Δ. Κοπελούζος: Συνεχίζεται ο εφοδιασμός με ρωσικό φυσικό αέριο

Δ. Κοπελούζος: Συνεχίζεται ο εφοδιασμός με ρωσικό φυσικό αέριο

Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με ρωσικό φυσικό αέριο συνεχίζεται χωρίς διαταραχές, ωστόσο ακόμη και στην περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, επεσήμανε χθες ο ιδρυτής του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος σε δηλώσεις του με αφορμή την παρουσίαση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.

Στον όμιλο ανήκει κατά 50% η μικτή Eλληνορωσική εταιρεία Προμηθέας Gas (το υπόλοιπο 50 % ανήκει στην Gazprom) που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και πώληση ρώσικου φυσικού αερίου στην Ελληνική αγορά. Ο κ. Κοπελούζος ανέφερε ότι ακόμη και σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας, το αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ και το υγροποιημένο αέριο που εισάγεται με πλοία στη Ρεβυθούσα μπορούν να στηρίξουν τις ανάγκες της αγοράς. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι οι επιπτώσεις της Ουκρανικής κρίσης θα είναι επώδυνες, δυσμενέστερες, όπως ανέφερε, από την οικονομική κρίση και την πανδημία.

Αναφερόμενος στην διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου τόνισε ότι το έργο το οποίο έχει προτείνει ο όμιλος και στην ΕΕ για ένταξη στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) θα καταστήσει την Ελλάδα κόμβο «πράσινης» ενέργειας που θα παράγεται στην Αίγυπτο με σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα. Η επένδυση είναι της τάξης των 3,5 δισεκ. ευρώ για καλώδιο ισχύος 3 γιγαβάτ και σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και τραπεζική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον νεώτερο σχεδιασμό που λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις με τις ΑΟΖ στην περιοχή, το καλώδιο θα έχει μήκος πάνω από 900 χιλιόμετρα και θα συνδέει την περιοχή El Sallum με την Αττική.

Στόχος είναι η ενέργεια να διοχετευθεί κατά το ένα τρίτο στην ελληνική αγορά, ένα τρίτο σε εξαγωγές και ένα τρίτο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου επίσης με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ο χρόνος κατασκευής εκτιμάται σε 2,5 χρόνια ενώ σε ένα έτος αναμένεται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση.

Τα οφέλη της διασύνδεσης περιλαμβάνουν μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας και της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα, ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο «πράσινης» ενέργειας και αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ουκρανία: Έσβησε η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Το Ναυπηγείο Σύρου επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

Ουκρανικό: Αναστέλλει τις δραστηριότητές της σε Ρωσία και Λευκορωσία, μεγάλη αλυσίδα επίπλων

Ουκρανία: Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πύργο της τηλεόρασης στη Χερσώνα

Πολωνία: Η Βαρσοβία καλεί τους Πολωνούς να φύγουν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Βρετανία: Δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατεβάζουν τις ρωσικές βότκες από τα ράφια

“Άνοιξαν” οι αγκαλιές και στην Καβάλα: Παραχώρησε σπίτι σε μητέρες με παιδιά από την Ουκρανία

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top