Θεσσαλονίκη: “Ξανανιώνουν” οι αγορές Μοδιάνο και Βλάλη

Θεσσαλονίκη: “Ξανανιώνουν” οι αγορές Μοδιάνο και Βλάλη

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Δύο μεγάλες, παραδοσιακές,  αγορές τροφίμων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης «ξανανιώνουν». Η Αγορά Μοδιάνο ανοίγει αμέσως μετά το καλοκαίρι, ενώ όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μέσα στο 2022 αρχίζουν οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης της Αγοράς Βλάλη, με μία επένδυση της τάξης των 2,8 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το 16ο ka-business, το οποίο επιστρέφει μετά από δυόμισι χρόνια και την αναγκαστική παύση που επέβαλε η πανδημία. Το 16ο συνέδριο του ka-business, θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου, δια ζώσης, αυτή τη φορά αφιερωμένο στις «Προοπτικές του Αγροδιατροφικού Κλάδου».

Το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Χρηστίδη στην Άνω Περαία Θεσσαλονίκης,  θα προσεγγίσει τα κρίσιμα ζητήματα της Νέας Αγροτικής Πολιτικής, την καινοτομία στην Αγροδιατροφή , τη σύνδεση τουρισμού – αγροδιατροφής, όπως τέλος και όλο το φάσμα των θεμάτων που συνδέονται με την εμπορία των τροφίμων.

Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των επιτυχημένων cases παραγωγών – επιχειρηματιών από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Ομιλητές στη συνέντευξη που σήμερα δόθηκε, εν όψει του Συνεδρίου, ήταν προσωπικότητες που αναφέρθηκαν σε πρωτοβουλίες που αφορούν είτε στην παραγωγή τροφίμων, είτε στη λιανική προϊόντων του τεράστιας σημασίας κλάδου της αγροδιατροφής, είτε στη σχέση παραγωγή – περιβάλλον, αλλά και στο μεγεθυνόμενο μερίδιο των bio τροφίμων και ποτών.

Έτσι, έγινε αναφορά στο μεγάλο project της Αγοράς Μοδιάνο, της παραδοσιακής και διατηρητέας αγοράς τροφίμων της Θεσσαλονίκης που θα ξαναλειτουργήσει την 1η Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες για το έργο της Μοδιάνο έδωσαν η κα. Γεωργία Δώδου, υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ομίλου Φάις και o υπεύθυνος μηχανικός του έργου κ. Δημήτρης Τριάντος.

Ζέρβας: Αρχίζει η ανακαίνιση της Αγοράς Βλάλη

Στη συνέντευξη παρών ήταν και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, εμπνευστής του πρώτου αστικού αμπελώνα που δημιουργήθηκε στη χώρα μας ( σ.σ. το 2013), ο οποίος τόνισε ότι οι διεθνείς εξελίξεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία,  μας κάνουν να εξετάσουμε με μεγαλύτερη προσοχή θέματα επισιτισμού και να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη σχέση Αγροδιατροφής και Καινοτομίας.

Ο κ. Ζέρβας μίλησε για τους «αγρότες της πόλης» και τον Δημοτικό Λαχανόκηπο στην περιοχή του Καυταντζογλείου, επαίνεσε την αποκατάσταση της Αγοράς Μοδιάνο και την επαναλειτουργία της, για να προσθέσει ότι μέσα στο 2022 αρχίζει από το Δήμο Θεσσαλονίκης, η ανακαίνιση της Αγοράς Βλάλη ( Καπάνι).

Γεράνης: 35.000 καφέ κάδοι για τα οργανικά απορρίμματα

Ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ κ. Μιχάλης Γεράνης, αναφέρθηκε στην εκκίνηση του πολύ σημαντικού προγράμματος ανακύκλωσης των οργανικών αποβλήτων,  ξεκινάει αρχές Ιουνίου με την προμήθεια  εξοπλισμού – ειδικών απορριμματοφόρων και κλαδοτεμαχιστές όπως και 35.000 καφέ κάδων για τους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και, από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από μεγάλη καμπάνια, ανοίγει και για τα νοικοκυριά.

Κουφίδης: Taste Halkidiki

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να προβληθεί η Χαλκιδική και ως γαστρονομικός προορισμός, τόνισε ο πρόεδρος του φορέα κ. Γιάννης Κουφίδης.

Έτσι, στο πλαίσιο της Δράσης Taste Halkidiki, για την προβολή των προϊόντων αλλά και της τοπικής γαστρονομίας, πέρυσι πραγματοποιήθηκε στη Νέα Φώκαια το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, ενώ το 2ο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου, στην προβλήτα του Νέου Μαρμαρά.

Βιοκαλλιεργητές: λαϊκή αγορά και στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας τους Βιοκαλλιεργητές Λαϊκών Αγορών, δήλωσε πως από το 2001, που πρωτολειτούργησαν οι Αγορές των Βιοκαλλιεργητών, έχουν μία ετήσια αύξηση της επισκεψιμότητας 15%-20%,  ενώ στη διάρκεια της πανδημίας καταγράφηκε τεράστια αύξηση στην προσέλευση νέων πελατών.

Μετά την υποχώρηση του covid, ο αριθμός των καταναλωτών – πελατών δε μειώθηκε, αλλά έχουν περιοριστεί οι ποσότητες που αγοράζονται, παρότι, όπως υποστηρίχθηκε οι τιμές βιολογικών και συμβατικών προϊόντων είναι στα ίδια επίπεδα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης λειτουργούν πέντε αγορές βιοκαλλιεργητών, η μεγαλύτερη στην Καλαμαριά. Έχει υποβληθεί αίτημα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, για να δοθεί άδεια λειτουργίας αγοράς και εντός των ορίων του. Το αίτημα, όπως διευκρινίστηκε από την Αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη, θα ικανοποιηθεί αφού πρώτα διαμορφωθεί σαφώς το κανονιστικό πλαίσιο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top