Ξάνθη: Διαδικτυακές αποκριάτικες εκδηλώσεις και καταβαράθρωση της τοπικής οικονομίας – Φορείς στο GRTimes.gr

Ξάνθη: Διαδικτυακές αποκριάτικες εκδηλώσεις και καταβαράθρωση της τοπικής οικονομίας – Φορείς στο GRTimes.gr

Η ματαίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη που, μεταξύ άλλων, φημίζεται για το διάσημο καρναβάλι της, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καραντίνα και την αβεβαιότητα για το τι θα ξημερώσει τη μετά κορωνοϊό εποχή, προκαλεί «έμφραγμα» στην οικονομία της Ξάνθης  η οποία έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημία. «Υπάρχει μούδιασμα, κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» δηλώνουν στο GRTimes.gr φορείς της Π.Ε. Ξάνθης τονίζοντας ότι τουλάχιστον το 40% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, υπό κανονικές συνθήκες, απορροφάται από την αποκριάτικη περίοδο.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Αποκριές με λάθος μάσκα» είναι ο τίτλος των φετινών αποκριάτικων διαδικτυακών εκδηλώσεων των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών (ΘΛΕ) που πραγματοποιούνται από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης με την έναρξη να έχει γίνει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

«Η 55η χρονιά πέρυσι και η 56η φέτος έχουν χαραχθεί ως δυο χρονιές ξεχωριστές, που η πανδημία στέρησε την πραγματική χαρά των εορτών» ανέφερε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης στην εναρκτήρια ομιλία των ΘΛΕ – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2021 επισημαίνοντας ότι οι εκδηλώσεις είναι προσαρμοσμένες εν καιρώ πανδημίας, με στόχο όμως να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά αυτού του μεγάλου θεσμού και παράλληλα να ψυχαγωγηθεί όσο είναι δυνατόν η τοπική κοινωνία.

Όπως είπε ο κ. Τσέπελης, «φοράμε και φέτος μάσκες του ξανθιώτικου καρναβαλιού, δίνουμε μήνυμα  και συμβολισμούς, ακόμη και μ’ αυτήν την λάθος μάσκα. Αυτή η λάθος μάσκα για τις Αποκριές, αυτή η σωστή μάσκα για την προφύλαξη της κοινωνίας μας, είναι που μας επιτρέπει να είμαστε και αύριο, όλοι παρόντες, με συνέπεια και ασφάλεια» δήλωσε κηρύσσοντας τη φετινή έναρξη των γιορτών, με την ελπίδα και τη σιγουριά, ότι το 2022 στην 57η διοργάνωση θα γιορτάσουμε το Ξανθιώτικο Καρναβάλι όλοι μαζί.

«Όλοι μαζί, τέτοια εποχή, το 2022, θα κάνουμε έναν τεράστιο κύκλο που συμβολικά θα αγκαλιάζει όλη την πόλη, ενώνοντας τα χέρια μας, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, θα νιώσουμε τις καρδιές μας να χτυπούν σαν μια καρδιά, θα νιώσουμε έντονα ότι είμαστε ένα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ξάνθης.

Συντριβή για την οικονομία

Μπορεί η γενικότερη κατάσταση να οδηγεί, αναμφίβολα, στη ματαίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ωστόσο, κατά πόσο αντέχει η κοινωνία ενός προορισμού που δεν συγκαταλέγεται στους κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς, αλλά κυρίως σε εκείνους που τους επιλέγουν για διασκέδαση και ψυχαγωγία; Το GRTimes.gr συνομίλησε με φορείς της Π.Ε. Ξάνθης και αποτυπώνει το κλίμα του επιχειρείν της.

