Χαλκιδική: 32.000 χριστουγεννιάτικα έλατα «ταξιδεύουν» από σήμερα προς τα σημεία διακίνησης

Χαλκιδική: 32.000 χριστουγεννιάτικα έλατα «ταξιδεύουν» από σήμερα προς τα σημεία διακίνησης

Ημέρα διακίνησης των χριστουγεννιάτικων ελάτων είναι η σημερινή, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, από τους τόπους παραγωγής τους στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Βόλο και Πάτρα. «Τουλάχιστον 10.000 – 12.000 δέντρα θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, επί του συνόλου των 32.000 και πλέον» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη ορεινής Χαλκιδικής Γιάννης Ξάκης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ο Χολομώντας από την ορεινή Χαλκιδική «μετακομίζει» στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Αιτία η διακίνηση, με τη σχετική έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, για τη μεταφορά δενδρυλλίων και κλάδων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων» για το τρέχον έτος 2022.

Η μεταφορά των εξελεγχθέντων και σφραγισθέντων δενδρυλλίων και κλώνων από τους καθορισμένους τόπους συγκέντρωσης αρχίζει, σήμερα, 25 Νοεμβρίου και λήγει παραμονή Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου ενώ σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου θα ενεργείται βάσει δελτίων μεταφοράς στα οποία θα αναγράφεται ο αριθμός και το είδος των δενδρυλλίων, καθώς επίσης ο αριθμός της δασικής σφύρας και της μολυβδοσφύρας με τις οποίες σφραγίσθηκαν.

«Φορτώνουμε το πρωί της 25ης Νοεμβρίου και κατευθυνόμαστε στα μεγάλα αστικά κέντρα’ το μεσημέρι θα είμαστε και στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη Δήμου Πολυγύρου Γιάννης Ξάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για φέτος αναμένονται να διακινηθούν από την περιοχή του Ταξιάρχη της ορεινής Χαλκιδικής τουλάχιστον 32.000 χριστουγεννιάτικα έλατα. «Εάν πούμε ότι πέρυσι διακινήσαμε 32.000 δέντρα, πιστεύω ότι φέτος θα πιάσουμε, ενδεχομένως και να ξεπεράσουμε, αυτόν τον αριθμό» αναφέρει ο ίδιος επισημαίνοντας πως τα περισσότερα δέντρα θα κατέβουν Αθήνα, 10.000 – 12.000 θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη και λιγότερα θα κατευθυνθούν στο Βόλο και στην Πάτρα. Επίσης, μικρές ποσότητες εξάγονται σε Κύπρο και λιγότερο στην Αλβανία.

Πιάνουν τα πόστα τους

Οι ελατοπαραγωγοί ανά την Ελλάδα ξεκινούν από σήμερα να πιάνουν πόστο στα πεζοδρόμια, σε κεντρικά και περιφερειακά σημεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αθήνας, της Πάτρας και του Βόλου, ώστε να πουλήσουν τα έλατα που καλλιεργούν σε ιδιωτικές τεχνητές φυτείες και τα προωθούν για χρήση και διακόσμηση κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι ελατοπαραγωγοί, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr είναι ικανοποιητικά, και όπως όλα δείχνουν, οι φετινές πωλήσεις θα ξεπεράσουν τις περσινές.

Άλλωστε, η περσινή χρονιά όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα & Αγροτουρισμού Δήμου Πολυγύρου Νίκος Παπακωνσταντίνου κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα σε θέμα πωλήσεων των ελάτων, με τους ελατοπαραγωγούς  να έχουν ξεπουλήσει ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου, όταν προηγούμενες χρονιές επιστρέφανε σπίτι τους παραμονή, ακόμη και ανήμερα των Χριστουγέννων.

Αυξημένες οι τιμές

Οι συνεχείς ανατιμήσεις, οι αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες και βεβαίως σε ενέργεια οδηγούν στην αναπόφευκτη αύξηση πώλησης για φέτος των χριστουγεννιάτικων δέντρων που θα επιλέξει ο καταναλωτής να βάλει μια νότα γιορτής και αισιοδοξίας στον χώρο του.

Οι τιμές φέτος για τα φυσικά έλατα παραγωγής Χολομώντα θα έχουν μια αύξηση της τάξεως, τουλάχιστον 10%, και όπως δηλώνει ο κ. Ξάκης, ένα ποσοστό θα το απορροφήσει ο ίδιος ο ελατοπαραγωγός. Οι τιμές εξαρτώνται από το μέγεθος του δέντρου, το ύψος αλλά και την πυκνότητά του. Για φέτος θα διαμορφωθούν για την αγορά της Θεσσαλονίκης, από τα 40 με 60 ευρώ ενώ για την Αθήνα θα ξεκινούν από τα 70 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι για ένα φυσικό έλατο, ύψους 2,5 μ.- 3 μ., το οποίο είναι το ιδανικό μέγεθος για ένα σπίτι, οι τιμές μέχρι πέρυσι ξεκινούσαν από 30, 40, 50 ευρώ το δέντρο.

Η φετινή διακίνηση

Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο θα πρέπει να προσέξουν την ειδική σήμανση των δέντρων (ειδική μολυβδοσφραγίδα πλησίον της κορυφής τους) προκειμένου να βεβαιωθούν ότι προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και όχι από λαθροϋλοτομία. Τα δέντρα τα οποία υλοτομούνται και διακινούνται για χρήση και διακόσμηση την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι συνήθως ελάτη, φυτεύονται στην πλειονότητά τους σε ιδιωτικές τεχνητές φυτείες, που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό σε αγροκτήματα ή σε ιδιωτικά καστανοπερίβολα, σε ιδιόκτητους αγρούς, στους οποίους υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δένδρων και ελάτης (φουντουκώνες, μηλεώνες, κερασώνες, καρυδεώνες κλπ.) καθώς και σε ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο μεγαλύτερος όγκος των Χριστουγεννιάτικων δέντρων θα προέρχεται από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα της Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, από το Δασαρχείο Πολυγύρου έχουν εγκριθεί για υλοτόμηση 31.500 έλατα, 2.810 ελάτη σε γλάστρες και 50 αρκουδοπούρναρα σε γλάστρες. Αντίστοιχα, από το Δασαρχείο Αρναίας έχουν εγκριθεί για υλοτόμηση 14.000 έλατα, 500 ψευδοτσούγκες και 500 πεύκα).

*Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ταξιάρχης Χαλκιδικής: 35.500 Χριστουγεννιάτικα δέντρα θα ταξιδέψουν σε Ελλάδα και εξωτερικό

Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Εξωστρέφεια για την ανάδειξη του τόπου ως 12μηνος προορισμός

Χαλκιδική: Τα τρία ξενοδοχεία της GSAM και η διαχείριση στη Domotel

Η ΠΟΞ γίνεται bike friendly και υπογράφει ΜοU με τη ΝΑΤΤΟΥΡ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top