Μήτρου: Ανθεί η παραπληροφόρηση για τις διαδικασίες αρχιτεκτονικών διαγωνισμών

Μήτρου: Ανθεί η παραπληροφόρηση για τις διαδικασίες αρχιτεκτονικών διαγωνισμών

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διαδικασίες αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που διοργανώνονται από τον δήμο Θεσσαλονίκης και αφορά αναπλάσεις όπως αυτή της πλατείας Αριστοτέλους, έδωσε ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μήτρου.

Συγκεκριμένα όπως τονίζει ο κ. Μήτρου σε ανάρτησή του στο facebook, για να επέμβει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε μια πλατεία, όπως η πλατεία Αριστοτέλους, με βάση το θεσμικό πλαίσιο δημοσίων έργων και μελετών, θα πρέπει να διοργανωθεί υποχρεωτικά αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Στους εν λόγω διαγωνισμούς δικαίωμα συμμετοχής έχουν αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο και η υποχρεωτική γλώσσα στον διαγωνισμό είναι τα Ελληνικά. Εξαίρεση αποτέλεσε ο διαγωνισμός για την πλατεία Αριστοτέλους, καθώς αποφασίστηκε το τεύχος των τεχνικών δεδομένων να μεταφραστεί και στα αγγλικά.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει ο κ. Μήτρου, σε κάθε διαγωνισμό προβλέπεται η απονομή τριών βραβείων και μπορούν να γίνουν εξαγορές και επιπλέον προτάσεων, δηλαδή με απλά λόγια ο δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει στοιχεία από όλες τις προτάσεις και να τις εφαρμόσει στο έργο ή και σε άλλες πλατείες.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο κ. Μήτρου αναφέρει:

“Σήμερα που έχω χρόνο θα γράψω με απλά λόγια για τις διαδικασίες των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών όπως αυτός για την πλατεία Αριστοτέλους, γιατί ο περισσότερος κόσμος λογικά δεν τις γνωρίζει και δυστυχώς ανθεί η παραπληροφόρηση.

Καταρχήν με βάση το θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων έργων και μελετών, ο Δήμος για να επέμβει σε μια πλατεία 32.500 τ.μ. θα πρέπει να διοργανώσει υποχρεωτικά Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.

Δικαίωμα συμμετοχής στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχουν αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο. Η υποχρεωτική γλώσσα του διαγωνισμού είναι τα Ελληνικά (στην περίπτωση της Αριστοτέλους αποφασίσθηκε να μεταφραστεί το τεύχος των τεχνικών δεδομένων και στα Αγγλικά).

Σε κάθε διαγωνισμό προβλέπεται η απονομή τριών βραβείων και μπορούν να γίνουν εξαγορές και επιπλέον προτάσεων, δηλαδή με απλά λόγια ο Δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει στοιχεία από όλες τις προτάσεις και να τις εφαρμόσει στο έργο ή και σε άλλες πλατείες.

Στο τεύχος του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προβλέπονται οι μελέτες (προμελέτες-οριστικές κτλ) που πρέπει να εκπονηθούν στη συνέχεια, από τους συντελεστές που βραβεύθηκαν, για την τελική επιλογή των υλικών, των φυτών των Η/Μ εγκαταστάσεων. Δηλαδή μετά από κάποιες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος η μελετητική ομάδα θα δουλέψει την πρόταση που βραβεύθηκε και αφού οι μελέτες της εγκριθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και όλους τους αρμόδιους φορείς, θα συνταχθούν τα τεύχη για τη δημοπράτηση κατασκευής του έργου.

Η επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι επταμελής και τα πέντε μέλη ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία με κλήρωση από μια λίστα αρχιτεκτόνων εγνωσμένου κύρους και τα υπόλοιπα δύο ορίζονται από το Δήμο. Στην περίπτωση της πλατείας Αριστοτέλους ο Δήμος όρισε ως μέλος τη Διευθύντρια της αρμόδιας τεχνικής διεύθυνσης του και μια καθηγήτρια του ΑΠΘ, φυσικά και οι δύο είναι αρχιτέκτονες με σημαντική εμπειρία και αναγνωρισμένη αξία. Τόσο η επιτροπή όσο και κανείς άλλος δεν γνωρίζουν την ταυτότητα των συμμετεχόντων μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. Στην περίπτωση της Αριστοτέλους το αποτέλεσμα ήταν ομόφωνο.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού επικυρώνεται ως προς την τήρηση των νομίμων διαδικασιών και ξεκινούν οι διαδικασίες εκπόνησης των μελετών.
Και κάποιες ακόμη πληροφορίες για το διαγωνισμό της Αριστοτέλους. Έγινε διαδικτυακή διαβούλευση με ερωτηματολόγια (συμπληρώθηκαν χιλιάδες) πριν τη σύνταξη των τευχών του διαγωνισμού.

Επίσης η διοίκηση εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των μελετών που θα ακολουθήσουν, από τα κονδύλια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για μελέτες έργων του υπουργείου τουρισμού. Δηλαδή δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου. Ακόμη έχουν αρχίσει οι διερευνητικές επαφές για τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

Τέλος η ανάπλαση της Αριστοτέλους που ήταν προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου, εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό της διοίκησης Ζέρβα για την αστική αναζωογόνηση και την ανάπτυξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στις ευρύτερες περιοχές γύρω από το μετρό, όταν αυτό ολοκληρωθεί”.

Δείτε την ανάρτηση:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλατεία Αριστοτέλους: Τι απαντά ο Ζέρβας στις αντιδράσεις για τους φοίνικες

Θεσσαλονίκη: Έτσι θα είναι η πλατεία Αριστοτέλους-Τι δήλωσε ο Κ. Ζέρβας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top