Αύξηση ως και 50% στα κέρδη του αγρότη, απο την αειφορική γεωργία

Αύξηση ως και 50% στα κέρδη του αγρότη, απο την αειφορική γεωργία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Με την έξυπνη αειφορική διαχείριση της αγροτικής παραγωγής, θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50% το αρδευτικό νερό περιορίζοντας δραστικά την κατασπατάληση υδατικών πόρων, ενώ από την άλλη πλευρά, ο αγρότης που κάνει ορθολογική διαχείριση του νερού, θα αύξανε ως και κατά 50% τα κέρδη του. 

Αυτή την win- win εξέλιξη, από τη μιά για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο και, από την άλλη, για τον Έλληνα γεωργό, ανέλυσε ο κ Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του cluster “Smart Agro Hub”, από το βήμα ημερίδας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Agrotica 2022, με θέμα “Βιωσιμότητα και Καινοτομία στη Σύγχρονη Αγροδιατροφική Αλυσίδα”.

Η κατασπατάληση του νερού από τον πρωτογενή τομέα, είναι τεράστια και δεν έχει περιοριστεί παρά τις επιπτώσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 80% των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται απο τη Γεωργία, το 15% από τις πόλεις και τις οικιστικές συγκεντρώσεις και μόλις το 5% από τη Βιομηχανία.

Όπως είπε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος, η κατανάλωση τεραστίων ποσοτήτων αρδευτικού νερού, δεν συνδέεται αναγκαστικά με τις εντατικές καλλιέργειες, π.χ. σε αντίθεση με τις ήπιες βιολογικές, αλλά με το εάν εφαρμόζονται σωστά, ορθές καλλιεργητικές πρακτικές. 

Η “έξυπνη γεωργία”- που αφορά σε ένα μείγμα καλλιεργητικών εισροών και παραγόντων- μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή της ορθής καλλιεργητικής διαχείρισης, ενώ η ψηφιοποίηση της Γεωργίας μπορεί να λειτουργήσει σαν επιταχυντής στην εφαρμογή των πρακτικών αυτών, αλλά και μέσα από την τεκμητίωσή τους, να επιτύχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα που παράγονται αειφορικά. 

Ο αγρότης χρειάζεται κίνητρο

“Η έξυπνη γεωργία δεν είναι στις προτεραιότητες των αγροτών, οι οποίοι δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το πρόσθετο κόστος της αειφορικής διαχείρισης, παρότι τελικά το όφελος από αυτή θα είναι μεγαλύτερο. Συνεπώς, θα πρέπει να κινηθούμε από την κορυφή της αλυσίδας παραγωγής- εμπορίας- κατανάλωσης, έτσι που ο καταναλωτής να απαιτεί προϊόντα, που θα έχουν παραχθεί με αειφορική μέθοδο, κάτι που θα αποδεικνύεται με την ιχνηλάτηση των ειδών αγροδιατροφής”, είπε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος. 

Δίνοντας ως παράδειγμα την καλλιέργεια βάμβακος, μία καλλιέργεια με μεγάλες καταναλώσεις νερού, ο δ/νων σύμβουλος τoυ “Smart Agro Hub” υποστήριξε ότι αν το περιορισμένο πρόσθετο κόστος της αειφόρου διαχείρισης, μοιραστεί σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής (σ.σ χωράφι, εκκοκκιστήρια, βαφεία κλπ), τότε ο παραγωγός θα μπορούσε να αυξήσει το κέρδος του ως και κατά 50%.

Οπότε, για να στραφεί ο αγρότης στην έξυπνη αειφορική καλλιεργητική πρακτική, θα πρέπει να λειτουργήσει ένα συνδυασμός απαιτήσεων και κινήτρων, όπου απαίτηση θα είναι αυτό που ζητάει η αγορά και , κίνητρο, η αύξηση στα κέρδη του.

Η πρωτοβουλία “Smart Agro Hub”

Το Smart Agro Hub,  εταιρεία και  κέντρο ικανοτήτων στον τομέα της ευφυούς γεωργίας, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με  καινοτόμες Ελληνικές εταιρείες αγροτεχνολογίας, εφοδιαστικής αλυσίδας, κυκλικής οικονομίας, ενέργειας και ψηφιακής τεχνολογίας.

Πρόεδρος του “Smart Agro Hub” είναι ο Θωμάς Μπαρτζάνας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Κέντρο Ικανοτήτων  Smart Agro-Hub είναι οι: Scientact AE, Centaur Technologies Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, Geosense, Agenso, Industry Disruptors – Game Changers, ΜES Ενεργειακή ΑΕ, TCB SA, Ινάσο Πασεγές, Specisoft M. AE, Magma Γεωργικές Εισροές, Καλλίον ΓΗ, Alagro, Καρβελάς ΑΒΕΕ, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top