Δραγασάκης: Στόχος οι εξαγωγές στο 50% του ΑΕΠ

Δραγασάκης: Στόχος οι εξαγωγές στο 50% του ΑΕΠ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πολύ ψηλά τον πήχυ για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας, έβαλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, επιμένοντας ότι μέχρι το 2025 η συμμετοχή των εξαγωγών στο εθνικό ΑΕΠ μπορεί να φτάσει το 50%.

Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Δραγασάκης προς δημοσιογράφους, πριν αρχίσει το πρόγευμα εργασίας με εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας, που αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.  Αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ, παρουσία του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη, κατά την οποία  συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μακεδονικές επιχειρήσεις, με τα εμπορικά τους σήματα, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών(εδώ).

Σε ό,τι ειδικά αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, ο στόχος, αναγνώρισε ο υπουργός, είναι φιλόδοξος αφού, όπως είναι γνωστό, οι εξαγωγές ελληνικών αγαθών στο εθνικό ΑΕΠ είναι σήμερα κοντά στο 19%.

Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί, ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ Γιώργος Κωνσταντόπουλος που έχει ασκήσει κριτική για το πως χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα των μακεδονικών εμπορικών σημάτων, δήλωσε επίσης πως ο στόχος του 50% για τις εξαγωγές, μπορεί υπό προϋποθέσεις να επιτευχθεί.

Ποιοτική και ποσοτική αύξηση των εξαγωγών 

“Οι εξαγωγές γίνονται πλέον μοχλός ανάπτυξης, τα αποτελέσματα είναι θετικά, έχουμε μία σημαντική ανάπτυξη των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια , και ποσοτική και ποιοτική, όμως οι στόχοι μας πάνε πολύ πιο πέρα”, είπε ο κ. Δραγασάκης.

“Βάσει της αναπτυξιακής μας στρατηγικής θέλουμε οι εξαγωγές να φτάσουν στο 50% του ΑΕΠ μέχρι και το 2025 και, ποιοτικά, να περικλείουν περισσότερη προστιθέμενη αξία, παραγώμενη στη χώρα μας. Έχουμε δρόμο ακόμη να κάνουμε. Τα αποτελέσματα αυτά δεν ήρθαν από μόνα τους, αλλά απόρροια μιας στρατηγικής. Τα αποτελέσματα αυτά θέλουμε να συζητήσουμε και να εμπλουτίσουμε και με νέα μέτρα και νέα μέσα, εφ’ όσον χρειαστεί.

“Ο στόχος αυτός είναι δύσκολος βέβαια αλλά όχι ανέφικτος, αν δεν έχουμε εξωτερικές αναταράξεις  να ανακόψουν τη δική μας πορεία. Εμείς από το 2016 δημιουργήσαμε μία διϋπουργικής επιτροπή εξωστρέφειας την οποία τώρα θέλουμε να αναβαθμίσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα υπουργεία κάνουν αυτό που πρέπει. Αναβαθμίζουμε το Enterprise Greece που γίνεται ο βραχίονας για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής και με αυτή την έννοια θεωρώ ότι ο στόχος είναι εφικτός”.

“Η συζήτηση για τα εμπορικά σήματα κάνει ζημιά”

´Οπως ήταν αναμενόμενο, στον κ. Δραγασάκη τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τα εμπορικά σήματα των μακεδονικών επιχειρήσεων στα οποία και έσπευσε να απαντήσει ότι η όλη “συζήτηση κάνει ζημιά” και δείχνει “έλλειψη αυτοπεποίθησης, έλλειψη σιγουριάς’ από πλευράς Ελλήνων (εδώ το σχετικό θέμα του GrTimes.gr).

“Θα υπάρξει άλλωστε και η Επιτροπή, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα αναλάβει να επιλύσει κι’ όποιο πρόβλημα θα μπορέσει να συζητηθεί.

Εφ’ όσοι οι γείτονες μας προχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα υϊοθετήσουν το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, τότε με βάση αυτό εμείς ( η Ελλάδα) θα έχουμε μόνο δυνατότητες και κανένα πρόβλημα”.

“Εντυπωσιασμένος” από την επίσκεψη στα Σκόπια

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πέρασε και στο πολιτικό μέρος του θέματος, αναφερόμενος στην πολύ πρόσφατη αποστολή στα Σκόπια, λέγοντας:

“Εγώ προσωπικά εντυπωσιάστηκα γιατί σε μία ημέρα έγιναν πράγματα που δεν γινόντουσαν επί 20-30 χρόνια. Συζητήσαμε με τους υπουργούς, με τους νέους πολιτικούς της γειτονικής χώρας που έχουν τη φιλοδοξία να γίνουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουν βοήθεια σε αυτό. Άρα το ερώτημα που τίθεται είναι:  Θα βοηθήσουμε εμεις αυτή τη χώρα ή κάποιοι άλλοι; Θέλουν να φτιάξουν στρατό, δεν έχουν τα μέσα να επιτηρούν τον εναέριο χώρο τους, δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν και μας το πρότειναν. Θα ήταν σωστό να αρνηθούμε και να τους πούμε, ‘πάτε σε κάποια άλλη χώρα”.

“Εντοπίσαμε μία σειρά τομείς που μπορούμε να βοηθήσουμε και προφανώς βοηθώντας συσφίγγουμε τις σχέσεις μας”.

Όσα έγιναν σε πολιτικό και οικονοικό επίπεδο στην επίσκεψη στα Σκόπια, δημιουργούν ένα κλίμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, ένα κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας από την οποία έχει να επωφεληθεί η Ελλάδα, η γειτονική χώρα και όλη η περιοχή ευρύτερα, κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top