“Το Φανάρι”: Οι Θρακιώτικοι ψαρομεζέδες ταξιδεύουν στον κόσμο

“Το Φανάρι”: Οι Θρακιώτικοι ψαρομεζέδες ταξιδεύουν στον κόσμο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Έτοιμη να πλασαριστεί και στο Λίβανο, είναι η βορειοελλαδική εταιρεία καπνιστών ιχθυηρών «Το Φανάρι», καθώς τα μεζεκλίκια του Αλέξανδρου Βασταρδέλη, έχουν γοητεύσει τους γευστικούς κάλυκες των δοκιμαστών, στη χώρα της Μέσης Ανατολής με τη διάσημη  γαστρονομική παράδοση.

Ωστόσο το «Το Φανάρι», έχει ήδη από χρόνια κάνει σημαντικά βήματα στη διεθνή αγορά, αφού οι εξαγωγές συμμετέχουν στο συνολικό τζίρο της Θρακιώτικης επιχείρησης με μερίδιο 25% και πλέον.

Για τα βήματα ανάπτυξης που έχει κάνει η οικογενειακή επιχείρηση, μίλησε στο GRTimes.gr o κ. Αλέξανδρος Βασταρδέλης, τονίζοντας ότι και η επένδυση που υλοποιήθηκε την προηγούμενη τριετία, με ίδια κεφάλαια, για την επέκταση των χώρων παραγωγής κατά 2.500 τ.μ. , στόχευε κυρίως στην ικανοποίηση της ζήτησης από μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

«Είμαστε από πολλά χρόνια, σε αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής , δηλαδή σε ΗΠΑ και Καναδά, αλλά και στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης σε Κύπρο και Βαλκάνια. Σημαντικότερες αγορές βάσει ύψους πωλήσεων, είναι η Ιταλία, η Αίγυπτος και το Κουβέϊτ, ενώ ετοιμάζουμε την πρώτη αποστολή προϊόντων μας για το Λίβανο», είπε ο κ. Βασταρδέλης προσθέτοντας ότι τα περιθώρια αύξησης των πωλήσεων στην μικρή ελληνική αγορά είναι πολύ περιορισμένα, καθώς οι 5-6 εταιρείες του κλάδου έχουν σχεδόν  «μοιρασμένα» μερίδια.

Στο Φανάρι Ροδόπης, μία ιστορία 70 χρόνων

Δεν επιλέχθηκε τυχαία «Το Φανάρι», για brand name της επιχείρησης Βασταρδέλη. Η οικογενειακή επιχείρηση  ξεκίνησε στο Φανάρι, ένα ψαροχώρι μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης, σχεδόν σαν οικοτεχνία για να εξελιχθεί σε μεταποιητική μονάδα ιχθυηρών. Η αρχή είχε γίνει από τον Πέτρο Βασταρδέλη, στη δεκαετία του 1950, καθώς γνώριζε τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής καπνιστών και αλίπαστων ψαριών, μαλάκιων αλλά και οστρακοειδών , όπως και  συνταγές για πιο γκουρμέ γευστικές προτάσεις.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε και σήμερα παράγει συνολικά 35 κωδικούς προϊόντων, κάποια σε λάδι και κάποια σε vacuum, ενώ οι πωλήσεις είναι μισές- μισές, στα κανάλια της λιανικής και  στην αγορά HORECA.

Να σημειωθεί ότι «Το Φανάρι», βρίσκεται με τα προϊόντα του στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής αλλά και σε μικρότερα δίκτυα σούπερ μάρκετ.

Αύξηση πωλήσεων μέσα στην πανδημία

«Κατορθώσαμε, ακόμη και στη διετία της πανδημίας, να έχουμε ετήσια αύξηση στο τζίρο, της τάξης του 20%. Ο κορωνοϊός, με τα απαγορευτικά μέτρα που ίσχυσαν , περιόρισε μεν τις  πωλήσεις στην αγορά HORECA, αλλά υπήρξε αύξηση στις πωλήσεις μέσω λιανικής .

«Ό,τι δεν αντιμετωπίσαμε στις καραντίνες, το βρίσκουμε μπροστά μας σήμερα. Η ακρίβεια, έχει περιορίσει τις αγορές από πλευράς καταναλωτών αλλά και τις εξόδους για φαγητό, ενώ παράλληλα, το τελευταίο τρίμηνο το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάνω από 10%. Όλα έχουν αυξηθεί, πρώτες ύλες, ενεργειακό κόστος, υλικά συσκευασιών, έλαια. Άλλωστε, το περισσότερα προϊόντα που παράγουμε, βασίζονται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες. Το σκουμπρί εισάγεται από τη Δανία και την Ιρλανδία, η ρέγγα από τη Δανία και τη Νορβηγία, προϊόντα  που έχουν ίσως και το 80% των πωλήσεών μας. Από τις ελληνικές θάλασσες και λιμνοθάλασσες, παίρνουμε χέλι, πέστροφα, γαύρο, χταπόδι», εξήγησε ο κ. Βασταρδέλης.

Το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, λόγω των ανατιμήσεων, μειώθηκε. Ο κόσμος βγαίνει λιγότερο, περιορίζει τα ψώνια του στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά, όπως υποστήριξε ο  Θρακιώτης επιχειρηματίας,  πρέπει όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την αισιοδοξία μας.

« Σταδιακά το κύμα ακρίβειας θα υποχωρήσει, τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν. Υπάρχει και η θετική πλευρά των εξελίξεων και αυτή στην περίπτωση του δικού μας κλάδου είναι, ότι οι Έλληνες θέλουν τη μεζεδοκατάστασή τους, με τους νέους μάλιστα να αποδεικνύονται ιδιαίτερα μερακλήδες στο φαγητό, αυξάνοντας τη ζήτηση ειδικά για τα καπνιστά και μαρινάτα είδη, προϊόντα που αρέσουν και ζητούνται και στο εξωτερικό».

*Σημειώνεται ότι “Το Φανάρι” συμμετείχε στην Detrop Boutique 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top