Air-Fryer: Ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος

Air-Fryer: Ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος

Η φριτέζα αέρος (air fryer) είναι μία συσκευή που απολαμβάνει μεγάλη δημοφιλία τους τελευταίους μήνες, καθώς υπόσχεται ότι προσφέρει εξίσου νόστιμα αποτελέσματα με τις κλασικές μεθόδους, αλλά πιο γρήγορα, υγιεινά και με λιγότερη κατανάλωση ρεύματος.

Όπως και όλες οι νέες συσκευές που υπόσχονται μαγικές λύσεις, έτσι και το air fryer αντιμετωπίζεται με αρκετή δυσπιστία από μία μεγάλη μερίδα καταναλωτών, καθώς, πράγματι, οι διάφορες εταιρίες τείνουν να υπερβάλλουν όταν διαφημίζουν τις δυνατότητές του- για χάρη των πωλήσεων.

Ο στόχος, λοιπόν, του παρόντος δημοσιεύματος είναι να αναλύσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του air fryer, μέσα από μία ψύχραιμη, αντικειμενική ματιά και έτσι να απαντήσει σε μία απλή ερώτηση: Τελικά το air fryer συμφέρει;

Air fryer: Πώς λειτουργεί – Είναι όντως εξίσου νόστιμα τα φαγητά;

Εάν και πρόκειται για μία συσκευή που έχει κατακτήσει το ενδιαφέρον του κόσμου τους τελευταίους μήνες, στην πραγματικότητα οι φριτέζες αέρος κυκλοφορούν στο εμπόριο εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία.

Η τεχνολογία τους είναι απλή: Ουσιαστικά πρόκειται για έναν μικρό φούρνο συναγωγής, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στον πάγκο της κουζίνας σας.

Εάν και αποκαλείται ως «φριτέζα», η συγκεκριμένη συσκευή, λοιπόν, δεν τηγανίζει το φαγητό, αλλά το ψήνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τη βοήθεια του θερμού αέρα που εκπέμπει. Ο θερμός αυτός αέρας κυκλοφορεί ομοιόμορφα στο χώρο, με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα. Και, όπως υπόσχεται, πράγματι η φριτέζα αέρος μαγειρεύει τα τρόφιμα πιο γρήγορα από τον συμβατικό φούρνο, λόγω του μικρότερου μεγέθους που διαθέτει και δεν απαιτεί παρά ελάχιστο λάδι.

Εφόσον, λοιπόν, το φαγητό μπορεί να ψηθεί γρήγορα και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το αποτέλεσμα θυμίζει αρκετά εκείνο που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του τηγανιού, καθώς είναι τραγανό εξωτερικά και πιο μαλακό από έξω. Ωστόσο, η γεύση δεν είναι ακριβώς η ίδια, καθώς λείπει η λιπαρή ουσία που έχουν τα φαγητά που έχουν τηγανιστεί με λάδι ή βούτυρο. Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί προτιμούν το αποτέλεσμα του air fryer, διότι είναι πιο ελαφρύ.

Είναι όντως το μαγείρεμα με air fryer πιο υγιεινό;

Το φαγητό που έχει παρασκευαστεί σε μία SHARP φριτέζα αέρος μπορεί να είναι πιο υγιεινό, από την άποψη ότι έχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες (έως και 80% λιγότερες) από τα τρόφιμα που έχουν τηγανιστεί σε συμβατική φριτέζα, κάτι που διευκολύνει τη συντήρηση ενός υγιούς βάρους.

Πρόκειται για ένα καλό υποκατάστατο της φριτέζας ή του τηγανιού. Επίσης, το SHARP air fryer μπορεί να κάνει πιο νόστιμα κάποια υγιεινά τρόφιμα, τα οποία ο κόσμος δεν προτιμά συνήθως, όπως είναι το ψάρι ή το μπρόκολο, και έτσι να ενθαρρύνει την κατανάλωσή τους

Παράλληλα, επιλέγοντας μία φριτέζα αέρος έναντι της κλασικής φριτέζας, θα καταναλώνετε λιγότερα τρανς λιπαρά, τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της «κακής χοληστερίνης».

