Η ΔΕΗ και ο λιγνίτης που «καίει» το 45% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας

Η ΔΕΗ και ο λιγνίτης που «καίει» το 45% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας

Ως και το 45% του Περιφερειακού ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,5 δις. ευρώ, θα χάσει η Δυτική Μακεδονία, λόγω της εξάρτησης της οικονομίας της από τον λιγνίτη, τώρα που πλέον η χώρα αναγκάζεται να προχωρήσει στην απανθρακοποίηση με στόχο ως το 2028, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να έχουν κλείσει όλοι οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ.

Όμως αυτό που στην πραγματικότητα φταίει δεν είναι η απολιγνιτοποίηση της χώρας. Φταίει η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων που δεν τόλμησαν να προχωρήσουν στην ενεργειακή μετάβαση σε πράσινες μορφές, όπως έκαναν με σύστημα και προγραμματισμό πολλές άλλες Κοινοτικές χώρες.

Η Ελλάδα, επέλεξε να πάει κόντρα στις πολιτικές της ΕΕ, όταν η Λευκή Βίβλος για την Ενέργεια ακόμη από το 2004, κατέθετε με σαφήνεια τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Κοινότητας, πολιτικής που πλέον έχει υιοθετηθεί από κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται την ανάγκη η οικονομική ανάπτυξη να έχει πρόσημο περιβαλλοντικό, να είναι βιώσιμη και στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας.

Το πολιτικό κόστος, η έλλειψη οράματος, η αναποφασιστικότητα, τα συντεχνιακά συμφέροντα, οι πολιτικές που έφτασαν να ζημιώνουν συνέχεια την κρατική ΔΕΗ τη στιγμή που όλοι υποτίθεται ότι την υπερασπίζονταν, ευθύνονται για την απότομη προσαρμογή που αναγκάζεται τώρα να κάνει η χώρα μας, όπως ευθύνονται και για τις αντιδράσεις που προκαλούνται από πλευράς εργαζομένων στην εξαρτημένη από τον άνθρακα Δυτική Μακεδονία.

Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην κρατική ΔΕΗ, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες ως το 2028 , όπως και στις εργασιακές αλλαγές που φέρνει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, ευθύνονται διαχρονικά οι άτολμοι χειρισμοί των πολιτικών στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Με αποκορύφωμα την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνηση, που δεν ήθελε τη «μικρή ΔΕΗ» κι’ έχασε μία ολόκληρη τετραετία με σχέδια που κατέληξαν σε δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς για τις λιγνιτικές μονάδες σε Μεγαλόπολη και Μελίτη και σε ζημίες ρεκόρ για τη ΔΕΗ το 2018.

«Κολλημένοι» στο λιγνίτη

Και ευθύνονται οι χειρισμοί ή…μη χειρισμοί των όσων κυβέρνησαν και διαχειρίστηκαν την ενεργειακή πολιτική της χώρας, γιατί η Ελλάδα είχε, δίχως να το δηλώνει ανοιχτά, επιλέξει να πάει κόντρα στις Ευρωπαϊκές επιλογές, παρά τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου για την Ενέργεια, σπαταλώντας σε μία αδιέξοδη στρατηγική (;) 16 ολόκληρα χρόνια. Τότε, το 2004, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η ουσιαστική προσπάθεια μετάβασης της χώρας στη μεταλιγνιτική εποχή, αν και υποστηρίζεται ότι η εκκίνηση στο δρόμο της απανθρακοποίησης θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το 2000-2001, όταν κι’ άρχισαν να μειώνονται τα αποθέματα λιγνίτη στην Ελλάδα.

Αλλά βεβαίως, στη διάρκεια αυτών των πολλών χρόνων που μεσολάβησαν, δεν επιδείχθηκε ποτέ η απαιτούμενη αποφασιστικότητα και πυγμή μέχρι που η νυν κυβέρνηση, παρέλαβε τη ΔΕΗ με τεράστιες ζημιές, 900 και πλέον εκατ. το 2018, σε ένα περιβάλλον για τον κρατικό κολοσσό, εξαιρετικά δύσκολο αφού οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων ( CO2), από τα κάποτε χαμηλά επίπεδα των 5-7 ευρώ/τόνο, έφτασαν τα 26 ευρώ/τόνο με πιθανή περαιτέρω αύξηση.

«Τσούζουν» οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων

Ξένισε πολλούς η δήλωση του ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη ότι «ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες, όταν λειτουργούν,  στοιχίζουν πια στη ΔΕΗ περισσότερο από όσο αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά». Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων από το 2017 ως σήμερα πενταπλασιάστηκαν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω αύξηση, αν και υπάρχουν διακυμάνσεις που συνδέονται με τα επίπεδα της βιομηχανικής παραγωγής.

