ΕΛΕΤΑΕΝ: Να ενταχθεί στο Σύνταγμα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

ΕΛΕΤΑΕΝ: Να ενταχθεί στο Σύνταγμα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Να ενταχθεί στο άρθρο 24 του Συντάγματος η υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά κατά προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής προτείνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Οι προτάσεις της Ένωσης στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό περιέχουν ακόμη, μεταξύ άλλων:

-Πιο φιλόδοξους στόχους για την συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για το 2030 (από 55 σε 60 %), όσο και για το 2040 (να προετοιμάζει το δρόμο για περί το 90% ή και περισσότερο, διείσδυση στην ακαθάριστη τελική ηλεκτρική κατανάλωση το 2050).

-Να διασφαλιστεί ότι η υλοποίηση του ΕΣΕΚ θα παρακολουθείται με θεσμικό και επίσημο τρόπο και όταν εμφανίζεται υστέρηση από τους ενδιάμεσους στόχους θα προβλέπεται η ανάληψη συγκεκριμένων διορθωτικών κινήσεων.

-Θέσπιση οδικού χάρτη για Μεγάλες Επενδύσεις (μεγάλα συγκροτήματα χερσαίων αιολικών πάρκων (σε νησιά, βραχονησίδες και ηπειρωτική χώρα, αποθήκευση ενέργειας, πλωτές ανεμογεννήτριες)

-Επίσπευση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών της Δωδεκανήσου και του ΒΑ Αιγαίου. Επίσης να εξεταστεί η σημαντική αύξηση της μεταφορικής ικανότητας της 2ης φάσης της διασύνδεσης της Κρήτης.

-Να συνεκτιμηθεί η δυνατότητα συνεισφοράς των Υβριδικών Σταθμών (ΥΒΣ), που συνδυάζουν παραγωγή από Α.Π.Ε. με συστήματα αποθήκευσης, στη γενικότερη στρατηγική επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος των νησιών.

-Επέκταση των διεθνών διασυνδέσεων ώστε να εξέλθει η χώρα από τη σχετική ηλεκτρική της απομόνωση και να καταστεί εξαγωγός ενέργειας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top