11o Technology Forum: “Προκλήσεις Καινοτομίας” και Συνέργειες το “κλειδί” για την ανάπτυξη Οικοσυστημάτων Καινοτομίας

11o Technology Forum: “Προκλήσεις Καινοτομίας” και Συνέργειες το “κλειδί” για την ανάπτυξη Οικοσυστημάτων Καινοτομίας

Οι «προκλήσεις καινοτομίας» – γνωστές διεθνώς ως «innovation challenges» – και εν γένει η ανάπτυξη συνεργειών αποτελούν το «κλειδί» για την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας, όπως τονίστηκε στο 11ο Technology Forum που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 4ης Έκθεσης BEYOND  στη ΔΕΘ.

Το “παρών” στο 11ο Technology Forum έδωσε και ο γνωστός επιχειρηματίας, μέντορας και επιχειρηματικός άγγελος Απόστολος «Τoli» Λέριος, κάτοχος άνω των 70 ευρεσιτεχνιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο οποίος απηύθυνε το μήνυμα «Για να κατανοήσετε το επιχειρείν και τις επιχειρήσεις, κατανοήστε τους ανθρώπους». Σε αντίθεση με ό,τι γενικά πιστεύεται για τον απρόσωπο χαρακτήρα των business, όπως τόνισε ο ίδιος, αυτές έχουν πολλά κοινά και μεγάλες ομοιότητες με τις διαπροσωπικές ανθρώπινες σχέσεις και εξήγησε γιατί αυτές οι ομοιότητες έχουν σημασία στην περίπτωση των «προκλήσεων καινοτομίας» (innovation challenges), μιας ευρέως διαδεδομένης πρακτικής διεθνώς, που εσχάτως έφτασε στο οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης μέσω πρωτοβουλιών όπως το «Confluence Challenge*» (ιδιωτική) και το «ΙFS- Innovation for Society Awards**» (δημόσια, με οργανωτή το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας).

Οι προκλήσεις καινοτομίας, γνωστές διεθνώς ως «innovation challenges», ουσιαστικά φέρνουν κοντά μεγάλες εταιρείες, που αναζητούν καινοτόμες λύσεις για τα προϊόντα και τις διαδικασίες τους, με μικρότερες επιχειρήσεις, startups ή και ερευνητικές ομάδες, που μπορούν να τις δημιουργήσουν και να τους τις παρέχουν. Οι λύσεις αυτές μπορεί να είναι οτιδήποτε υψηλής ή χαμηλής τεχνολογίας: από μια λύση για να αποφεύγεται η διάβρωση στο εσωτερικό μιας μπαταρίας μέχρι μια πρόταση για την κατασκευή βολικών επίπλων από ανακυκλωμένο χαρτόνι. Οι λύσεις πρέπει μεν να είναι καινοτόμες, αλλά ταυτόχρονα απαιτείται να είναι εφικτές και εφαρμόσιμες εντός λογικού χρονοδιαγράμματος και με έναν λογικό προϋπολογισμό -συνήθως σε λίγους μήνες, με λίγες χιλιάδες ευρώ.
Όπως περιέγραψε ο κ. Λέριος, στις «προκλήσεις καινοτομίας» υπάρχουν συνήθως τρία εμπλεκόμενα μέρη: ο ιδιοκτήτης της πρόκλησης (η μεγάλη εταιρεία, που αναζητά μια λύση), ο πάροχος της λύσης (μια μικρότερη εταιρεία ή startup ή ερευνητική ομάδα, που τη δημιουργεί) και ο οργανωτής του «innovation challenge» (ένα τρίτο μέρος, π.χ, ένας φορέας, που μπορεί για παράδειγμα να διοργανώσει σχετικό διαγωνισμό με βραβεία, και να φέρει σε επαφή μεταξύ τους τα άλλα δύο μέρη).

«Σε μια πρόκληση καινοτομίας, τόσο ο ιδιοκτήτης της πρόκλησης (η μεγάλη εταιρεία), όσο και ο πάροχος της λύσης συνεισφέρουν από κοινού στην ανάπτυξη της καινοτομίας. Ο μεν πάροχος κατανοεί καλύτερα πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην επιχείρηση μια τεχνολογία αιχμής και οικοδομεί μια σχέση με έναν ισχυρό εμπορικό παίκτη, τη μεγάλη εταιρεία. Δημιουργείται ταυτόχρονα έμπνευση για μελλοντική συνεργασία πάνω σε σε πρόσθετα προϊόντα. Ο ιδιοκτήτης της πρόκλησης πάλι, αποκτά μέσω αυτής της διαδικασίας τη δυνατότητα να αναπτυχθεί μια εσωτερική κουλτούρα καινοτομίας στην εταιρεία. Ο δε οργανωτής της πρόκλησης συνεισφέρει στη δημιουργία ενός συστήματος καινοτομίας. Για να κατανοήσετε λοιπόν το επιχειρείν, κατανοήστε τους ανθρώπους» κατέληξε ο κ.Λέριος.
Ο Απόστολος Λέριος έχει διαδραματίσει ρόλους- κλειδιά σε επιχειρήσεις και οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το SRI International (ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα τις ΗΠΑ, όπου δημιουργήθηκε -μεταξύ άλλων- η ψηφιακή βοηθός της Apple, Siri), η Metanautix (νεοφυής επιχείρηση την οποία συνίδρυσε στον χώρο των μεγάλων δεδομένων και εξαγοράστηκε από τη Microsoft), η Facebook (όπου δημιούργησε την υποδομή δυναμικής επεξεργασίας εικόνας) κ.α.