Όμως πλέον έχει γίνει φανερό ότι «το νερό μπήκε στο αυλάκι» και δεν γυρίζει πίσω, η Ευρώπη έχει πάρει τις αποφάσεις της , έχει διαμορφώσει τους βασικούς άξονες των επιλογών της και , όπως ο περισσότερος κόσμος που αντιλαμβάνεται τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης για τη ζωή σε αυτό τον πλανήτη, έχει επιλέξει τις πράσινες μορφές ενέργειας. Σε αυτό τον δρόμο πολλές Ευρωπαϊκές χώρες φρόντισαν έγκαιρα για τη μετάβαση στη νέα εποχή. Αντίθετα, η Ελλάδα επέμενε να μένει προσκολλημένη στο λιγνίτη, που μέχρι κάποιου σημείου εξασφάλιζε φθηνή ενέργεια.

Τώρα όμως, τα περιβαλλοντικά και οικονομικά δεδομένα, «τινάζουν στον αέρα» την κρατική ΔΕΗ, που έχασε πολύτιμο χρόνο προσαρμογής είτε με το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» που δεν προχώρησε, είτε με τους σχεδιασμούς του πρώην ΥΠΕΝ κ. Σταθάκη για τα market tests και τους τελικά δύο άγονους διαγωνισμούς για τις δύο λιγνιτικές μονάδες σε Μεγαλόπολη και Μελίτη.

Η ΔΕΗ δίνει 1,5 δισ. για νέο λιγνιτικό σταθμό!

Και τι κάνει σήμερα η κρατική ΔΕΗ; Όταν όλοι γίνονται green, διαθέτει αυτή η ζημιογόνος εταιρεία 1,5 δις. ( έχει ήδη δώσει 900 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή ενός ακόμη λιγνιτικού σταθμού, του ‘Πτολεμαϊδα 5’! Η ΔΕΗ αντί να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές, πήγαινε κόντρα σε αυτές κι’ όπως είχε διατυπώσει σε έγγραφό του στην αρμόδια Επίτροπο, ο τέως πρόεδρος της επιχείρησης κ. Παναγιωτάκης, «για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και για λόγους συνέχισης της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία», επιλέχθηκε η κατασκευή του ‘Πτολεμαϊδα 5’, ενός σταθμού του οποίου η βιωσιμότητα έχει αμφισβητηθεί.

Αλλά στη Δυτική Μακεδονία, όπως είπε στο GRTimes.gr o οικονομολόγος και διευθυντής της  Αναπτυξιακής ΑΝΚΟ Α.Ε. κ. Τάσος Σιδηρόπουλος, δεν μιλάμε απλώς για ενεργειακή μετάβαση, αλλά για μετάβαση της οικονομίας της Περιφέρειας, αφού το 45% του ΑΕΠ της εξαρτάται από την Ενέργεια.

Τα πράγματα για τη Δυτική Μακεδονία δεν είναι καθόλου εύκολα, αλλά θα πρέπει να περπατήσει με ταχείς ρυθμούς σε αυτό το δύσκολο δρόμο.

Τι έγινε σε Περιφερειακό επίπεδο

Και υπήρχαν υπεύθυνες προειδοποιήσεις, αλλά ποιοι τις άκουγαν;  Το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, είχε παρουσιάσει το 2012 μελέτη μετάβασης σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής δραστηριότητας. Το 2015 η ΑΝΚΟ είχε παρουσιάσει Επιχειρησιακό Σχέδιο Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Ακολούθησαν επισκέψεις στο Γραφείο Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ και με βάση τον οδικό χάρτη που παρουσιάσθηκε η Δυτική Μακεδονία εντάχθηκε στις τέσσερις πιλοτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Platform for Coal Regions in Trasition».

Τrasition, μετάβαση, αλλά πώς; Υποβλήθηκε αίτημα στην Κομισιόν για την παροχή τεχνικής βοήθειας το οποίο και εγκρίθηκε, ενώ ορίσθηκε στη συνέχεια ως τεχνικός σύμβουλος η Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως είπε ο κ. Σιδηρόπουλος, αναμένεται η παράδοση του Οδικού Χάρτη Μετάβασης, από την Παγκόσμια Τράπεζα, στα μέσα του 2020. Κατευθύνσεις σαφείς για το πως θα πάει η Περιφέρεια στην επόμενη ημέρα, πως θα οργανωθεί η συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών σε αυτή την πορεία, τι χωρικές παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν στα πρώην ορυχεία και …πολλά ακόμη.

Στο μεταξύ, μένουν να απαντηθούν πολλά ερωτήματα:

  • Tι θα γίνει με την νέας τεχνολογίας μονάδα ‘Πτολεμαϊδα 5’ ; Θα λειτουργήσει με λιγνίτη ή μήπως άμεσα ή σε δεύτερη φάση θα καίει φυσικό αέριο ή μήπως βιομάζα;
  • Mε τι ποσά θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, πέραν των μόλις 60 εκατ. ευρώ ανά έτος, που προβλέπονται από το Πράσινο Ταμείο;
  • Πώς θα διαμορφωθούν και θα κατανεμηθούν τα κονδύλια που θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία λέγεται ότι θα φθάσουν στα 4,8 δις. αλλά για 41 ανθρακοφόρες Περιφέρειες;

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα ειδικό πρόγραμμα, ένα master plan για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην επόμενη ημέρα, σχέδιο που πρέπει να εκπονηθεί, να εξειδικευτούν οι δράσεις, να εξευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότησή τους. Κι’ αυτά βέβαια στο πλαίσιο των όσων θα προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που άμεσα θα δοθεί σε διαβούλευση και σίγουρα προβλέπει μεγάλη στροφή στις ΑΠΕ, με προσθήκη νέας πράσινης ισχύος 9.500 MW ως το 2030.

