86η ΔΕΘ: Σημαντικές οι προοπτικές επιχειρηματικής και επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

86η ΔΕΘ: Σημαντικές οι προοπτικές επιχειρηματικής και επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Μεγάλα περιθώρια για την δυναμική ενίσχυση των επιχειρηματικών και γενικότερων οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναδείχθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησαν το Ελληνο-Αραβικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης και η ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο της 4ης μέρας του Thessaloniki Helexpo Forum.

Στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των επιπέδων των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), ώστε αυτά να φτάσουν στο επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων, που είναι σε άριστο επίπεδο, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη σημερινή εκδήλωση του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης και της ΔΕΘ-Helexpo που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Η εκδήλωση συμπεριλάμβανε τρεις άξονες συζήτησης και συγκεκριμένα:

  1. Εντοπισμός Δυνατοτήτων Συνεργασίας σε Ναυτιλιακές, Λιμενικές Βιομηχανίες και Διαχείριση Περιβαλλοντικών Αποβλήτων,
  2. Αγροδιατροφή και Ιχθυοκαλλιέργεια: Διμερής Ανταλλαγή Εμπειριών και Δυνητική Συνεργασία και
  3. Ευκαιρίες για επενδύσεις με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και το RealEstate

Στη διάρκεια χαιρετισμού του, ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, Sulaiman Hamed Salem Al Mazrouei, μίλησε για τις προοπτικές της στρατηγικής και της αειφόρου ανάπτυξης στις σχέσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας την μεγάλη του χαρά για τη συμμετοχή στο Thessaloniki Helexpo Forum, που αντανακλά, όπως είπε, την ισχύ των σχέσεων που συνδέουν τόσο τους λαούς των δύο χωρών όσο και τις κυβερνήσεις, καθώς όπως ανέφερε τα τελευταία χρόνια υπογράφηκαν περίπου 50 διμερείς συμφωνίες σε συνέχεια των επιτυχημένων ανταλλαγών επισκέψεων υψηλού επιπέδου.

Ο πρέσβης σημείωσε μεταξύ άλλων πως το ταμείο επενδύσεων της χώρας του διαθέτει κεφάλαια ύψους 4 δις δολαρίων, με τα ΗΑΕ να επικεντρώνονται σε ένα όραμα για τον επόμενο μισό αιώνα, με στόχο να υπάρχουν επενδύσεις σε αρκετούς τομείς ιδιαίτερης σημασίας που παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεωπολιτική σκηνή. Έφερε ως παράδειγμα τον τομέα των τροφίμων, την πληροφορική, την τεχνητή νοημοσύνη, την περίθαλψη και υγεία, τον τουρισμό και τις κτηματικές επενδύσεις, αλλά και τις υποδομές.

“Πιστεύω ότι η Έκθεση, μπορεί να μας δώσει ευκαιρία για τη συνεργασία σε κάποιους από αυτούς τους τομείς” υπογράμμισε ο πρέσβης, δίνοντας παράλληλα μια εικόνα για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας του. Όπως είπε:

  • Τα ΗΑΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία  και από τις μεγαλύτερες της  Μέσης Ανατολής
  • Είναι η πρώτη σε επενδύσεις υποδομών
  • Είναι η τέταρτη σε λιμενικές υπηρεσίες και στα logistics
  • Είναι η έκτη παγκοσμίως σε αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου

Παρόλα σύμφωνα με τον πρέσβη, η εθνική του οικονομία επικεντρώνεται μόνο κατά 26% στην εκμετάλλευση του πετρελαίου, καθώς αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κέντρο εμπορίου και εισαγωγών – εξαγωγών, έχει μια αγορά που μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερα από 2 δις ατόμων, έχει 10 αεροδρόμια με περίπου 4.300 πτήσεις εβδομαδιαίως και διαθέτει 1200 ξενοδοχεία.

“Τέλος θέλω να επιβεβαιώσω ότι τα ΗΑΕ χαρακτηρίζονται από τη δυναμική εξελισσόμενη οικονομία, την αύξηση της συμβολής της γυναίκας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές υπηκοότητες που ζουν στη χώρα και δραστηριοποιούνται” κατέληξε ο κ. Mazrouei.

Υπάρχει ενδεχόμενο επένδυσης σε logistics στη Θεσσαλονίκη;

Ερώτηση προς τον πρέσβη των ΗΑΕ, για το αν η χώρα θα είχε σκοπό να επενδύσει σε logisics στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε ο κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. 

Ο κ. Mazrouei, δεν απάντησε ευθέως, ωστόσο σημείωσε πως η χώρα του προσβλέπει στην ανάπτυξη των εξωτερικών επενδύσεων και ιδιαίτερα στο θέμα των logistics και στη διαχείριση των λιμένων, ενώ όπως είπε υπάρχει μια προσέγγιση για τη δυνατότητα συνεργασίας με τους ελληνικούς λιμένες.

