Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η σημερινή, 3 Δεκεμβρίου, και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Ο ΟΤΘ προμηθεύει 14 εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με ειδικές ράμπες. «Δεν αρκούν τα λόγια για να τιμήσουμε μια Παγκόσμια Ημέρα’ οι πράξεις μιλούν» δηλώνει στο GRTimes.gr η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του ΟΤΘ Βούλα Πατουλίδου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η σημερινή, 3 Δεκεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί από το 1992 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και εορτάζεται σ’ όλον τον πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Σήμερα, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Αυγουστίδης και ο Δημήτρης Αντωνίου στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

«Το στοίχημα της κοινωνίας μας είναι η συμπερίληψη και η προσβασιμότητα. Δεν αρκούν τα λόγια για να τιμήσουμε μία Παγκόσμια Ημέρα’ οι πράξεις μιλούν» δηλώνει στο GRTimes.gr η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του ΟΤΘ Βούλα Πατουλίδου επισημαίνοντας πως «η διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, είναι ζήτημα κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, και είναι δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών – Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης και Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αυγουστίδης μιλώντας στο GRTimes.gr επισημαίνει πως «η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης, υπενθύμισης και ενημέρωσης του κόσμου όσον αφορά την προσβασιμότητα και τα δικαιώματα για τα άτομα με αναπηρία» και προσθέτει «δεν πρέπει να είναι οι αόρατοι άνθρωποι στην κοινωνία, είμαστε εδώ, ζούμε και χρειαζόμαστε την προσβασιμότητα».

Ειδικές ράμπες στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης

Δέκα τέσσερα (14) εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προμηθεύει ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης  με ειδικές ράμπες προσβασιμότητας ατόμων που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, στέλνοντας το μήνυμα τις ισότιμης πρόσβασης.

«Οι 14 ράμπες προσβασιμότητας που προμηθεύει ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε εμπορικά καταστήματα της πόλης εύχομαι να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση» δήλωσε στο GRTimes.gr η κα. Πατουλίδου τονίζοντας «παρακινούμε  την αγορά της Θεσσαλονίκης να συμβάλλει στην προσπάθεια μας. Ανοίγουμε όλοι τα μάτια και την καρδιά στο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης.  Εκπαιδευόμαστε στην κοινωνική ισότητα».

Από την πλευρά του ο κ. Αυγουστίδης επισημαίνει πως είναι ένα μήνυμα, ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα είναι πλέον στο περιθώριο, αλλά άνθρωποι που πλαισιώνουν ενεργά την κοινωνία. «Με πρωτοβουλία του ΟΤΘ και τη δική μας συνεργασία, πιστεύουμε ότι θα φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για μια προσβάσιμη πόλη» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών – Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης εξηγώντας ότι αυτή η προσπάθεια είναι και μια προτροπή προς τους επιχειρηματίες σ’ ότι αφορά την προσβασιμότητα η οποία θα πρέπει να είναι δεδομένη για τη λειτουργία των καταστημάτων τους. «Ξέρετε, και τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι καταναλωτές, είναι πελάτες» επισημαίνει ο κ. Αυγουστίδης.

Πέντε λεπτά και φεύγω…

Τα παράνομα παρκαρίσματα σε ράμπες όδευσης για ΑμεΑ, τα αραδιασμένα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια είναι επιπρόσθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρία.

Όπως αναφέρει ο κ. Αυγουστίδης, τα Λαδάδικα είναι απροσπέλαστα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, δεν υπάρχουν ράμπες, ενώ γενικότερα και η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στα πεζοδρόμια της πόλης δημιουργούν προβλήματα. Ένα ακόμη ζήτημα που έθεσε είναι η παράνομη στάθμευση οχημάτων στις ράμπες όδευσης για τα ΑμεΑ.

«Πέντε λεπτά και φεύγω, αυτό λένε, και εμείς πρέπει να περιμένουμε, πότε θα φύγουν, για να περάσουμε» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών – Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Αυγουστίδης.

Η πρώτη εφαρμογή ειδικής ράμπας

Το μήνυμα της ισότιμης πρόσβασης στέλνει ο ΟΤΘ προμηθεύοντας 14 εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με ειδικές ράμπες. Η πρώτη εφαρμογή της ειδικής ράμπας προσβασιμότητας ατόμων που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σε εμπορικό κατάστημα με είδη ένδυσης στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της πόλης, την οδό Τσιμισκή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο «πακέτο» ανθρωπιάς στη Χαλκιδική: Τουρισμός για άτομα με οπτική αναπηρία

Τουρισμός για ΑμεΑ: Δύσκολη η προσβασιμότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις – Απαιτείται χαμόγελο και εκπαίδευση

Ποδήλατα για ΑμεΑ: Ένα ‘παράθυρο’ για επιπλέον δραστηριότητες (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top