Τουρίστας σε GR TIMES: Γιατί μάζεψα τα σκουπίδια από τη Χαλκιδική (ΦΩΤΟ)

Τουρίστας σε GR TIMES: Γιατί μάζεψα τα σκουπίδια από τη Χαλκιδική (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αθανασιάδη

Ο Σουηδός, Daniel Tornkovist που έβαλε σε όλους τα… γυαλιά αφού μάζεψε δεκάδες σακούλες με σκουπίδια από τις παραλίες της Χαλκιδικής, μίλησε στο GRTimes.gr για το εγχείρημά του, ενώ αποκάλυψε πως σκοπεύει να … “ξεχειμωνιάσει” στην Κρήτη.

Ο Daniel Tornkovist, πέρασε τριάντα ολόκληρες μέρες στη Χαλκιδική, κοντά στη Νέα Ρόδα και εκτός από το να απολαμβάνει τα νερά της – αφού «σαν την Χαλκιδική δεν έχει» – αγόρασε σακούλες σκουπιδιών και άρχισε να καθαρίζει τις παραλίες με μοναδική του παρέα το σκυλάκι του, την Τόκι. To αποτέλεσμα; Να γεμίσει ένα ολόκληρο φορτηγάκι του τοπικού Δήμου. Όπως ανέφερε ο ίδιος στο GRtimes.gr, «το κίνητρό μου είναι ότι αγαπάω τη φύση και τα ζώα και πιστεύω πως δεν είναι δίκιο που έχουν έρθει αντιμέτωπα με τα σκουπίδια μας», ενώ τόνισε πως κάθε φορά που επισκέπτεται μία περιοχή ή χώρα κάνει.. clean up projects!

Στις παραλίες της Χαλκιδικής πάντως τα πιο «πολυσύχναστα» απορρίμματα ήταν οι πλαστικές σακούλες ή κομματάκια από αυτές διασκορπισμένα. Το πιο αηδιαστικό που συνάντησε βέβαια, ήταν ένας κουβάς που επέπλεε μέσα στη θάλασσα. «Ήταν σαν κάποιος να έκοψε τις σακούλες πριν τις ρίξει στον ωκεανό για να μην επιπλέουν», τόνισε.

Όσον αφορά την Ελλάδα και τα… απορρίμματα της ο κ. Tornkovist είπε πως το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται μόνο στην Ελλάδα. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο γενικά σε όλη τη Μεσόγειο. Δέκα χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών “πετιούνται” στη Μεσόγειο κάθε χρόνο και αυτά τα νούμερα συνεχώς αυξάνονται», τόνισε ο ίδιος.

«Νιώθω τρελά οργισμένος για το πόσο αβοήθητος αισθάνομαι. Ακόμα και αν μαζεύω σκουπίδια κάθε μέρα για την υπόλοιπη ζωή μου, αυτό θα είναι μία σταγόνα στο νερό. Πρέπει να μάθουμε στην επόμενη γενιά και να διδαχτεί και στα σχολεία η σημασία της περιβαλλοντολογίας. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν έναν διαχειριστή περιβάλλοντος σε κάθε χώρα», εξήγησε.

Και αν αναρωτιέστε που θα βρίσκετε τον χειμώνα και ποιο μέρος θα έχει την χαρά να τον υποδεχτεί, η απάντηση είναι: Η Κρήτη. Ο κ. Tornkovist, – καλά είδατε – θα περάσει όλο τον χειμώνα του στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα νότια τμήματα του νησιού προκειμένου να καθαρίσει τις παραλίες του. Ο ίδιος όπως εξομολογείται θέλει να ζήσει σε ένα ζεστό μέρος, «μακριά από παγωμένες θερμοκρασίες και τον γκρι ουρανό». Θέλει να ζήσει στην Κρήτη καθώς δεν έχει πάει ποτέ ενώ αγαπάει πολύ τις παραλίες και την θάλασσα. Έτσι, πιστεύει πως θα είναι το ιδανικό μέρος, αυτή την περίοδο, για εκείνον.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top