210 εκθέτες από 20 χώρες στο εκθεσιακό δίδυμο FORWARD GREEN και RENEWABLE ENERGYTECH

210 εκθέτες από 20 χώρες στο εκθεσιακό δίδυμο FORWARD GREEN και RENEWABLE ENERGYTECH

“Ραντεβού” στη ΔΕΘ δίνουν από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου οι κλάδοι της κυκλικής οικονομίας και της “πράσινης” και “έξυπνης” ενέργειας με το εκθεσιακό «δίδυμο» FORWARD GREEN και RENEWABLE ENERGYTECH, που διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo A.E. σε συνεργασία με την Energypress.

Ο διεθνοποιημένος χαρακτήρας των FORWARD GREEN και RENEWABLE ENERGYTECH, όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης, αποτυπώνεται στη συμμετοχή 210 εκθετών (άμεσων και έμμεσων) από 20 χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία,  Αγγλία, Αμερική, Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κορέα, Κύπρο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία και Φινλανδία), εκ των οποίων οι 132 είναι άμεσοι, ενώ το 20% των εκθετών είναι ξένοι.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο επενδυτικό σκέλος των δύο εκθέσεων με παρουσία μεγάλων εταιρειών κατασκευής και διαχείρισης φωτοβολταϊκών project, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΘ-HELEXPO διεκδίκησε και έλαβε την πιστοποίηση ISO 20121 για τις FORWARD GREEN και RENEWABLE ENERGYTECH από την εταιρεία πιστοποίησης Bureau Veritas. Στις δυο Εκθέσεις συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους τομείς της Κυκλικής Οικονομίας, της Διαχείρισης Απορριμμάτων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα, βιοαέρια, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κλπ), της αποθήκευσης ενέργειας, του υδρογόνου και των «πράσινων» αερίων, της ηλεκτροκίνησης, της εξοικονόμησης, των έξυπνων εφαρμογών διαχείρισης, των πρακτικών επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων, της αξιοποίησης πρώτων υλών, της ανακύκλωσης κ.α.

Στο πλαίσιο των δύο διοργανώσεων ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO οργανώνουν το πρόγραμμα CIRCULAR-RENEWABLEB2B@FGEXPO RESTECH, στο οποίο συμμετέχουν 150 επιχειρήσεις από 18 χώρες με περισσότερα από 500 προγραμματισμένα ραντεβού (Β2Β) το διήμερο 8 & 9 Μαρτίου.

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων με σημείο αναφοράς το διεθνές Forum (HELEXPO DIALOGUES) για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση και τις πράσινες τεχνολογίες με 14 ενότητες και 77 ομιλητές. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν 33 μεμονωμένες εκδηλώσεις με 110 εισηγητές/ομιλητές. Τα «HELEXPO DIALOGUES» θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, την Energypress και το Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ενώ ενταγμένη σε αυτά είναι και η ημερίδα διαλόγου του Ράδιο Θεσσαλονίκη για τον αντίκτυπο του έργου του Flyover στην καθημερινότητα.

Επίσης, η πρωτοβουλία CIRCULART θα παρουσιάσει την εικαστική έκθεση «ΑΝΑ–ΚΥΚΛΩΣΗ», στην οποία λαμβάνουν μέρος πέντε σημαντικοί καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς με έργα τους από ανακυκλώσιμα υλικά. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ΔΕΘ-HELEXPO και της Art-Thessaloniki International Fair, ενώ την επιμέλειά της έχει ο κ. Παντελής Τσάτσης, Γκαλερίστας-Art Director.

Η είσοδος στις FORWARD GREEN και RENEWABLE ENERGYTECH είναι ελεύθερη για τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, αλλά και για το κοινό κατόπιν εγγραφής με έναν από τους παρακάτω τρόπους: ηλεκτρονική προεγγραφή στην ιστοσελίδα της έκθεσης ή εγγραφή στα κέντρα πληροφοριών στις εισόδους της έκθεσης (Περίπτερα 15 & 13).

Το ωράριο των δύο εκθέσεων είναι Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο από τις 10:00-19:00.

Χορηγοί των HELEXPO DIALOGUES είναι οι Hellenic Hydrogen, Katradis, Combatt και τα Θερμοκήπια Βασιλειάδη, ενώ οι δύο εκθέσεις βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης).

ΦΟΔΣΑ: Σε 4-5 χρόνια σε λειτουργία οι δύο μονάδες Ανακύκλωσης και Ανάκτησης (ΜΑΑ) Απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης

Από το βήμα της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δύο μονάδες Ανακύκλωσης και Ανάκτησης (ΜΑΑ) απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης, στη Μαυροράχη Λαγκαδά και στον Άγιο Αντώνιο Θέρμης, θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία ώς το 2028-2029.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τις εν λόγω δύο ΜΑΑ, που θα εξυπηρετούν 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ήδη αρχίσει και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «δεν θα υπάρξουν προσφυγές και ενστάσεις για τα έργα ή ότι, αν υπάρξουν, η απονομή των δικαστικών αποφάσεων θα είναι γρήγορη, ώστε σε τέσσερα-πέντε χρόνια να είναι σε λειτουργία και οι δύο μονάδες ανακύκλωσης και ανάκτησης».

Παράλληλα ο κ.Γεράνης επισήμανε ότι σε μια περίοδο που το 80% των απορριμμάτων στην Ελλάδα οδηγείται στην ταφή και έχει τεθεί στόχος το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 10% ώς το 2030, υπάρχει ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση μονάδας καύσης υπολειμμάτων (μετά την επεξεργασία τους) στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, στο πλαίσιο και της πρότασης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) για τη δημιουργία μιας «Ενεργειακής Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων». Η πρόταση, που κατά τον κ. Γεράνη, συνάντησε «ευήκοα ώτα», εντάχθηκε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Με τη συγκεκριμένη μονάδα καύσης, εφόσον υλοποιηθεί, ο κύκλος της βιώσιμης αξιοποίησης στερεών αστικών αποβλήτων θα ολοκληρώνεται με την παραγωγή ενέργειας, σημείωσε και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι μια μονάδα καύσης πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει στη δυτική Μακεδονία, για να αναπληρωθεί σε κάποιο βαθμό η απώλεια εισοδήματος για την περιοχή από την «πράσινη» μετάβαση.

Έμφαση έδωσε επίσης ο κ. Γεράνης στην κοινή απόφαση του Δήμου Αριστοτέλη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, να συνεργαστούν στο πλαίσιο πιλοτικού έργου για τη μετατροπή της Αμμουλιανής σε Νησί Μηδενικών Αποβλήτων, στο πρότυπο της Τήλου (σ.σ. στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων στο νησί θα συλλέγεται ξεχωριστά και θα ακολουθεί η διαχείρισή του, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Πρωταρχικός στόχος του πιλοτικού προγράμματος Ζero Waste Island είναι η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων καθώς και η εκτροπή του 100% των παραγόμενων αποβλήτων από την ταφή).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χατζηδάκης: Σε λιγότερο από 20 ημέρες θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Διπλή συμμετοχή του Δ. Θεσσαλονίκης στη Διεθνή Έκθεση για την Κυκλική Οικονομία Forward Green

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top