Αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία – Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία – Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Συνισταμένη πολλών εξελίξεων και δεικτών αποτελεί το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα προσλαμβάνει δυναμικούς ρυθμούς που ξεπερνούν τις προβλέψεις, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ανάμεσα στα άλλα επισημαίνονται:

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2%, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, άρα ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο εξάμηνο διαμορφώνεται περίπου στο 7%.

Η τόνωση της οικονομίας συνοδεύεται από βελτίωση της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα κατέγραψε το β΄ τρίμηνο την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης, με +2,8% έναντι 0,7% του μέσου όρου στην νομισματική ένωση.

Τον Ιούνιο, πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, οι απασχολούμενοι ήταν κατά 71.730 περισσότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, που σημαίνει –όπως επισημαίνουν οι πηγές- ότι παρά την πανδημία η οικονομία ανακάμπτει, δημιουργεί θέσεις εργασίας και απορροφά εργαζόμενους.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις ξεπερνούν κατά 40.000 τα επίπεδα όπου βρίσκονταν προ πανδημίας, το 2019.

Η δυνατότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών να δανείζονται και των τραπεζών να τροφοδοτούν με πόρους την πραγματική οικονομία είναι ένα ακόμα σημαντικό μέγεθος στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το στοκ κόκκινων δανείων διαμορφώθηκε στα 29,4 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 46 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων «Ηρακλής», «ΓΕΦΥΡΑ Ι» και ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ», των αναστολών και των ρυθμίσεων δανείων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως, σειρά πρόδρομων δεικτών αντανακλά τις σταθερά θετικές προοπτικές για το μέλλον. Το οικονομικό κλίμα αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα της εικοσαετίας, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα και οι τουριστικές αφίξεις, ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Όλες αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν την εμπιστοσύνη που έχει ήδη κερδίσει η κυβέρνηση στις διεθνείς αγορές, όπως φάνηκε στις ιδιαίτερα πετυχημένες επανεκδόσεις 5ετούς και 30ετούς ομολόγου πριν λίγες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, στο Μπίρντο πρι Κράνιου (Brdo pri Kranju) της Σλοβενίας μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Στη σημερινή σύνοδό τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για τις τρέχουσες εξελίξεις στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και τα διδάγματα από τον άνισο αντίκτυπό της σε οικονομικούς τομείς και περιοχές της ευρωζώνης, καθώς και για τις δράσεις πολιτικής που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποκλίσεων μεταξύ των κρατών – μελών κατά την περίοδο της ανάκαμψης. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί επίσης η φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα, ενώ θα εξεταστούν πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και της οικονομικής προσαρμογής των επιχειρήσεων των χωρών- μελών στη μετά- κορονοϊό εποχή.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών

Η βελτιωμένη οικονομική δεσμευτική προσφορά ύψους 733 εκατομμυρίων ευρώ του ομίλου ITALGAS SpA για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και αντανακλά τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, υπογραμμίζουν πηγές.

Προσθέτουν μάλιστα ότι πρόκειται για ιδιωτικοποίηση με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τους πολίτες. Η Ελλάδα προσελκύει έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη και η ΔΕΠΑ Υποδομών αποκτά έναν εξαιρετικά ισχυρό μέτοχο.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελεί εξασφάλιση ότι η εταιρεία θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει στις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν τα επόμενα έτη για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, πρόκειται για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσουν το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της χώρας μας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στο «κόκκινο» από σήμερα Αργολίδα και Ευρυτανία

Στο «κόκκινο», επίπεδο 4 του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Ευρυτανίας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19.

Τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα, στις 06.00 το πρωί έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00. Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού

Όπως επισημαίνουν υγειονομικές πηγές, η οργάνωση της επιχείρησης «Ελευθερία», ενός πρωτοφανούς σε μέγεθος αποτελεσματικού μηχανισμού εμβολιασμού, έγινε με υποδειγματικό τρόπο, απέσπασε την εμπιστοσύνη των πολιτών και αποτελεί πρότυπο για πολλές άλλες χώρες. Έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση περισσότεροι από 6 εκατομμύρια πολίτες, ενώ οι εμβολιασμοί που έχουν χορηγηθεί ξεπερνούν πλέον τα 11,6 εκατομμύρια.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί ωστόσο, κάποια μεμονωμένα περιστατικά από επίορκους δημόσιους λειτουργούς, που συνιστούν κραυγαλέα παρανομία, ηθικά και πολιτικά καταδικαστέα πράξη. Διεξάγονται ήδη εκτεταμένες έρευνες και η Δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες σε όσους εμπλέκονται.

Επίσης αρμοδίως δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν και οι προβλεπόμενες κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η αρχιτεκτονική του εμβολιαστικού μηχανισμού είναι τέτοια που αφήνει αποτύπωμα στα ψηφιακά αρχεία και δίνει τη δυνατότητα γρήγορης διερεύνησης ώστε να αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα οι παραβατικές συμπεριφορές.

«Τα όσα συνέβησαν με τα ψευδή πιστοποιητικά είναι οι παθογένειες μιας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα, η κυβερνητική πλευρά επικρίνει τη στάση της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας πως «και στο ζήτημα αυτό είναι αρνητική και αδικαιολόγητη. Καταψήφισε ακόμα και την τροπολογία που προβλέπει πρόστιμα στους επίορκους, κλείνοντας το μάτι στους αντιεμβολιαστές».

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός

Στις 11 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην ορκωμοσία της πολιτικής ηγεσίας του νεοσύστατου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στην συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη.

«Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί τη συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική επάνοδό μας στην πληρότητα του βίου, οικονομικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και ευρύτερα πολιτισμικού», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεκαεννιά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και παρότι ο ιός επιμένει είμαστε σε θέση να ανοίξουμε βήμα. Είμαστε σε θέση να το πράξουμε γιατί με σχεδιασμό και σώφρονες επιλογές κρατήσαμε τη χώρα υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά όρθια». Προανήγγειλε επίσης ότι «στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στις ανησυχίες, τα προβλήματα αλλά και στις προσδοκίες της ζώσας κοινωνίας».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