Οι proud farmers της Κοζάνης και η πρώτη Θερμοκοιτίδα κτηνοτρόφων στον κόσμο

Οι proud farmers της Κοζάνης και η πρώτη Θερμοκοιτίδα κτηνοτρόφων στον κόσμο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέσα στο καλοκαίρι θα στηθούν στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης οι εγκαταστάσεις και ο βασικός εξοπλισμός της πρώτης Θερμοκοιτίδας Αιγοπροβατοτρόφων, από την Proud Farm, τους πέντε οραματικούς κτηνοτρόφους που διαθέτουν για το project τις 30.000 δολάρια με τα οποία βραβεύτηκαν από το The Hellenic Initiative, κατακτώντας την πρώτη θέση στα Τhe Venture Impact Awards.

H πρωτοβουλία της ομάδας των «περήφανων κτηνοτρόφων», δεν είναι μόνο πρωτοπόρα, τολμηρή και, αν θέλετε, συγκινητική γιατί φανερώνει την πίστη των νέων κτηνοτρόφων σε ένα παραγωγικό κλάδο που δοκιμάζεται, αλλά, είναι και πολύ καλά σχεδιασμένη.

Πριν όμως αναφερθούμε στο σχέδιο για τη Θερμοκοιτίδα, που βρίσκεται σε προχωρημένο αρκετά στάδιο, να δούμε ποιοι είναι οι proud farmers. H ομάδα λοιπόν αποτελείται από νέους κτηνοτρόφους, ηλικίας κάτω των 40 ετών, που μπήκαν στο χώρο της αιγοπροβατοτροφίας τα τελευταία 10-14 χρόνια. Πρόκειται για τους Νίκο Κολτσίδα, Στάθη Πασχαλίδη, Μαρία Νίκου, Χαράλαμπο Τσανακτσίδη και Παναγιώτα Πασχαλίδου. Όλοι είναι αυτοδημιούργητοι και σήμερα διαχειρίζονται μικρές φάρμες, που συνολικά έχουν 1.000 πρόβατα.

Αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών

«Η Proud Farm σχηματίσθηκε το 2018, είναι αναγνωρισμένη Ομάδα Παραγωγών, με νομική υπόσταση και συμμετοχή σε πολλά ερευνητικά προγράμματα. Δημιουργήσαμε την Proud Farm γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι σαν ομάδα παραγωγών μπορούμε πιο αποτελεσματικά να προωθήσουμε τους στόχους μας», δήλωσε στο GRTimes.gr το μέλος κ. Νίκος Κολτσίδας.

«Σαν ομάδα είμαστε πρώτοι διακινητές γάλακτος, συλλέγουμε γάλα και από άλλους κτηνοτρόφους και πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές διαθέτοντας το προϊόν σε βιομηχανίες. Πέρα από αυτό και σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, αναλάβαμε την υποστήριξη 20 παραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας σε Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά, με δωρεάν συμβουλευτική και ελέγχους αποδόσεων».

Ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας

Η Proud Farm, πριν ένα μήνα, έκανε ακόμη ένα δημιουργικό βήμα ιδρύοντας την « Ενεργειακή Κοινότητα Μη κερδοσκοπικού Σκοπού Δυτικής Μακεδονίας», βασισμένη στο όραμα για βιώσιμη κτηνοτροφική παραγωγή, με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία. Η ενέργεια θα παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα και σε τούτη τη φάση γίνονται επαφές και με άλλες τοπικές κινήσεις για να δημιουργηθούν και άλλες ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας, το φωτοβολταϊκό πάρκο δεν έχει ακόμη χωροθετηθεί, αλλά προχωράμε γιατί πιστεύουμε πως η πράσινη ενέργεια πρέπει να εξυπηρετεί την παραγωγή», υπογράμμισε ο κ. Κολτσίδας.

