Την 1η Νοεμβρίου η μεγάλη γιορτή του Ξινόμαυρου

Την 1η Νοεμβρίου η μεγάλη γιορτή του Ξινόμαυρου

Την  1η Νοεμβρίου, το Ξινόμαυρο, η κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, γιορτάζει. Φέτος για 2η συνεχή χρονιά, το Ξινόμαυρο βρίσκεται στο παγκόσμιο ημερολόγιο των εορτασμών των αμπελοοινικών ποικιλιών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους Έλληνες οινοποιούς.

Ο Ελληνικός οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει θετικά και επιτυχή άλματα, τόσο στην παραγωγή και ποιότητα εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και του επώνυμου οίνου, στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο, πως οι γηγενείς ποικιλίες μας αξίζουν να αποκτήσουν τη θέση τους στη συνείδηση των καταναλωτών παγκόσμια και ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες.

Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μία από τις πλέον αξιόλογες ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα, καθώς και τις τάσεις που παγκόσμια δημιουργούνται, αποφάσισε πέρσι, το 2019, να προχωρήσει στην πρωτοποριακή κίνηση που συμβάλει στην προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής, τη θέσπιση και καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου» (InternationalXinomavroDay).

Το Ξινόμαυρο, ποικιλία πρεσβευτής της Ελλάδας, ήδη αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώςφίλους σε αρκετές χώρες παγκόσμια και φυσικά πρωτίστως στην Ελλάδα μας.

Ως ημερομηνία του εορτασμού, ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας.

Λίγα λόγια για το Ξινόμαυρο

Οι Έλληνες οινοποιοί προσκαλούν και φέτος τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης και εμπορίας οίνου, καθώς και τους καταναλωτές, φίλους του ποιοτικού επώνυμου κρασιού, να συμβάλλουν στη διάδοση αυτής της θαυμάσιας ιδέας, επιλέγοντας να πιούνε Ξινόμαυρο, την 1η Νοεμβρίου, ερυθρό, ροζέ, λευκό (blanc de noir), ή ακόμη και orange, νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό ή ημίξηρο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή, ως αμπελοοινικό απόσταγμα.

Εξάλλου, το Ξινόμαυρο πολυδυναμικό όπως είναι, το συναντάμε σε διαφορετικούς τύπους και στυλ κρασιών, άλλοτε κλασικό-ρουστίκ και άλλοτε μοντέρνο-καινοτόμο.

Το Ξινόμαυρο αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο.

Τέσσερις είναι οι Ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλία Ξινόμαυρο.   Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα σε ένα μικρό ποσοστό και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό ισομερώς.

Επιπλέον, ως οίνο με τον χαρακτηρισμό Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) συναντάμε το Ξινόμαυρο σε μικρές περιοχές όπως η Επανομή, ο Βελβεντός, η Σιάτιστα και τα Μετέωρα, σε περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος, η Πέλλα, η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία και η Μαγνησία, ή στα γεωγραφικά διαμερίσματα Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top