές.

«Οι Έλληνες του εξωτερικού ζητάνε τις παραδοσιακές σούπες. Τα προϊόντα μας είναι χωρίς συντηρητικά, ταχείας κατάψυξης, με σφραγίδα ποιότητας. Εξάγονται σε Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία και Ισπανία. Σε καταστήματα με πελάτες που ζητούν τις ελληνικές σούπες. Εάν δεν ήταν και το Brexit, θα είχαμε αρχίσει να στέλνουμε προϊόντα και στην Αγγλία», είπε ο Γιώργος Καλαγασίδης.

Η αρχή έγινε με τον πατσά αλλά έπεται συνέχεια, όπως πρόσθεσε ο κ. Καλαγασίδης. Με την εταιρεία να έχει αυξήσει την παραγωγή της στις 10.000-12.000 μερίδες /μήνα, υπάρχει ανάγκη διπλασιασμού τουλάχιστον των χώρων παραγωγής, ενώ στο «μενού» θα προστεθούν και άλλες παραδοσιακές σούπες από όσπρια, γιουβαρλάκια, πιθανότατα και ψαρόσουπα, ακόμη 4-5 κωδικοί.

Προπωλημένη η παραγωγή του επόμενου μήνα

«Περιμένω να περάσει αυτή η μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει η πανδημία και η οποία ανάγκασε πελάτες μας, 40 εστιατόρια, να κλείσουν προσωρινά. Δίνουμε προϊόντα, πάντα σε συσκευασίες των 400 γραμμαρίων, και σε εστιατόρια, που θέλουν με τις σούπες να συμπληρώνουν τα μενού τους», είπε ο Τσοτυλιώτης επιχειρηματίας αποκαλύπτοντας ότι ήδη είναι προπωλημένη η παραγωγή της εταιρείας μέχρι και τις 15 Μαρτίου, για ένα μήνα μπροστά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top