Ζημίες για τους Έλληνες εξαγωγείς, από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία

Ζημίες για τους Έλληνες εξαγωγείς, από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Επανειλημμένα αιτήματα υπέβαλαν προς την κυβέρνηση, μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, εκπρόσωποι των Ελλήνων εξαγωγέων, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που είχαν εξάγει προϊόντα προς ρωσικές επιχειρήσεις πριν τον αποκλεισμό μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, μέσω του οποίου διεκπεραιώνονται οι διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, που είχαν αποστείλει εμπορεύματα σε πελάτες τους στη Ρωσία, πριν την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων από το Δυτικό Κόσμο, κινδυνεύουν να υποστούν σημαντικές ζημίες καθώς οι ρωσικές επιχειρήσεις, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ελληνικών εταιρειών.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς, τέθηκε στη συνάντηση που είχαν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όταν αυτός πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε την πόλη. Το ίδιο ζήτημα συζητήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, κ. Γιάννη Σμυρλή, σε διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο να τονίζει ότι θα είναι άδικο, να υποστούν οικονομική ζημία, οι επιχειρήσεις που εξήγαγαν στη Ρωσία, προ της επιβολής των κυρώσεων της Δύσης.

Εξετάζεται θετικά το αίτημα

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, οι κυβερνητικοί παράγοντες εξετάζουν θετικά το αίτημα που υποβλήθηκε από πλευράς εξαγωγέων, σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις, συνολικότερα, υφίστανται μεγάλες πιέσεις από το ράλι του ενεργειακού κόστους αλλά και τις μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα κόστη που αφορούν την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους.

Σε πρώτη φάση, θα επιχειρηθεί η καταγραφή των απαιτήσεων των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, που είχαν προωθήσει προϊόντα τους στην Ρωσία, προ της εκδήλωσης του πολέμου και της επιβολής των κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε., η οποία συντονίζει τα μέτρα που λαμβάνει με αυτά των ΗΠΑ. Πέραν αυτού, οι κατά πολύ μικρότερες απαιτήσεις από Ουκρανικές επιχειρήσεις, βρίσκονται και αυτές στον “αέρα” καθώς η χώρα και συνολικά οι οικονομικοί φορείς της, πλήττονται σκληρά από τη ρωσική εισβολή.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις που, προ του πολέμου, εξήγαγαν προϊόντα τους στη Ρωσία, όπως μεγάλη ποικιλία τροφίμων,  εξαρτήματα βαρέων μηχανημάτων, γουναρικά, φάρμακα.

Το βέβαιο είναι ότι στο επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει και νέα σύσκεψη μεταξύ εξαγωγικών φορέων και του Γενικού Γραμματέα ΔΟΣ, όταν θα έχουν αποτυπωθεί σαφέστερα οι απαιτήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων από τη ρωσική αγορά.

Σε τούτη τη φάση, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αποφύγουν την εγγραφή ζημιών, ενώ αναμφίβολα ο πόλεμος αναγκάζει σε επανεξέταση των σχεδίων, των εταιρειών εκείνων, που προσπαθούσαν να αναπτύξουν πωλήσεις στη Ρωσία, μία χώρα μεγάλη, η οποία μαζί με τις Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργισία αποτελεί ενιαία τελωνειακή ζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top