«Μόνο το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, περνάει, υπό κανονικές συνθήκες, από την Ξάνθη και την περιοχή, τουλάχιστον 350.000 κόσμος» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης εξηγώντας ότι το 40% του ετήσιου τζίρου πάρα πολλών επιχειρήσεων απορροφάται τόσο από την περίοδο της Αποκριάς όσο και από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης που διεξάγονται αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι πως με δυο χαμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις μαζί με τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, «δεν έπαθε ζημιά μόνο η Ξάνθη αλλά όλη η Περιφέρεια» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου της Αποκριάς – της Κυριακής της Τυρινής-, εκτός από τα ξενοδοχεία της Ξάνθης που σημείωναν πληρότητες στο 100%, ήταν γεμάτα και εκείνα της Δράμας, της Καβάλας, μέχρι και της Κεραμωτής και της Θάσου.

Επισημαίνεται πως πέρυσι τέτοια εποχή, κατά τη διάρκεια της Αποκριάς, οι επιχειρήσεις υπέστησαν τεράστια ζημία, διότι, ήδη, είχαν, κάνει τις προμήθειες τους για το τριήμερο της Κυριακής της Τυρινής, όπου λαμβάνει χώρα η μεγάλη παρέλαση και το “Κάψιμο του Τζάρου”, με αποτέλεσμα να πεταχτεί όλο το εμπόρευμα, δίχως να υπάρξει αποζημίωση για τους επιχειρηματίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυριακή της Τυρινής το 2020 ήταν την 1η Μαρτίου, με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα να ανακοινώνεται στις 26 Φεβρουαρίου 2020 και την επομένη (27/02/2020) να ακυρώνονται όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Ερωτηθείς για τυχόν λουκέτα στο νομό Ξάνθης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου που εκπροσωπεί 7.000 επιχειρήσεις (σ.σ. το 2010 ήταν εγγεγραμμένες 10.000 επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες μετέφεραν την έδρα τους στη Βουλγαρία), επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής κρατιούνται από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές και τις αναστολές εργασίας του προσωπικού τους.

Ο ίδιος προσθέτει πως η χρονιά που μας πέρασε παρουσίασε αύξηση στις εγγραφές των μητρώον του Επιμελητηρίου, οι οποίες όμως προέρχονται από έναν συγκεκριμένο κλάδο, αυτών των φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2020 υπήρξαν 82 εγγραφές που αφορούσαν φωτοβολταϊκά και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει  ο κ. Μωραΐτης «μετατρέπεται η Ελλάδα σε έναν υαλοπίνακα».

Τα ξενοδοχεία υπολειτουργούν

Τεράστια είναι η ζημία που έχουν υποστεί από την αρχή της πανδημίας, εδώ και ένα χρόνο, και οι επιχειρηματίες της φιλοξενίας, ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

«Το 80% των ξενοδοχείων στο νομό Ξάνθης παραμένει κλειστό και όσα είναι ανοιχτά, πελάτες τους είναι εργαζόμενοι σε τεχνικές εταιρίες και αντιπρόσωποι» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων & Τουριστικών Επιχειρήσεων Νομού Ξάνθης Γιάννης Ιερόπουλος.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr μέσα στην πόλη της Ξάνθης παραμένουν ανοιχτά έξι ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα δυο υπολειτουργούν. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και περιφερειακά της πόλης, όπου εκεί οι μονάδες είναι μικρές, οικογενειακές και επιπλέον αποτελούν τόπο διαμονής για τους ιδιοκτήτες τους.

Σχετικά με την περίοδο της Αποκριάς, ο κ. Ιερόπουλος εξηγεί πως την περίοδο έως και το 2009, δηλαδή πριν την οικονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα, τα ξενοδοχεία και γενικότερα τα καταλύματα της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής είχαν κρατήσεις από πελάτες για τετραήμερα. Τα τελευταία χρόνια η εικόνα άλλαξε, με τις διανυκτερεύσεις ανά πελάτη να μειώνονται σε τριήμερα, διήμερα και μονοήμερα.

