Καστανιές: Στα «κάγκελα» για το άνοιγμα του τελωνείου

Καστανιές: Στα «κάγκελα» για το άνοιγμα του τελωνείου

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Έβρου η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ανοίγει αύριο το τελωνείο στις Καστανιές.

Κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν τα σύνορα με την Τουρκία ενώ δεν έχει ξεπεραστεί η πανδημία του κορωνοϊού (η γειτονική χώρα, άλλωστε, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις 14 ασφαλείς χώρες που ανακοίνωσε η ΕΕ) και τη στιγμή που ενώ συνεχίζονται οι απόπειρες προώθησης μεταναστών, οι οποίες είχαν οδηγήσει στο κλείσιμο του τελωνείου από τις 28 Φεβρουαρίου.

«Προφανώς τα σύνορα θα ανοίξουν κάποια στιγμή, αλλά δε θέλουμε να γίνει τώρα. Πρώτον γιατί ακόμα το θέμα του κορωνοϊού δεν έχει λήξει και δεύτερον γιατί ακόμα υπάρχουν μηνύματα ότι προσπαθούν να περάσουν μετανάστες από όπου μπορούν», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Σταύρος Τζιαμαλίδης.

Αντίθετοι οι συνοριοφύλακες

«Είμαστε στα κάγκελα», τόνισε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των συνόρων τη στιγμή που οι Τούρκοι εξακολουθούν να προωθούν μετανάστες στην ελληνική ενδοχώρα.

«Τα σύνορα δεν έκλεισαν για τον κορωνοϊό. Με όλα αυτά που εξακολουθούν να συμβαίνουν, δεν μπορούμε να λέμε ότι θα εξυπηρετήσουμε τους Τούρκους μετανάστες που θέλουν να έρθουν από τη Γερμανία και την Ευρώπη για να μπουν στην Τουρκία. Γιατί εγώ βλέπω ότι εκεί αποσκοπούν. Είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες να ξεχαστούν τα πάντα και να συνεχίζουν οι Τούρκοι να μας περνάν κόσμο. Εδώ γίνεται χαμός. Δεν ξέρουμε από πού να τους σταματήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωση… εκ παραδρομής;

Σύμφωνα, πάντως, με την ενημέρωση που έχουν λάβει οι τοπικοί φορείς, οι Καστανιές εκ παραδρομής συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των τελωνείων που ανοίγουν αύριο, άρα θα συνεχιστεί η καθολική απαγόρευση διέλευσης από τα σύνορα και αναμένουν επίσημη διευκρινιστική ανακοίνωση.

«Θεωρώ ότι έχει γίνει κακή συνεννόηση, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα διευκρίνιση αυτής της λάθος δήλωσης (σ. σ. του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα), που έγινε εχθές», ανέφερε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πολύ σύντομα θα γίνουν οι ανακοινώσεις που θα δίνουν τέλος στο σενάριο του ανοίγματος του τελωνείου».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top