Ξενοδοχεία: Πληρότητες 25% “δίνουν” για τον Μάιο, οι κρατήσεις

Ξενοδοχεία: Πληρότητες 25% “δίνουν” για τον Μάιο, οι κρατήσεις

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Τον Μάιο θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας  για τη θερινή σεζόν, με τις κρατήσεις σήμερα να βρίσκονται μόλις στο 25% των πληροτήτων στις τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Τα πράγματα δείχνουν καλύτερα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στα νότια της χώρας- Νότιο Αιγαίο και Κρήτη- αλλά και για τα 5άστερα ξενοδοχεία, σε σύγκριση με τις μονάδες που ανήκουν στις κατηγορίες 3 και 4 αστέρων.

Όπως είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, «στη Βόρειο Ελλάδα η έναρξη της τουριστικής σεζόν που φέτος τοποθετείται το Μάιο, είναι με πολύ χαμηλές πληρότητες σε σύγκριση με το 2019, τελευταία προ covid χρονιά.

«Συγκεκριμένα,  στη Βόρειο Ελλάδα, το  2019, ο Μάιος είχε αυτή την περίοδο και βάσει προκρατήσεων, πληρότητα που έφθανε στο 40% ενώ η σεζόν έφτανε στο 50%. Σήμερα ο μέσος όρος πληροτήτων του Μαΐου δεν ξεπερνάει το 25% και για το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές, μεταξύ 30%- 35%, ενώ θα έπρεπε να είναι στο 50%, με βάση το 2019».

Οι Άγγλοι πρώτοι σε προκρατήσεις

Αυτή τη στιγμή οι Άγγλοι είναι η Νο 1 εθνικότητα με βάση τις προκρατήσεις, συνολικά για την Ελλάδα, και στο νότο και στο βορρά. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Γερμανοί , ενώ αρκετό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τις αγορές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και για τη Βόρειο Ελλάδα, η οποία, διαχρονικά, προσελκύει ενδιαφέρον από Βαλκανικές χώρες.

Τα 5άστερα ξενοδοχεία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προκρατήσεις που έχουν γίνει έως σήμερα. Ο λόγος είναι, όπως είπε ο κ. Τάσιος, ότι όποιοι επιλέγουν τα ξενοδοχεία 5 αστέρων δεν έχουν οικονομική στενότητα, ενώ τα ξενοδοχεία αυτά προσφέρουν προϊόν και υπηρεσίες που ζητούνται από τουρίστες που εκτιμούν την ασφάλεια της χώρας και το καλό προφίλ που έχει στο εξωτερικό.

+10% οι προκρατήσεις στα 5άστερα ξενοδοχεία

Έτσι, στα 5άστερα, οι προκρατήσεις μπορεί να είναι +10% από το μέσο όρο της χώρας, οπότε θα «μπούνε» στη σεζόν, το Μάιο, με πληρότητες κοντά στο 35%.

Στη νότιο Ελλάδα, δηλαδή Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα, καθώς οι προκρατήσεις δίνουν επιπλέον 10% στις πληρότητες.

Ωστόσο και σε αυτές τις πολύ hot τουριστικές περιφέρειες της χώρας μας, εντοπίζονται διαφοροποιήσεις, όπως επισήμανε ο κ. Τάσιος.

Μουδιασμένη η κίνηση στους hot προορισμούς

Μύκονος και Σαντορίνη διαφέρουν, καθώς τα συγκεκριμένα νησιά προσελκύουν τουρισμό πολυτελείας και είναι διαχρονικά υψηλά στις προτιμήσεις απαιτητικών τουριστών. Παρότι όμως Μύκονος και Σαντορίνη αρέσουν τόσο πολύ, δεν υπάρχει ακόμη έντονη κινητικότητα στα ξενοδοχεία.

Στην Κρήτη, Ρόδο και Κω, κάποιες επιχειρήσεις που διαθέτουν αλυσίδες ξενοδοχείων, θα ανοίξουν νωρίτερα, τον Απρίλιο, όμως η πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα ανοίξει πόρτες μέσα στο Μάιο.

Προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι

«Υπάρχει προβληματισμός στον κλάδο, για το πως θα κινηθεί η θερινή σεζόν, καθώς από τη μία πλευρά η πανδημία δε λέει να υποχωρήσει, ενώ από την άλλη οι κρατήσεις δεν «τρέχουν».

«Φυσικά έχουμε ακόμη δυόμισι ολόκληρους μήνες, μέχρι να ξεκινήσει η σεζόν, οπότε προς το τέλος Μαρτίου θα μπορούμε να έχουμε μία καθαρή εικόνα για το πως θα κυλήσει η θερινή περίοδος.

«Το μόνο σίγουρο είναι, ότι η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω αυστηρών μέτρων, οι προκρατήσεις για  τη θερινή περίοδο του 2021, ήταν στο απόλυτο ‘μηδέν’.

Χαμηλά οι κρατήσεις, χαμηλές και οι τιμές

«Φέτος υπάρχουν κρατήσεις, λίγες συγκριτικά με το 2019, αλλά υπάρχουν. Το δυσάρεστο, πέραν των λίγων κρατήσεων, είναι ότι ο μαζικός τουρισμός δουλεύει με τιμές του 2019. Για μία ξενοδοχειακή επιχείρηση που έχει να διαχειριστεί αυξημένο ενεργειακό κόστος, αυξημένο μισθολογικό και γενικότερα, αυξημένο κόστος λειτουργίας κατά 20% τουλάχιστον, οι «παγωμένες» τιμές αποτελούν πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Τάσιος και πρόσθεσε:

«Το δύσκολο οικονομικό μείγμα της περιόδου οφείλεται στο ότι «κρατήσαμε» τις τιμές του 2019, ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, δίχως να πιάνουμε τις κρατήσεις εκείνης της χρονιάς. Τον Οκτώβριο του 2022 θα δούμε τις επιπτώσεις του αυξημένου λειτουργικού κόστους, που αναμφίβολα θα ροκανίσει τις καλές επιδόσεις, σε ό,τι αφορά τις πληρότητες, που ενδεχομένως θα έχουν κάποιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

Οι μεσογειακοί ανταγωνιστές

Λίγο- πολύ οι ίδιες συνθήκες διαμορφώνονται και στις υπόλοιπες τουριστικές χώρες της Μεσογείου , με εξαίρεση την Τουρκία.  Ο πληθωρισμός που πλήττει την τουρκική οικονομία, κάνει πάμφθηνες τις τιμές για τους Ευρωπαίους που θα θελήσουν να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη χώρα.

Όπως ενδεικτικά ο κ. Τάσιος ανέφερε, για τον Μάιο, οι τιμές σε τουρκικό 5άστερο all inclusive, είναι ίδιες με ένα 3 αστέρων all inclusive ξενοδοχείο στην Ελλάδα.

Στην Τουρκία, λόγω τιμών αλλά και καλύτερων σχέσεων με τη Ρωσία, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα από τη ρωσική αγορά. Οι ψυχρές σχέσεις Ε.Ε.- Ρωσίας, επόμενο είναι να επηρεάσουν και την τουριστική κίνηση, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στα slots των αεροπορικών εταιρειών.

Κάπως καλύτερα δείχνει ότι θα κινηθεί η θερινή σεζόν για την Ισπανία, καθώς η μεγάλη χώρα της Ιβηρικής  παραλαμβάνει και οδικό τουρισμό από την Ευρώπη, έχει καλύτερη αεροπορική διασυνδεσιμότητα, ενώ περιοχές όπως η Μαγιόρκα δέχονται μεγάλους αριθμούς Ευρωπαίων που διαθέτουν δεύτερες- εξοχικές κατοικίες σε αυτές.

Μεγάλες οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού, ιδιαίτερα στις ειδικότητες χαμηλότερων κατηγοριών, όπως καμαριέρες, βοηθητικό προσωπικό στην κουζίνα, εργάτες γενικών καθηκόντων.