Θερμοκοιτίδα για proud farmers

H Proud Farm έχει ήδη κάνει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας που απαιτείται για να εξασφαλίσει πόρους για τη Θερμοκοιτίδα υποστήριξης νέων κτηνοτρόφων, μέσα από το Μέτρο 16 του Επιχειρησιακού Πρόγραμματος του ΥΠΑΑΤ, αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ όπως προαναφέρθηκε, βάζει και τις 30.000 δολάρια που κέρδισε, σα μαγιά, για τη διάθεση ζωϊκού κεφαλαίου στους κτηνοτρόφους που θα εγκατασταθούν στη Θερμοκοιτίδα.

Για τη δημιουργία και λειτουργία της Θερμοκοιτίδας η Proud Farm συνεργάζεται με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και μία ομάδα Ισπανών Κτηνιάτρων.

Η Ομάδα, για το σκοπό αυτό, έχει μισθώσει για 34 χρόνια μία δημοτική έκταση 30 στρεμμάτων, στην οποία αρχικά θα δημιουργηθούν τρεις φάρμες, δυναμικότητας 100 προβάτων η κάθε μία. Ο κάθε νέος κτηνοτρόφος, θα φιλοξενείται στη μονάδα για τρία χρόνια και θα έχει όλη την επιστημονική και τεχνική στήριξη που χρειάζεται, ώστε μετά την περίοδο αυτή, να μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία της δικής του φάρμας.

Ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο της Proud Farm, πήρε την έγκριση Α’ Φάσης στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Σχηματισμών Καινοτομίας. Για την δημιουργία της επιχειρησιακής ομάδας, διατίθεται στους proud farmers, το ποσό των 5.000 ευρώ, οι οποίοι περιμένουν για βγει η δράση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων για να καταθέσουν τον προϋπολογισμό της πρότασής τους. Με τα χρήματα που ευελπιστούν να πάρουν, θα χρηματοδοτηθούν για μία τριετία μηχανισμοί στήριξης της Θερμοκοιτίδας, απασχόληση προσωπικού, τεχνική υποστήριξη. Σημειώνεται ότι το άνω όριο για τα έργα στο Μέτρο 16, είναι 445.000 ευρώ.

Τα κτίρια και ο βασικός εξοπλισμός αναμένεται να χρηματοδοτηθούν μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Η Proud Farm κατέθεσε φάκελο για 800.000 ευρώ και περιμένει την έγκρισή του τον Απρίλιο.  Με την έγκριση της πρότασης θα δημιουργηθούν τρεις μονάδες, θα προχωρήσει γρήγορα η εγκατάστασή τους, όπως και του βασικού εξοπλισμού,  μέσα στο καλοκαίρι.

Επιδότηση με ζωϊκό κεφάλαιο

Με τις 30.000 δολάρια (25.000 ευρώ) που διαθέτει η Proud Farm, θα επιδοτήσει το ζωϊκό κεφάλαιο σε ποσοστό 30%, έτσι ώστε αυτοί που ενδιαφέρονται για να δραστηριοποιηθούν στην κτηνοτροφία- και υπάρχουν αρκετά νέα άτομα που ενδιαφέρονται- αντί να πρέπει να διαθέσουν 25.000- 30.000 ευρώ για την αγορά ζώων, θα διαθέσουν 20.000 ευρώ ενώ, για μία τριετία θα έχουν όλα τα οφέλη της φιλοξενίας στη Θερμοκοιτίδα. Στην ολοκλήρωση της τριετίας, οι νέοι κτηνοτρόφοι θα έχουν στην κατοχή τους 130-140 παραγωγικά ζώα, αφού θα έχουν επιστρέψει το ζωϊκό κεφάλαιο που ουσιαστικά τους είχε δανειστεί, δίνοντας στη Θερμοκοιτίδα ζώα από τις γεννήσεις.

