ΣΕΒΕ και ΤΕΕ/ΤΚΜ, με MoU βάζουν τις βάσεις συνεργασίας

ΣΕΒΕ και ΤΕΕ/ΤΚΜ, με MoU βάζουν τις βάσεις συνεργασίας

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ένα ουσιαστικό βήμα συνεργασίας  θα κάνουν την ερχόμενη Πέμπτη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος ( ΣΕΒΕ) και το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με την υπογραφή Μνημονίου (MoU) που ανοίγει το δρόμο σε κοινές δράσεις που μπορούν να συνδυάσουν την εξωστρέφεια με την καινοτομικότητα.

Η δημιουργία τέτοιων δεσμών συνεργασίας μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για τα μέλη και των δύο φορέων, καθώς η επιχειρηματικότητα όχι μόνο δεν έχει στεγανά, αλλά ευδοκιμεί όταν επιτυγχάνονται ευρύτερες συνεργασίες και συνέργειες ακόμη και μεταξύ επιχειρήσεων κλάδων και τομέων δραστηριότητας που εκ πρώτης δεν φαίνονται συγγενείς.

Η προσέγγιση μεταξύ ΤΕΕ/ΤΚΜ και ΣΕΒΕ άρχισε προ μερικών μηνών και γίνεται στενότερη καθώς το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε θέματα Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ενώ από την άλλη πλευρά ο ΣΕΒΕ, με το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών, διαθέτει συσσωρευμένη γνώση σε θέματα υποστήριξης της εξαγωγικής προσπάθειας.

Μηχανικοί και εξαγωγείς δεν αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους, αν μάλιστα συλλογιστούμε την εκτός συνόρων δραστηριότητα που είχαν αναπτύξει πολλές τεχνικές εταιρείες κατά το παρελθόν, δραστηριότητα που στον ενεργειακό τομέα έχει πρόσφατα απελευθερώσει μεγάλη δυναμική. Από την άλλη πλευρά, χωρίς υπερβολή, δεν υπάρχει  εξαγωγική επιχείρηση που να μη στηρίζεται και σε μηχανικούς, παραγωγής ή άλλων ειδικοτήτων. Πέραν αυτού, οι μηχανικοί έχουν καθοριστική  παρουσία σε ένα δυναμικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας, τον κλάδο των δομικών υλικών, που μάλιστα ενισχύει τις εξαγωγικές του επιδόσεις.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας, ο ΣΕΒΕ μπορεί να ενημερώνει τους μηχανικούς- μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ για διαγωνισμούς που αφορούν έργα στο εξωτερικό και τις δυνατότητες συνεργασιών με εταιρείες άλλων πεδίων ανάπτυξης δραστηριοτήτων.

Επίσης, οι δύο φορείς, μπορούν από κοινού να υποβάλλουν προτάσεις προκειμένου να υλοποιήσουν προγράμματα που θα υποστηρίζουν την εξωστρέφεια επιχειρήσεων, νέες τεχνολογίες και καινοτόμες εφαρμογές, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των μελών τους.

Όμως οι εξαγωγές, δεν αφορούν αποκλειστικά προϊόντα. Οι εξαγωγές αφορούν επίσης υπηρεσίες, τεχνογνωσία σε πεδία ενδιαφέροντος των μηχανικών. Αντί να εισάγουμε στην Ελλάδα εξελιγμένες τεχνολογίες και τεχνογνωσία, μπορούμε να κάνουμε το αντίστροφο και στην εξαγωγή τεχνογνωσίας η συνεργασία μεταξύ ΣΕΒΕ και ΤΕΕ/ΤΚΜ μπορεί να λειτουργήσει ως εξαγωγικός επιταχυντής, δεδομένων των σχέσεων και των δύο φορέων με ερευνητικά εργαστήρια και ινστιτούτα.

Τέλος, αυτοί οι δύο  μεγάλοι φορείς, μπορούν από κοινού να προωθήσουν πιο διεκδικητικά, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Αναμφίβολα η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει, ειδικά όταν πρόκειται για φορείς των οποίων η βάση διαθέτει “οικονομική δύναμη πυρός” , υψηλή επιστημονική κατάρτιση και παράδοση στην καινοτομία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top