«Χάθηκαν και οι οργανωμένες εκδρομές, από γκρουπ, συλλόγους, ΚΑΠΗ» αναφέρει ο κ. Ιερόπουλος, οι οποίες προστίθενται στην απώλεια εσόδων για τον ξενοδοχειακό κλάδο του νομού που αντιπροσωπεύει 1.750 κλίνες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των  ξενοδόχων και των τουριστικών καταλυμάτων Νομού Ξάνθης επισήμανε και μια κινητικότητα σ’ ότι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, από κατοίκους της Ξάνθης που επιλέγουν μια σύντομη απόδραση, ιδίως τα Σάββατα, εκτός πόλης και προς τα ορεινά του νομού, εκεί όπου υπάρχουν και αυτόνομα καταλύματα.

Ο οικονομικός πνεύμονας της Ξάνθης      

Τον κώδωνα του κινδύνου για το επιχειρείν της Ξάνθης κρούει και η πρόεδρος Εστιατόρων Νομού Ξάνθης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου.

«Προερχόμαστε από μια 10ετή οικονομική κρίση που ακόμη έχει λιμνάζοντα νερά. Όταν θα επιστρέψουμε σε ρυθμούς αγοράς, δεν ξέρουμε τι απόνερα θα έχει αφήσει και η υγειονομική κρίση» δηλώνει  με αγωνία στο GRTimes.gr η κα. Τσιακίρογλου.

Εξηγεί πως τρεις βασικές εορτές που διοργανώνονται κάθε χρόνο, υπό κανονικές συνθήκες, στην Ξάνθη -Ξανθιώτικο Καρναβάλι, Ξάνθη Πόλις Ονείρων (Μάιο μήνα) και Γιορτές Παλιάς Πόλης (αρχές Σεπτεμβρίου)- αποτελούν «τον οικονομικό πνεύμονα της πόλης» λέει η κα. Τσιακίρογλου κάνοντας λόγο για τεράστια απώλεια του τζίρου των επιχειρήσεων από την ακύρωση των παραπάνω εορτών, που φτάνει και το 80%.

«Ιδίως, την περίοδο της Αποκριάς, οι επιχειρήσεις τζιράρουν για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» αναφέρει η πρόεδρος προσθέτοντας ότι εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν συμπαρασυρθεί και άλλες επιχειρήσεις όπως κρεοπωλεία, αρτοποιεία, παντοπωλεία κτλ.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, ήδη από το πρώτο lockdown, κάποιοι επιχειρηματίες με μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν ξανάνοιξαν, ενώ σ’ ότι αφορά το δεύτερο κύμα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, οι επιχειρηματίες είναι μουδιασμένοι και δεν γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει.

«Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, πολύ φοβάμαι ότι τα λουκέτα στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι αλυσιδωτά, είναι κλειστά από τις 3 Νοεμβρίου και δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας» επισημαίνει η κα. Τσιακίρογλου.

Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2021

Όπως προαναφέραμε η έναρξη των φετινών διαδικτυακών αποκριάτικων εκδηλώσεων με τίτλο «Αποκριές με λάθος μάσκα» έγινε στις 28/2 και συνεχίζεται μέσω της σελίδας του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης στο facebook, την Κυριακή 7 Μαρτίου με το καρναβαλικό μήνυμα των σχολείων (ώρα 13.00), με διάλεξη «Η συμβολή των ‘Θρακικών Χρονικών’ στην ανάπτυξη των Λαογραφικών Εορτών της Ξάνθης» (ώρα 19.00), ανάρτηση των καρναβαλικών μασκών από μαθητές σχολείων (Δευτέρα 8/03 στην πλατεία Διοικητηρίου), ραδιοφωνικές συζητήσεις και μουσικές παραστάσεις, μουσικά ακούσματα από dj’s στην πλατεία Δημοκρατίας και στους δρόμους της πόλης (8 – 14/03) ενώ την Κυριακή της Τυρινής 14 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης (10.00 – 18.00) ενώ στις 19.00 διαδικτυακά θα γίνει το Κάψιμο του Τζάρου μέσα από τη σελίδα facebook.com/kentropolitismouxanthis.

Τέλος, στο φουαγιέ του Δημοτικού Αμφιθεάτρου λειτουργεί έκθεση αφίσας και φωτογραφίας των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Διάρκεια έως τις 12 Μαρτίου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top