Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος – Στους δρόμους των ΠΟΠ και ΠΓΕ

Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος – Στους δρόμους των ΠΟΠ και ΠΓΕ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Τα ερυθρά κρασιά είναι αυτά που οδηγούν τις εξαγωγές των ελληνικών κρασιών ΠΟΠ, κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση στο εξωτερικό όπως και καλύτερες τιμές για τον παραγωγό, απ΄ότι στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας οι καταναλωτές έχουν στραφεί στα πιο φρέσκα λευκά και ροζέ, δείχνοντας μικρότερη προτίμηση στα κρασιά παλαίωσης, κρασιά ερυθρά στην πλειονότητά τους. Είναι θέμα τιμής;  Είναι θέμα γούστου; Είναι θέμα τάσης παγκόσμιας που πέρασε και στην Ελλάδα; Μήπως είναι και θέμα γνώσης ή μάλλον έλλειψης ενημέρωσης για τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, δηλαδή των Προστατευόμενων Οίνων Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης;

«Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», δραστήριοι πριν, κατά την πανδημία αλλά και στα πρώτα βήματα των Οινοποιείων – μελών της, με την επανεκκίνηση της οικονομίας, υλοποιούν μια Δράση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενημέρωσης σε Ελλάδα και Γερμανία, για τα κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ, με σύνθημα «Γνωρίζω σημαίνει  Απολαμβάνω».

Όπως είπε ο Διευθυντής της Ένωσης κ. Γιάννης Αλμπάνης, σε τυφλή γευσιγνωσία που φιλοξενήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace, o καταναλωτής χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζεται και εκπαίδευση, για να μπορέσει να εκτιμήσει την πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει στην Ελληνική Αμπελουργία και Οινοποιία.

Ειδικά κατά την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει  ποιοτικά άλματα. Πολλές ελληνικές ετικέτες συγκεντρώνουν διεθνή βραβεία, αυξάνονται οι εξαγωγές επώνυμων ελληνικών κρασιών σε ποσότητες αλλά και αξία, ενώ πλέον οινοποιοί αρχίζουν να μιλούν για την αναγραφή terroir στις ετικέτες ερυθρών ΠΟΠ από δυναμικές οινοπαραγωγικές ζώνες.

Την «εκπαίδευση» των οινόφιλων στη γευσιγνωσία της Δευτέρας, σχετικά με τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ της Βόρειας Ελλάδας, είχαν αναλάβει δύο γνωστοί οινολόγοι, ο κ. Άγγελος Ιατρίδης του Κτήματος ΑΛΦΑ και ο κ. Βασίλης Γεωργίου της «Μπουτάρη Οινοποιητική».

Εκπαίδευση και γευσιγνωσία πήγαν μαζί, καθώς όπως είπε η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ένωσης κα. Αλ. Ανθίδου, οι συμμετέχοντες θα δοκίμαζαν 14 ΠΟΠ και ΠΓΕ κρασιά της Βόρειας Ελλάδας, τέσσερα λευκά ξηρά, ένα λευκό αφρώδες, τέσσερα ροζέ, τέσσερα ερυθρά  και ένα ερυθρό γλυκό.

Τα “ορεινά” ΠΟΠ του Αμυνταίου και τα ΠΓΕ Φλώρινας

Ο κ. Ιατρίδης, αναφέρθηκε αρχικά στη Ζώνη ΠΟΠ Αμυνταίου, την πιο βόρεια ζώνη ΠΟΠ κρασιών της χώρας μας, στην οποία και παράγεται το μοναδικό ΠΟΠ ροζέ κρασί. Στην περιοχή Αμυνταίου – Φλώρινας υπάρχουν 13 οινοποιεία. Τα αμπέλια καλύπτουν 11.000 στρέμματα. Το Ξινόμαυρο είναι η κυρίαρχη ποικιλία, αλλά σε 5.000 στρέμματα καλλιεργούνται και διεθνείς ποικιλίες π.χ. Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, οι οποίες σε συνδυασμό με ελληνικές, δίνουν κρασιά ΠΓΕ.

Ο κ. Ιατρίδης μίλησε για προσπάθειες δεκαετίας μέχρι να ενταχθούν ποικιλίες στο ΠΓΕ Φλώρινας, διαδικασίες πολύ πιο μακροχρόνιες απ’ ότι ισχύει εκτός Ευρώπης, π.χ. στις χώρες του λεγόμενου Νέου Κόσμου. Ωστόσο, όπως τόνισε, η Ευρώπη διαθέτει οινικό πολιτισμό με βάθος και αυτό εξηγεί τη διαφορετική και πιο αυστηρή αντιμετώπιση.