“Τα ΗΑΕ έχουν έναν από τους μεγαλύτερους φορείς διαχείρισης λιμένων, το ΤΒΟ που διαχειρίζεται πλέον των 100 λιμένων από το Βανκούβερ μέχρι την Αυστραλία. Αναμφισβήτητα υπάρχει μια προσέγγιση για τη δυνατότητα συνεργασίας με τους Ελληνικούς λιμένες, είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη ή αλλού. Τα ΗΑΕ μπορούν να διαχειριστούν τους λιμένες σε στρατηγικές τοποθεσίες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια προστιθέμενη αξία σε αυτές τις δραστηριότητες και βέβαια το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να συνεργαστεί με τον φορέα λιμένων για παράδειγμα, του Άμπου Ντάμπι, για περαιτέρω επένδυση logistics στη Θεσσαλονίκη” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιχειρηματική αποστολή στα ΗΑΕ από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γιάννης Βεργίνης, πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, έκανε γνωστή την επιθυμία της διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, να διοργανώσει μια επιχειρηματική αποστολή στα ΗΑΕ.

“Την είχαμε κάνει πριν αρκετά χρόνια και επίσης θα είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι να συνεχιστεί η συνεργασία που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ με τα επιμελητήρια των ΗΑΕ, με σκοπό την ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεργίνης.

“Να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος οι εμπορικές σχέσεις”

Οι εμπορικές σχέσεις πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος ανάμεσα στην ελληνική και την αραβική πλευρά και να αντανακλούν την ισχύ των πολιτικών σχέσεων, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, Rashad Mabger. Μάλιστα, υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να δουν με θετικό βλέμμα την περαιτέρω ανάπτυξη των επενδυτικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Αναφερόμενος δε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είπε πως η τοποθεσία του στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου είναι ιδιαίτερης σημασίας και εξέφρασε την ελπίδα του να αξιοποιήσει η πόλη την παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη ΔΕΘ, αλλά και γενικότερα το πλαίσιο της ελληνοαραβικής συνεργασίας.

Η μεγάλη επιτυχία της 86 ης ΔΕΘ είναι πως κατάφερε να φέρει πιο κοντά τους Έλληνες με τους Εμιρατιανούς, τα δύο έθνη, όχι μόνο επιχειρηματικά, αλλά και μέσω της κουλτούρας και του πολιτισμού, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης. Υπογράμμισε δε πως πρώτη φορά η Τιμώμενη Χώρα της ΔΕΘ είναι αραβική και μάλιστα οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε αυτό.

Τη σημασία της διεθνοποίησης των λιμένων και εν προκειμένω του λιμανιού Θεσσαλονίκης, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics που είναι το μέλλον, υπογράμμισε ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Αθανάσιος Λιάγκος, στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «Εντοπισμός δυνατοτήτων συνεργασίας σε ναυτιλιακές, λιμενικές βιομηχανίες και διαχείριση περιβαλλοντικών αποβλήτων». Τόνισε δε πως όποιο λιμάνι δεν γίνει smart, δεν έχει μέλλον, ενώ αναφέρθηκε στο εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα των 180 εκατ.ευρώ της ΟΛΘ ΑΕ, που αφορά στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στην επέκταση της 6 ης προβλήτας και σε άλλες δράσεις.

Τη δυναμική εξέλιξη των λιμένων ανά τον κόσμο υπογράμμισε ο διευθυντής επιχειρησιακής ανάπτυξης της Archirodon Group, κ.Δαμιανός Ευθυμιάδης, σημειώνοντας πως κάποτε το λιμάνι ήταν ένα στατικό έργο, ενώ σήμερα εξελίσσεται συνεχώς, θέλοντας να συμπεριλάβει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούν τα logistics. Την ίδια στιγμή οι τεχνολογίες αλλάζουν, όπως επίσης και οι ανάγκες, όπως για παράδειγμα ο σχεδιασμός κατασκευής LNG terminals σε πολλά λιμάνια, με δεδομένη την κατάσταση σε Ρωσία και Ουκρανία.

Το εξαιρετικό επιχειρηματικό περιβάλλον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την προσαρμοστικότητά τους στις νέες τεχνολογίες, αλλά και τη στοχευμένη πολιτική τους για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα υπογράμμισε ο business development director Middle East της Polygreen, κ. Μάκης Σπυράτος, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως η ναυτιλία ενώνει τις δύο χώρες.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, σημείωσε πως οι λιμένες που ξέρουμε σήμερα θα έχουν αύριο μια πολύ διαφορετική οπτική, ώστε να υποστηρίξουν τις νέες υπηρεσίες, ενώ εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια πάνω από 4 τρισ.δολ. δραστηριότητας θα γίνεται μέσω της θάλασσας.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top