Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Υποτονική η πρεμιέρα – «Ζούμε με την ελπίδα», λένε οι έμποροι (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Υποτονική η πρεμιέρα – «Ζούμε με την ελπίδα», λένε οι έμποροι (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Διερευνητικά κινούνται οι καταναλωτές στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, την πρώτη ημέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Λίγοι είναι ωστόσο εκείνοι που κυκλοφορούν στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, ενώ ακόμη λιγότεροι είναι όσοι κρατούν έστω και μια σακούλα με ψώνια.

Τσιμισκή, Αγίας Σοφίας και Μητροπόλεως αυτήν την ώρα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη κινητικότητα, ενώ τα παραπάνω αποτυπώνονται και στο αίσθημα που κυριαρχεί στον κόσμο των εμπόρων.

«Δεν ξεκινήσαμε καλά, ελπίζουμε η υποτονικότητα να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι η πρώτη ημέρα των εκπτώσεων. Μέχρι στιγμής δεν… πιάνουν οι προσφορές», λέει στο GRTimes υπάλληλος καταστήματος ενδυμάτων της οδού Τσιμισκή.

«Δεν έχουμε πολύ κόσμο ακόμη, αλλά είναι λογικό, διότι ενέργεια και ανατιμήσεις μας… ρουφάνε όλα τα χρήματα. Ελπίζουμε όμως…», σημειώνει από πλευράς του καταστηματάρχης υποδημάτων που βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως.

Διερευνητική η πρώτη ημέρα-Ζούμε πάντα με την ελπίδα

«Ο κόσμος περνάει ότι κι εμείς, δηλαδή τα πάνδεινα. Πέρα από τα χρέη που προέκυψαν από την πανδημία, έχουμε και τις αυξήσεις. Δεν μπορούμε λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τος ενδιάμεσες εκπτώσεις», λέει στο GRTimes ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων «συνήθως, διερευνητική».

Επιπλέον, όπως ο ίδιος ξεκαθαρίζει «οι καταστηματάρχες δεν υποχρεούνται να προχωρήσουν σε εκπτώσεις. Επιλέγουν τί θα προσφέρουν εκπτωτικά». Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Φιλιππίδη, οι ισχύουσες εκπτώσεις είναι και θα είναι γενναίες καθώς, όπως λέει, «μόνο έτσι θα μπορέσουν οι καταστηματάρχες να δελεάσουν τον κόσμο να ψωνίσει».

Ο πρόεδρος του ΕΣΘ ακόμη σημειώνει πως «διανύουμε από τον Σεπτέμβριο μια παρατεταμένη περίοδο “κοιλιάς”. Κάθε μέρα τα πράγματα είναι και πιο δύσκολα. Εμείς ωστόσο, ως έμποροι, ζούμε πάντοτε με την ελπίδα».

Το μήνυμά του, επιπλέον, σχετικά με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, είναι «οι καταναλωτές που θα καταφέρουν να κατέβουν στην αγορά, να προτιμήσουν τις ελληνικές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διατηρούν τις τιμές χαμηλά συντηρώντας τον ανταγωνισμό. Όχι τις πολυεθνικές εταιρείες».

Τί ισχύει για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Υπενθυμίζεται ότι η ενδιάμεση εαρινή εκπτωτική περίοδος, με το ισχύον νομικό πλαίσιο, διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή από 1η έως 15 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Τέλος, με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 8 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάτι: Έφεση κατά του βουλεύματος για τη φονική πυρκαγιά – Τι έκρινε ο εισαγγελέας εφετών

Διάλεξη του Γ.Χατζηβασιλείου για την τεχνητή νοημοσύνη και τη ψηφιακή επανάσταση στο ΝΟΗΣΙΣ

Θεσσαλονίκη: Σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες άφησε το αστικό και πήρε αμάξι μέσα στην πανδημία

ΠΟΥ: Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το ποσοστό των υπέρβαρων και των παχύσαρκων στην Ελλάδα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top