«Αυτή η έλλειψη δεν μπορεί να καλυφθεί από την ελληνική αγορά εργασίας. Οι Έλληνες δεν θέλουν να εργαστούν στις θέσεις αυτές, γι’ αυτό και η Πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει να αξιοποιήσει, πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τάσιος.  «Στην Ελλάδα ζούνε πολίτες τρίτων χωρών, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν στην τουριστική βιομηχανία αλλά και στον αγροτικό τομέα, τομείς με έντονη εποχικότητα».

Να σημειωθεί ότι ο μισθός μίας καμαριέρας είναι στα 800 ευρώ, μικτά, ποσό που αντιστοιχεί στο μισθό εισόδου στην Κλαδική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων . Η αμοιβή αυτή, επειδή στις εποχικές μονάδες η εργασία είναι εξαήμερη, φτάνει σε καθαρές μηνιαίες απολαβές τα 800-900 ευρώ.

«Ποιος θα δώσει τη λύση για την εύρεση προσωπικού , στο ξενοδοχειακό κλάδο, σε αυτές τις χαμηλές κατηγορίες;» αναρωτήθηκε ο κ. Τάσιος.

Xαλκιδική: Δυτικοευρωπαίοι και Βαλκάνιοι

Στη Χαλκιδική, τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν μετά το Πάσχα, με το που θα μπει  ο Μάϊος. Με σημερινές κρατήσεις, οι πληρότητες Μαΐου είναι χαμηλές, από πολύ χαμηλές για τα ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών, ενώ υπάρχουν 5άστερα με πληρότητες ως και 40%.

«Ο Μάϊος είναι μήνας των Δυτικοευρωπαίων επισκεπτών, οι οποίοι, επειδή έχουν συμπιεσθεί οι τιμές των all inclusive 5άστερων, τα προτιμούν σε σχέση με τα ξενοδοχεία 4 αστέρων, λόγω μικρών διαφορών στις τιμές», εξήγησε ο κ. Τάσιος.

Δυστυχώς, όπως είπε ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Χ,  η Χαλκιδική είναι σε σειρά επιλογής, πέμπτη για τη δυτική αγορά, το οποίο σημαίνει ότι πρώτα γεμίζει ο ελληνικός νότος (Κρήτη, η Κρήτη με τέσσερις νομούς, Ρόδος, Κως) .

Σαν αποτέλεσμα οι πληρότητες στα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων της Χαλκιδικής, είναι ως τώρα, πολύ χαμηλά για το μήνα Μάϊο.

Αλλά και γενικότερα, τα πράγματα  δείχνουν πιο δύσκολα για τους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, αφού η αγορά  του οδικού τουρισμού ανοίγει μετά τις 15 Ιουνίου.

Το άλυτο πρόβλημα των συνοριακών σταθμών

Ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει κυβέρνηση αλλά και Περιφέρειες, είναι η προβληματική κατάσταση στους συνοριακούς σταθμούς, όπου παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν,  δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση βελτίωσης .

Οι συνθήκες στους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας, τόσο στα βόρεια όσο και στα ανατολικά, ήταν και παραμένουν προβληματικές. Τα παράπονα, για χρόνια,  έρχονται από όλες τις πλευρές, εισερχόμενους τουρίστες – Βούλγαρους, Ρουμάνους, Σέρβους, Τούρκους- αλλά και τους φορείς του ελληνικού τουρισμού, τουριστικούς πράκτορες, ξενοδόχους μα και  μεταφορείς.

Από πέρυσι ως φέτος, όπως καταγγέλουν τουριστικοί πράκτορες, δυστυχώς δεν έχει γίνει το παραμικρό όσον αφορά κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές στους συνοριακούς σταθμούς στη μεθόριο Ελλάδας- Βουλγαρίας, ενώ όπως δηλώνουν τουριστικοί πράκτορες, οι διαβάσεις σε Κήπους και Καστανιές, από πάσης απόψεως, θυμίζουν προηγούμενες δεκαετίες. Για τη Βόρειο Ελλάδα όμως, η αναβάθμιση των συνοριακών σταθμών , είναι υπόθεση πρώτης προτεραιότητας.  Υποσχέσεις δίνονται, έργα δε γίνονται.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top