Χαρακτηριστικές ήταν – μεταξύ άλλων – και οι επισημάνσεις του προέδρου και CEO της ThessINTEC Α.Ε., Νίκου Ευθυμιάδη: «Xρειαζόμαστε μια μεγάλη κρίσιμη ζήτηση καινοτομίας, μεγαλύτερη από αυτήν που υπάρχει, και πέραν όλων των προσπαθειών που καταβάλλουν οι φορείς απαιτείται αλλαγή κουλτούρας. Στο Διεθνές Τεχνολογικό Κέντρο ονειρευόμαστε και δουλεύουμε για να αποκτήσουμε μέσα σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες και ομάδες που τολμούν να αναλάβουν προκλήσεις καινοτομίας και άλλους τόσους  παρόχους λύσεων και να δουλεύουν μεταξύ τους συνδυάζοντας τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους». Το όραμα του ThessIntec, τόνισε ο κ.Ευθυμιάδης, έχει ακριβώς τα θεμέλιά του στις συνεργασίες και συνέργειες και σημείωσε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, το περιβάλλον στη χώρα μας είναι γόνιμο για να παράξει τέτοιου είδους σχήματα με πολλαπλά οφέλη και κέρδη.

Business Angels

Στα 30 δισεκατ. ευρώ εκτιμάται, στο μεταξύ, παγκοσμίως η αγορά των επενδυτικών/επιχειρηματικών αγγέλων και αποτελεί «μια τεράστια βιομηχανία που αναπτύσσεται ραγδαία», όπως επισήμανε η ιδρύτρια της Million Startups-Austria, Σέλμα Προντάνοβιτς, αντιπρόεδρος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού European Business Angels Network (EBAN). Κατά την ίδια, επίσης, οι γυναίκες πρέπει να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και να ξεκινήσουν να επενδύουν επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να το τολμήσουν. «Αυτό που γίνεται σήμερα είναι το 1/4 του επενδυτικού κεφαλαίου να πηγαίνει σε γυναίκες που ξεκινούν τη δική τους start up, με το υπόλοιπο να πηγαίνει στους άντρες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά, με το επιχείρημα ότι «οι γυναίκες αποδίδουν καλύτερα και καταφέρνουν υψηλότερα αποτελέσματα, όπως άλλωστε δείχνουν και σχετικοί δείκτες».

Υψηλότερη συμμετοχή γυναικών, κατά την ίδια, απαιτείται και στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, ενώ επίσης υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης της κοινωνίας σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας.

 NBG Business Seeds  

Ορόσημο στην ιστορία του διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας θα αποτελέσει η 15η διοργάνωσή του, με την προσθήκη και νέων θεματικών, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας δρ. Σπύρος Αρσένης, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο «Innovation Greece 5.0: Οι Πρωτοβουλίες Καινοτομίας και οι Φορείς που τις Υποστηρίζουν», το οποίο ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, επίσης στο πλαίσιο της «Beyond 2024».

Σκοπός του διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας είναι η ανάδειξη και επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών, ερευνητικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών σχεδίων και εταιρειών, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων και εφαρμογών, βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και γενικότερα στην προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα.

«Είμαστε 14 χρόνια, ο παλαιότερος διαγωνισμός του φορέα, έχοντας υποδεχτεί 8.000 συμμετέχοντες. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε σαν διαγωνισμός, αλλά πλέον είναι κάτι πολύ πιο πολύπλοκο. Είναι ουσιαστικά ένα κανάλι επικοινωνίας της καινοτομίας με την τράπεζα. Είμαστε περήφανοι για το ότι μέσα από τον διαγωνισμό έχουμε εντοπίσει σημαντικές εταιρείες με τις οποίες έχουμε αναπτύξει συνεργασίες», επισήμανε ο κ. Αρσένης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η καινοτόμος υπηρεσία «digital onboarding» για το άνοιγμα λογαριασμών ψηφιακά, που εισήγαγε η Εθνική πριν από τέσσερα χρόνια, υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία της τράπεζας με την Linked Business, εταιρεία που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 9ο Διαγωνισμό του προγράμματος NBG Business Seeds και πρόσθεσε: «Συνεργαστήκαμε και το βγάλαμε πάρα πολύ γρήγορα. Για εμάς αυτό είναι το ζητούμενο, μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού να καταφέρουμε να φέρουμε καινοτομία, η οποία θα είναι ουσιαστική και για την τράπεζα και έτσι συνεχίζουμε».

Σε ό,τι αφορά τον φετινό διαγωνισμό ο κ. Αρσένης εκτίμησε πως «θα έχουμε μια σειρά από πολύ ωραίες και καινοτόμες εταιρείες με τις οποίες ήδη είμαστε σε συζητήσεις για συνεργασίες».

Επισήμανε δε πως πέρα από τον διαγωνισμό η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί την καινοτομία με πάθος, έχοντας υποστηρίξει μέχρι σήμερα 30 start-ups, συμμετέχοντας παράλληλα σε 17 ελληνικά και διεθνή funds. «Eίμαστε ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής, μακράν ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει τέσσερις με πέντε φορές περισσότερα κεφάλαια από οποιονδήποτε άλλο», ανέφερε  ο επικεφαλής Ανάπτυξης  Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας, καταλήγοντας πως «στόχος μας είναι η στήριξη του οικοσυστήματος και βασικό μας μότο οι συνέργειες, οι συνεργασίες και η ομαδικότητα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Beyond 2024: Άνοιξε τις πύλες της η κορυφαία έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας

Στην Doppler επενδύει το SMERC του Νίκου Καραμούζη

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top