ΞΕΕ – Φιλοξενία: Πάνω από 1,5 δις ευρώ συνεισφορά στην ελληνική οικονομία

ΞΕΕ – Φιλοξενία: Πάνω από 1,5 δις ευρώ συνεισφορά στην ελληνική οικονομία

Η διασύνδεση της φιλοξενίας (καταλύματα και εστίαση) με τους κεντρικούς κλάδους της οικονομίας, η ανθεκτικότητά της, η συμβολή της τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στην ενίσχυση της απασχόλησης, το ύψος των επενδύσεων για ανακαινίσεις που ξεπερνάει το 1 δις ευρώ ετησίως καθώς και οι πρόσθετες ωφέλειες καθιστούν τον τομέα της φιλοξενίας στις υψηλότερες θέσεις στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών συστημικών και μη κρίσεων.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή και εργοδότη της χώρας που κάθε χρόνο αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σχολίασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός στο πλαίσιο της σημερινής μελέτης της Grant Thornton με τίτλο «Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΞΕΕ και παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε ο κ. Βασιλικός ««H έρευνα της Grant Thornton πιστοποιεί επιστημονικά και δικαιώνει απόλυτα την πρωτοβουλία «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜοU» τεκμηριώνοντας τη σημασία της φιλοξενίας για την Εθνική οικονομία» προσθέτοντας ότι η έρευνα πιστοποιεί παράλληλα όχι μόνο τη συνεισφορά της φιλοξενίας στο ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα αλλά και τη μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο «εργοδότης» της ελληνικής οικονομίας

Βασικό παράγοντα ενίσχυσης της απασχόλησης, πέραν της συμβολής της σε οικονομικό επίπεδο, αποτελεί η φιλοξενία, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε απασχολούμενους κατά την περίοδο 2015 – 2019, συγκριτικά με άλλους κλάδους.

«Η φιλοξενία είναι ο κύριος ‘εργοδότης’ της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πρόντζας επικεφαλής της Grant Thornton, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης από τον ίδιο.

Όπως επισήμανε, 1 στις 4 θέσεις εργασίας είναι αποτέλεσμα της φιλοξενίας. Το 2019, όπως ειπώθηκε, δημιουργήθηκαν 83.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούσαν τον κλάδο της φιλοξενίας (καταλύματα και εστίαση).

Επενδύσεις σε ανακαινίσεις άνω του 1 δις ευρώ

Σημαντική είναι η συνεισφορά της φιλοξενίας στην ελληνική οικονομία και των επιμέρους κλάδων και τομέων μέσω των επενδύσεων ανακαίνισης.

Όπως επισημάνθηκε, το ύψος των επενδύσεων σε ανακαινίσεις καταλυμάτων ετησίως ξεπερνάει το 1 δις ευρώ ενώ η δημιουργία νέων καταλυμάτων φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης.

Κάθε ξενοδοχείο, κατά μέσο όρο, ξοδεύει περί τις 100.000 ευρώ για ανακαίνιση, τα οποία κατανέμονται σε επιμέρους δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, η φιλοξενία συνδέει μέσω της διεύρυνσης  των επαγγελμάτων – δραστηριοτήτων που αντιστοιχούν ανά επιμέρους κατηγορία εργασιών ανακαίνισης 17 κύριους κλάδους δραστηριότητας που αφορούν τις απαιτούμενες κατασκευαστικές εργασίες, τη λιανική και χονδρική πώληση και τη μεταποίηση των απαιτούμενων εμπορευμάτων (επίπλων, ειδών διακόσμησης κλπ.) καθώς και την επίβλεψη των έργων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Επίσης, στους «συνδεόμενους» κλάδους οικονομίας, η μελέτη διαβλέπει και 9 τομείς δραστηριότητας που ωφελούνται από τις επενδύσεις ανακαίνισης.

Οι 9 τομείς, από το σύνολο των 20 τομέων της οικονομίας (45% των τομέων της οικονομίας) που επηρεάζονται άμεσα από τη φιλοξενία είναι:

  • βιομηχανία – μεταποίηση,
  • παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού,
  • παροχή νερού και διαχείριση αποβλήτων
  • κατασκευές,
  • χονδρικό και λιανικό εμπόριο,
  • μεταφορά και αποθήκευση,
  • ενημέρωση και επικοινωνία,
  • επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες,
  • διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες.

Βάσει της ανάλυσης του μέσου ετήσιου ύψους επένδυσης σε ανακαινίσεις ανά ξενοδοχείο (100.000 ευρώ) στους επιμέρους «συνδεόμενους» κλάδους προκύπτει ότι το 80% του οικονομικού οφέλους αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο, τους κλάδους της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Ανθεκτικότητα φιλοξενίας στην οικονομική κρίση

Η μελέτη εξετάζοντας την εξέλιξη του κύκλων εργασιών της φιλοξενίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι, κατάφερε να αντιμετωπίσει άμεσα τις οικονομικές απώλειες της κρίσης, παρουσίασε αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών όταν το σύνολο της οικονομίας παρουσίασε σωρευτικές απώλειες 12 δισ. ευρώ περίπου, αποτέλεσε έναν από τους τρεις κυριότερους τομείς που σημείωσαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 3 δις ευρώ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και η ικανότητά της να ανταποκριθεί άμεσα στις οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης φανερώνει τον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε συστημικές κρίσεις.

Από την περαιτέρω εξέταση του βαθμού ανθεκτικότητας σε μη συστημικές κρίσεις (υγειονομική κρίση COVID-19), μέσω της στατιστικής συσχέτισης των οικονομικών μεγεθών φιλοξενίας με μεγέθη ζήτησης (τουριστική κίνηση), προκύπτουν λιγότερες απώλειες κύκλου εργασιών στη φιλοξενία δεδομένης και της πτώσης της τουριστικής κίνησης το 2020 καθώς και η δυνατότητα της φιλοξενίας να συγκρατεί το μέγεθος των απωλειών που δημιουργούνται από μη συστημικές κρίσεις.

Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της φιλοξενίας στην ενίσχυση της οικονομίας και στην περιφερειακή ανάπτυξη. «Η περιφέρεια είναι απόλυτα συνδεδεμένη και εξαρτημένη από τον τουρισμό» ανέφερε ο επικεφαλής της Grant Thornton Παναγιώτης Πρόντζας, εξάρτηση η οποία μεταφράζεται σε προστιθέμενη αξία, πρόσθεσε.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top