ΖΑΝΑΕ: Νέα διπλή επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ

ΖΑΝΑΕ: Νέα διπλή επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Νέα-διπλή επένδυση, ύψους 2 εκατ. ευρώ, έχει σε εξέλιξη η βιομηχανία τροφίμων ΖΑΝΑΕ με στόχο αφενός τη μείωση του ενεργειακού της κόστους και αποτυπώματος, αφετέρου την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγής της προς εξυπηρέτηση των εξαγωγών της, που το 2022 σημείωσαν νέα άνοδο, ιδιαίτερα στον τομέα των έτοιμων φαγητών.

Αναλυτικότερα, το πρώτο σκέλος της διπλής επένδυσης της ΖΑΝΑΕ (Ζύμαι Αρτοποιίας Νίκογλου Α.Ε), η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023,  αφορά στο ενεργειακό «μέτωπο», καθώς η εταιρεία προχωρά σε επένδυση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 1,5 MW, στις στέγες των εγκαταστάσεων της στη ΒΙΠΕ Σίνδου για net metering καθώς και σε πρόσθετες ενεργειακές παρεμβάσεις. Το δεύτερο σκέλος της επένδυσης αφορά στην εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της εταιρείας, σύμφωνα με τη διοίκησή της, το 2022 κατέγραψαν νέα αύξηση όπως και συνολικά ο τζίρος της, ο οποίος ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα οι εξαγωγές του τομέα των έτοιμων φαγητών δίνουν πλέον στην εταιρεία ποσοστό άνω του 65% του τζίρου της και συνολικά ο τομέας των τροφίμων ποσοστό 48%-50%.

Στρατηγική συνεργασία

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το φθινόπωρο του 2021 η εταιρεία ξεκίνησε στρατηγική συνεργασία με την καναδική πολυεθνική Lallemand στον τομέα των ζυμών. Η συνεργασία αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο και εκ των διευθυνόντων συμβούλων της εταιρείας (σ.σ. και πρόεδρο επί τιμή του ΣΒΕ), Νίκο Πέντζο, «τρέχει» εξαιρετικά.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας η καναδική πολυεθνική έχει το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος της ΖΑΝΑΕ στον τομέα της ζύμης αρτοποιΐας, η παραγωγή της οποίας μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο της Lallemand στην Ιταλία. Επιπλέον δημιουργήθηκε κοινό δίκτυο διανομής και logistics μέσα στις εγκαταστάσεις και υποδομές της ΖΑΝΑΕ στη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης Σίνδου για τη διανομή της ζύμης αλλά και των υπολοίπων προϊόντων που αφορούν το κομμάτι των πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, όπως σουσάμι, ζάχαρη, ηλιέλαιο κ.α., τα οποία παραμένουν στη ιδιοκτησία και διαχείριση της ΖΑΝΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες»-Μoney Show: Μουσείο Ολοκαυτώματος & προοπτικές ανάπτυξης στο επίκεντρο της ομιλίας του Δ. Σαμαρά 

Μουσείο Ολοκαυτώματος: Σε λειτουργία στις αρχές του 2026 – Εντός του Φεβρουαρίου η προέγκριση της οικοδομικής άδειας (VIDEO-ΦΩΤΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top