Επίσης αναφέρθηκε στην άνοδο των ροζέ κρασιών και μάλιστα στην κατηγορία που θυμίζει Προβηγκία, κι’ η οποία κατ΄αυτόν ήρθε για να μείνει, καθώς συνδυάζει τη φινέτσα των λευκών κρασιών και κάτι από τη στιβαρότητα των ερυθρών.

Τα ΠΟΠ Νάουσας θέλουν και τα terroir τους

Ο κ. Βασίλης Γεωργίου, είναι οινολόγος μίας ιστορικής ελληνικής οινοποιίας, της «Μπουτάρη», που έχει παράδοση στα ερυθρά κρασιά παλαίωσης. Ο κ. Γεωργίου που γνωρίζει πολύ καλά τόσο τα ΠΟΠ Νάουσας όσο και τα ΠΓΕ Ημαθίας, υποστήριξε πως στόχος είναι πλέον, ειδικά για τα ΠΟΠ Νάουσας και μετά την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει από πλευράς οινοποιείων, να συμπεριληφθούν και τα terroir στις ετικέτες των ξεχωριστών αυτών κρασιών από Ξινόμαυρο.

Στην Ημαθία ευρύτερα, δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα και διεθνείς ερυθρές ποικιλίες όπως το Merlot και το Syrah, ενώ παρατηρείται η θετική εξέλιξη, κάποιοι αμπελουργοί να περνάνε και στην τυποποίηση, δημιουργώντας ένα κλίμα «ευγενούς ανταγωνισμού» που δίνει πολύ αξιόλογα κρασιά.

Η Ελλάδα, όπως τονίσθηκε από τους κ.κ. Ιατρίδη και Γεωργίου, είναι «πρωταθλήτρια στα ΠΓΕ κρασιά, που είναι πολλαπλάσια των ΠΟΠ». Τα ΠΟΠ κρασιά, παράγονται αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες, κάτι που δεν ισχύει για τα ΠΓΕ, ενώ η πιστοποίησή τους κάθε φορά, κάθε χρονιά, μετά από κάθε τρύγο, είναι πιο δύσκολη γιατί γίνεται οργανοληπτική αξιολόγηση από επιτροπή της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν στα ΠΓΕ ο έλεγχος περιορίζεται στα έγγραφα που υποβάλλονται από τον παραγωγό.

«Αναμφίβολα, τα μεγάλα κρασιά είναι τα κόκκινα, αυτά καθορίζουν ένα οινοποιείο», υποστήριξε ο κ. Ιατρίδης σημειώνοντας ότι στη χώρα μας, δεν έχουν κερδίσει ακόμη το μερίδιο που τους αξίζει, αν και πάνω πολύ ικανοποιητικά στις εξαγωγές ελληνικών ΠΟΠ.

Θωράκιση του ΠΓΕ Μακεδονία

Ο κ. Αλμπάνης έκανε μία ξεχωριστή αναφορά στις προσπάθειες της Ένωσης, για να προστατεύσει το ΠΓΕ Μακεδονία, που έχει καταχωριστεί από τη χώρα μας, από το 2000. Όπως είναι γνωστό, οι γείτονες προσπαθούν και με αρκετή επιτυχία ως τώρα, να καπηλευτούν το όνομα ‘Μακεδονία’, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στους Έλληνες εξαγωγείς.

Πριν ένα χρόνο, η Ένωση δημιούργησε το Παρατηρητήριο Μακεδονικού Οίνου, στο οποίο καταγράφονται όλα τα στοιχεία που αφορούν κρασιά που συνδέονται με το ΠΓΕ Μακεδονία. Το Παρατηρητήριο, κέρδισε και την πρώτη υπόθεση στο Πολωνικό Γραφείο Σημάτων , κατά αίτησης που είχε κάνει εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας. Ανάλογη δράση έχει αναληφθεί και σε περίπτωση στη Σλοβενία, ενώ το Παρατηρητήριο παράλληλα, καταχώρησε σε Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας που βρίσκεται στη Γενεύη (Διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης της Διεθνούς Συμφωνίας της Λισσαβόνας), τα σήματα ΠΓΕ Μακεδονία και  ΠΓΕ Θράκη, ώστε να προστατεύονται τα κρασιά μας και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top