Νίκος Κολτσίδας

Η πρόκληση ενός παγκόσμια πρωτοπόρου έργου

Το τι ακριβώς θέλουν να επιτύχουν οι proud farmers , με τη δημιουργία της Θερμοκοιτίδας, το διατύπωσε στο GRTimes.gr o Nίκος Κολτσίδας.

«Πριν από τρία χρόνια αναλάβαμε μία πρόκληση.  Να αναπτύξουμε ένα μοντέλο που θα επιτρέπει στους νέους που δεν διαθέτουν κεφάλαια και γνώσεις, να ασχοληθούν με την αιγοπροβατοτροφία.   Έναν τομέα εντάσεως κεφαλαίου, στον οποίο το ξεκίνημα μίας μικρής εκμετάλλευσης θα στοίχιζε στην καλύτερη περίπτωση 150.000 ευρώ και τουλάχιστον δύο χρόνια συνεχούς αγώνα για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων, τον εξοπλισμό, την είσοδο των ζώων και την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσοι το τολμούν έχοντας στο μυαλό τους επιδοτήσεις, στα μισά της διαδρομής διαπιστώνουν πως η χρηματική βοήθεια που θα λάβουν είναι σαν κάποιος να τους έμαθε κολύμπι και στην συνέχεια τους πέταξε στην μέση του ωκεανού.  Πολύ γρήγορα χάνουν τον ενθουσιασμό τους και αδυνατούν να αλλάξουν πορεία γιατί έχουν επενδύσει όλες τις οικονομίες τους.  Αρχίζουν τους συμβιβασμούς και σιγά- σιγά οδηγούνται σε ένα αποτέλεσμα που απέχει πολύ από το αρχικό τους όνειρο.

«Αυτή την πραγματικότητα αναλάβαμε να αλλάξουμε.  Ένας νέος δρόμος έπρεπε να χαραχθεί από την αρχή, και κάθε βήμα να γίνεται με σιγουριά, καθώς η ευθύνη ήταν μεγάλη.  Ο αρχικός στρατηγικός σχεδιασμός περιλάμβανε την διαμόρφωση του απαραίτητου γνωσιακού υπόβαθρου αλλά και την ανάπτυξη των κατάλληλων επιστημονικών και τεχνολογικών εργαλείων, που θα στήριζαν το όλο εγχείρημα.  Σταδιακά η ιδέα άρχισε να αποκτά μορφή και έτσι γεννήθηκε η «Proud Farm Θερμοκοιτίδα Γαλακτοπαραγωγού Αιγοπροβατοτροφίας».  Η πρώτη θερμοκοιτίδα στον κόσμο που αναλαμβάνει την δημιουργία επιτυχημένων αιγοπροβατοτρόφων.

«Τρία χρόνια συντονισμένης δουλειάς και ισχυρής επιμονής οδήγησαν στην επιτυχή ένταξη του έργου της Θερμοκοιτίδας στους Ευρωπαϊκούς Σχηματισμούς Καινοτομίας (European Innovation Partnership).  Ένα ισχυρό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην δημιουργία του πρωτοτύπου της Θερμοκοιτίδας στο Άγιο Δημήτριο Κοζάνης.  Παράλληλα, αξιοποιώντας την χρηματοδότηση από το The Hellenic Initiative, λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο στα φετινά Venture Impact Awards, θα χρηματοδοτήσουμε ένα μέρος του αρχικού ζωικού κεφαλαίου των φιλοξενούμενων, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα ανταπόδοσης και κατ’ επέκταση ένα σημαντικό κληροδότημα.    Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και συνεχίζουμε, καθώς για τα επόμενα τρία χρόνια, η ομάδα παραγωγών Proud Farm, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ και μία ομάδα Ισπανών κτηνιάτρων, θα εργαστούμε για τον εκδημοκρατισμό την κτηνοτροφικής παραγωγής και την δημιουργία ίσων ευκαιριών για όσους επιθυμούν να γίνουν Περήφανοι Κτηνοτρόφοι (Proud Farmers)».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top