Από την άλλη, αξίζει να αναφερθεί ότι το μαγείρεμα με SHARP air fryer αφενός είναι πιο υγιεινό συγκριτικά με το τηγάνισμα, εντούτοις δεν πρέπει να προτιμάται από άλλους, πιο υγιεινούς τρόπους παρασκευής και κατανάλωσης φαγητού, όπως είναι το βράσιμο, το μαγείρεμα στον ατμό ή ακόμα και οι ωμές σαλάτες.

To μικρό μέγεθος του air fryer σε συνδυασμό με τη μεγάλη θερμότητα που εκπέμπει καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια.

Πόση οικονομία κάνουν οι φριτέζες αέρος ;

Mία φριτέζα αέρος απαιτεί κατά μέσο όρο λιγότερο από το μισό ηλεκτρικό ρεύμα για να μαγειρέψει την ίδια ποσότητα φαγητού, εάν τη συγκρίνουμε με τον συμβατικό φούρνο.

H χρήση SHARP air fryer συμφέρει και χρονικά, καθώς μαγειρεύει το φαγητό στο μισό χρόνο σε σχέση με το συμβατικό φούρνο και απαιτεί κατά 75% λιγότερο χρόνο για την προθέρμανση του φούρνου.

Στην προσπάθεια, όμως, να δούμε πόσο πραγματικά μας συμφέρει μία φριτέζα αέρος πρέπει να λάβουμε υπόψη και το κόστος της αγοράς μίας τέτοιας συσκευής.

Μετά από μία σύντομη έρευνα αγοράς, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι κατά μέσο όρο ένα air fryer κοστίζει γύρω στα 60-80 ευρώ.

Eάν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούμε τη φριτέζα αέρος αντί για τον φούρνο ή το τηγάνι μία φορά την ημέρα, τότε θα γλιτώνουμε περίπου 130 ευρώ το χρόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις, το ποσό αυτό μειώνεται στα 100 ευρώ περίπου. Με αυτή τη λογική, θα κάναμε την απόσβεση μέσα σε κάτι λιγότερο από 10 μήνες.

Εντούτοις, εάν ακολουθείτε τις συμβουλές των διατροφολόγων και βράζετε τα περισσότερα γεύματά σας, χρησιμοποιώντας τα SHARP air fryer μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα, τότε η απόσβεση θα γίνει σε περίπου 2 χρόνια.

Φριτέζα αέρα 5,5 λίτρων

AF-GS552AE-B

 • Ψηφιακός έλεγχος προγραμμάτων
 • Καλάθι τηγανίσματος 5,5 λίτρων
 • 4-6 μερίδες
 • 4 Λειτουργίες μαγειρέματος
 • Pre-heat, Reheat, Keep warm, Cook from frozen
 • 8 Προκαθορισμένα Προγράμματα
 • Οθόνη LED
 • Ψηφιακό πάνελ αφής
 • High Speed Hot Air 2500rpm
 • Αντικολλητική κατσαρόλα
 • Αξεσουάρ που πλένονται στο πλυντήριο πιάτων (τηγάνι και καλάθι)

Φριτέζα αέρα 4 λίτρων

AF-GS404AE-B

 • Ψηφιακός έλεγχος προγραμμάτων
 • Χωρητικότητα 4L
 • 2-4 μερίδες
 • 2 Λειτουργίες μαγειρέματος
 • Pre-heat and Cook from frozen
 • 8 Προκαθορισμένα Προγράμματα
 • Οθόνη LED
 • Πίνακας αφής με μηχανικό καντράν
 • High Speed Hot Air 2500rpm
 • Αντικολλητική κατσαρόλα
 • Αξεσουάρ που πλένονται στο πλυντήριο πιάτων (τηγάνι και καλάθι)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top