“Αιολική Βερμίου”: Έναρξη “πράσινης” επένδυσης 350 εκ., για πάρκο 315 MW

“Αιολική Βερμίου”: Έναρξη “πράσινης” επένδυσης 350 εκ., για πάρκο 315 MW

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το καλοκαίρι του 2021 πρόκειται να αρχίσει η κατασκευή του μεγάλου αιολικού πάρκου, ισχύος 315 MW, που θα υλοποιήσει στο Βέρμιο η «Αιολική Βερμίου Α.Ε.». Η ελληνοαμερικανική σύμπραξη θα επενδύσει στο project 350 εκατ. ευρώ, όταν ήδη προωθεί πρόσθετες επενδύσεις 120 εκατ. στην Πελοπόννησο και σχεδιάζει και άλλα έργα σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Για το μεγάλο αιολικό πάρκο που θα κατασκευαστεί εντός των διοικητικών ορίων των δήμων Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας, μίλησε στο GRTimes.gr ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος,  δ/νων σύμβουλος της «Αιολικής» και του ομίλου EN.TE.KA και, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛ.ΕΤ.Α.ΕΝ.).

Αφορμή για τη συνέντευξη με τον κ. Λαδακάκο έδωσε η έγκριση της τροποποιημένης ΜΠΕ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αντίστοιχα και από τη Π.Δ.Μ.. Πλέον, η «Αιολική Βερμίου», μετά από προσπάθειες 12 ετών, αλλαγές στο μετοχικό της σχήμα και βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της, είναι πολύ κοντά στην έναρξη κατασκευής ενός μεγάλου «πράσινου» ενεργειακού έργου, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023.

«Ο σχεδιασμός του έργου πέρασε από διάφορες φάσεις και η ιστορία του Αιολικού Πάρκου Βερμίου δεν διαφέρει από εκείνες των περισσοτέρων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, των οποίων η αδειοδοτική διαδικασία διαρκεί πάνω από 10 χρόνια», είπε ο κ. Λαδακάκος εξηγώντας και  τις αλλαγές που έγιναν στο σχεδιασμό .

«Στη διάρκεια αυτής της μακράς διαδικασίας, η τεχνολογία εξελίσσεται, κατασκευάζονται νέες, πιο σύγχρονες, πιο παραγωγικές ανεμογεννήτριες, με μεγαλύτερη ονομαστική ισχύ και μεγαλύτερα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, συνεπώς είναι σύνηθες να μεταβάλλεται ο σχεδιασμός ενός έργου.

«Ο μέχρι πρότινος εγκεκριμένος σχεδιασμός ήταν για 155 ανεμογεννήτριες, 3MW ισχύος εκάστη και διαμέτρου πτερυγίων 110 μέτρων.  Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει 70 ανεμογεννήτριες, 4,5 MW ισχύος η κάθε μία και διαμέτρου  πτερυγίων 155 μέτρων».

Όπως υποστήριξε ο κ. Λαδακάκος, οι αλλαγές στο σχεδιασμό που συνεπάγονται και μειώσεις στις επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, δεν οφείλονταν τόσο σε αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

λαδακακος-παναγιωτης

«Η αλλαγή του σχεδιασμού δεν είχε τόσο να κάνει με τοπικές αντιδράσεις, σε άλλα μέρη της Ελλάδας εκδηλώνονται πολύ πιο έντονες αντιδράσεις. Στο Βέρμιο υπήρξε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και καταργήθηκαν ορισμένες θέσεις ανεμογεννητριών.  Έγιναν αλλαγές ώστε και το έργο να βελτιστοποιηθεί, αλλά και να είναι πιο αποδεκτό από την τοπική κοινωνία. Σεβαστήκαμε επί παραδείγματι την μεγάλη ευαισθησία που έχουν στη Νάουσα για το χιονοδρομικό κέντρο και κρατηθήκαμε σε αρκετά μεγάλη απόσταση από αυτό, παρότι δεν υπήρχε περιορισμός από τη νομοθεσία, επειδή θέλαμε από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού να μη φαίνονται ανεμογεννήτριες», τόνισε ο κ. Λαδακάκος.

ΕΝ.ΤΕ.ΚΑ και Quadum Energy Partners

Η «Αιολική Βερμίου» με μετόχους την EN.TE.KA και το αμερικανικό fund «Quadum Energy Partners», κεφάλαιο που εστιάζει επενδυτικά στον κλάδο της Ενέργειας, είναι πλέον πολύ κοντά στο κατασκευαστικό δια ταύτα.

Η εταιρεία έχοντας πλέον ολοκληρώσει το σχεδιασμό, ολοκληρώνει  την αδειοδοτική διαδικασία  ενώ,  το έργο έχει περάσει από τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ και λάβει τιμές διάθεσης.

«Στόχος μας είναι η έναρξη της κατασκευής το καλοκαίρι του 2021 και η ολοκλήρωση του Πάρκου σε ενάμισι- δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

«Μέσα στο Φεβρουάριο», πρόσθεσε ο κ. Λαδακάκος, «θα βγει και ο διαγωνισμός για την κατασκευή των ανεμογεννητριών, για τον οποίο ήδη, πριν ακόμη δημοσιευτεί η πρόσκληση, εκδηλώνουν διερευνητικά ενδιαφέρον όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές. Η επιθυμία και η πρόθεση της Εταιρείας είναι, ένας κατασκευαστής να προμηθεύσει όλες τις ανεμογεννήτριες.

«Παράλληλα, αυτή την περίοδο, ερευνούμε το τεχνικό και κατασκευαστικό δυναμικό που υπάρχει στην περιοχή των τριών δήμων ( Βέροιας, Νάουσας, Εορδαίας)  που θα φιλοξενούν το Πάρκο, ώστε οι εργολαβίες για τα έργα υποδομής –  οδοποιίας, ηλεκτρολογικά κ.αλ.-να ανατεθούν σε τοπικές επιχειρήσεις.

«Όλοι οι κατασκευαστές που θα εμπλακούν στο έργο εκτιμάται ότι θα επιλεγούν μέσα στην άνοιξη».

Για την υλοποίηση της επένδυσης  και εν’ όψει έναρξης της κατασκευής θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Αιολικής Βερμίου», στην οποία το πλειοψηφικό ποσοστό θα έχει το αμερικανικό fund.

Μέρος της επένδυσης των 350 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από δανειακά κεφάλαια. Ήδη η Αιολική έχει έρθει σε επαφή με ελληνικές συστημικές τράπεζες για τη συγχρηματοδότηση του έργου.

Τρία πάρκα στην Πελοπόννησο

Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων από τον όμιλο ΕΝ.ΤΕ.ΚΑ. και την εταίρο Quadum  δεν σταματά στο Βέρμιο. Ο Όμιλος έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ και έχει εξασφαλίσει άδειες για τρία ακόμη αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος περίπου 100 MW και ύψους επένδυσης 120 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δύο έργα στην Αρκαδία και ένα έργο στην Αχαΐα, που θα κατασκευαστούν την ίδια περίπου περίοδο με το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο.

Τα εν λόγω έργα θα υλοποιηθούν από τις εταιρείες «Αιολική Μεσοκορφής Ε.Ε.»  που έχει τα δύο έργα στην Αρκαδία και, «Αιολική Παναχαϊκού ΙΙΙ» που επενδύει στο έργο της Αχαΐας.

Καταλήγοντας ο κ. Λαδακάκος αποκάλυψε ότι οι δύο εταίροι σχεδιάζουν και άλλες επενδύσεις που πάλι αφορούν έργα ΑΠΕ, όχι μόνο αιολικά αλλά και φωτοβολταϊκά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top