UMAMI: Φτιάχνοντας Ασιατικές γεύσεις στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

UMAMI: Φτιάχνοντας Ασιατικές γεύσεις στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Ο Βασίλης Παπάγγελος, από τη Χαλκιδική, αφού εργάστηκε ως μάγειρας πάνω από 20 χρόνια σε κουζίνες σε όλη την Ελλάδα, αποφάσισε να ανοίξει ένα εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων Ασιατικής κουζίνας στη Σίνδο. Και εγένετο UMAMI.

Φανταστείτε να τρώτε το σούσι σας σε ένα εστιατόριο Ιαπωνικής κουζίνας και συζητώντας με τον σεφ να μαθαίνετε πως κάποια από τα συστατικά προέρχονται από… τη Σίνδο.

Η Θεσσαλονίκη φέρει και επίσημα τον τίτλο της Γαστρονομικής πρωτεύουσας και πρέπει και να το αποδεικνύει. Μία μικρή μονάδα παραγωγής ζυμούμενων τροφίμων που άνοιξε πριν έναν μόλις χρόνο στη Σίνδο έρχεται να αποδείξει πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να δώσει γεύση σε όλο τον κόσμο!

Ένας νέος μάγειρας από τη Νικήτη Χαλκιδικής αποφάσισε να στήσει τη δική του μονάδα παρασκευής ζυμούμενων προϊόντων με έμπνευση από την Ασιατική Κουζίνα. “Η ενασχόληση μου με τα ζυμούμενα τρόφιμα ξεκίνησε από ένα σεμινάριο και από το βιβλίο του Noma”, λέει σήμερα στο GRTimes. “Στη μονάδα μου στη Σίνδο Θεσσαλονίκης φτιάχνω Koji,ένα ζυμούμενο ρύζι που ζυμώνει με τη βοήθεια του μύκητα aspergillus. Το Koji είναι η πρώτη ύλη για την παρασκευή Miso και shoyu. Το miso είναι μια ζυμούμενη πάστα από όσπρια ή ξηρούς καρπούς και το shoyu ένα ζυμούμενο εκχύλισμα από όσπρια, μπαχαρικά ή και μανιτάρια”, εξηγεί ο ίδιος. Επίσης φτιάχνει μαύρο σκόρδο πυρόλυσης ή γλασαρισμένο με την προσθήκη δασόμελου.

Τα προϊόντα του υπόσχονται – όπως λέει και το όνομα της εταιρείας- να δώσουν στο φαγητό αυτό που στα ιαπωνικά λένε “umami”. “Umami” είναι μια πέμπτη γεύση, μετά το γλυκό – πικρό – ξινό και αλμυρό, την οποία ανακάλυψε ο Ιάπωνας χημικός Kikunae Ikeda το 1908. Το 2000 η έννοια του umami εξηγήθηκε επιστημονικά, όταν διαπιστώθηκε ότι οι γεύσεις umami γίνονται αντιληπτές από τους γευστικούς μας κάλυκες χάρη στο γλουταμινικό οξύ που περιέχουν πολλά τρόφιμα. Κυριολεκτικά “umami” στα Ιαπωνικά σημαίνει καλή γεύση.

Umami και μακροβιοτική διατροφή

Εκτός όμως από την Ασιατική κουζίνα, τα ζυμούμενα προϊόντα που παράγονται από την UMAMI μπορούν να αντικαταστήσουν το αλάτι, στο πλαίσιο μιας πιο υγιεινής διατροφής. Μάλιστα όπως εξηγεί ο Βασίλης Παπάγγελος είναι μακροβιοτικά.

“Το όραμα μου για την UMAMI FERMENTATION ART είναι να γίνουν γνωστά τα μακροβιοτικά προϊόντα μας στην Ελλάδα και να πάρουμε τη μερίδα του λέοντος στο εξωτερικό μίας και τα προϊόντα έχουν εξαιρετική πρώτη ύλη“, λέει ο ίδιος.

Ο Βασίλης Παπάγγελος συνάντησε αρκετές δυσκολίες στο εγχείρημα, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη επιχείρηση στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν το βάζει κάτω. Η εταιρεία διαθέτει ISO 22000 και εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, “σε αντίθεση με τα προϊόντα που θέλουν τον χρόνο τους για να αναδείξουν το χαρακτήρα umami“, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

“ReWise”: Το πρώτο πλήρως ψηφιακό ελληνικό μεσιτικό δίκτυο κάνει ντεμπούτο από τη Θεσσαλονίκη

Οι 3 μεγάλες πιθανές αλλαγές που θα εφαρμοστούν στα ελληνικά καζίνο!

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top