Η Δυτική Μακεδονία εξαρτημένη από την Ενέργεια

Οι εργαζόμενοι στα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, περίπου 5.000 απασχολούμενοι, αντιδρούν γιατί η απόφαση για προσαρμογή στις Κοινοτικές πολιτικές, λήφθηκε «στο… και πέντε» και χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενος προγραμματισμός. Ανησυχούν για τις δουλειές τους όπως ανησυχούν πολλές χιλιάδες ακόμη κατοίκων της Περιφέρειας, αφού από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ επηρεάζονται περίπου επιπλέον 20.000 θέσεις εργασίας.

Εν τούτοις, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κινείται ήδη προς την μεταλιγνιτική εποχή, ενώ όπως μαρτυρούν οι δείκτες, το μήνυμα το έχουν πιάσει επιχειρηματίες και ιδιώτες πριν το επεξεργαστεί σωστά η Πολιτεία,  αφού καταγράφεται αύξηση της συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα στο Περιφερειακό ΑΕΠ, όπως και της μεταποίησης που κυρίως αφορά μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Όσο αναμένεται το master plan, η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή διατρέχει τον περιφερειακό σχεδιασμό για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2021-2027, όπως είπε ο κ. Σιδηρόπουλος. Επίσης, επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων σε άλλους κλάδους της οικονομίας μέσω συναντήσεων με μεγάλες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα και της αγροτοδιατροφής, ενώ η Δυτική Μακεδονία δεν εγκαταλείπει τον κλάδο Ενέργειας.

Η Ενέργεια και συγκριτικό πλεονέκτημα

Η Δυτική Μακεδονία επιμένει στην αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει, δηλαδή των υφιστάμενων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως και της τεχνογνωσίας που κατακτήθηκε στη διάρκεια πολλών δεκαετιών. Μένουν πολλά να διερευνηθούν, καθώς ενέργεια δε παράγεται μόνο από το λιγνίτη. Είναι το φυσικό αέριο, είναι οι ΑΠΕ, είναι η σύγκαυση άνθρακα και βιομάζας.

Σε τούτη τη φάση, ένα είναι βέβαιο, ότι σήμερα τρέχουμε γιατί επί χρόνια επιμέναμε να μην ακολουθούμε τις προσταγές των εξελίξεων κι’ ενώ ως χώρα υπογράφαμε τις συμφωνίες για το κλίμα. Ήταν φθηνός ο λιγνίτης; Ε, τώρα αποδεικνύεται πανάκριβος από κάθε άποψη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23:5921/10

Κορωνοϊός-Ρωσία: Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων και 15.700 νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5621/10

Από ψηλά… το Καλπάκι Ιωαννίνων Περιβάλλον

23:5121/10

Τουρκία: Εξέδωσε νέα Navtex – Παρατείνονται οι έρευνες Κοινωνία ,Πολιτική ,Σημαντικά

23:5021/10

Ινδία-Covid-19: Σχεδόν 116.000 θάνατοι Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4821/10

Τ. Φούντογλου: Νιώθουμε όλοι κουρασμένοι Κοινωνία

23:4021/10

Περιφέρεια ΑΜΘ: Συμμετοχή στην εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» Κοινωνία ,Περιφέρειες

23:3521/10

«Έπεσαν» οι υπογραφές για το διατηρητέο της Κριεζώτου Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

23:3021/10

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων η Βόρεια Μακεδονία- 641 σε 24 ώρες Διεθνή ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

23:2021/10

Ηράκλειο: Σκαρφάλωσε στο στύλο της ΔΕΗ λόγω πλημμύρας Κοινωνία

23:1021/10

Δ. Νεάπολης-Συκεών: Διαμαρτυρία για την παρουσία του ΕΟΔΥ Δήμοι ,Κορωνοϊός

23:0221/10

ΕΕΘ: Ποια μέτρα ισχύουν στο επίπεδο 3 Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

23:0021/10

Τροπολογία για στήριξη εργαζομένων ανάλογα το επιδημιολογικό επίπεδο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:5021/10

Γεννηματά: Ο χάρτης γίνεται κόκκινος και δεν παίρνουν τα σωστά μέτρα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

22:4521/10

Υπ. Δικαιοσύνης: Παύονται οι εισαγγελείς Τουλουπάκη και Μπαρδάκης Βουλή

22:4021/10

ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

22:3021/10

ΓΣΕΕ για Πτωχευτικό Νομοσχέδιο: Δυσμενές τοπίο για τους εργαζόμενους Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

22:2421/10

Γεωργία: Ένοπλος κρατά δεκάδες ομήρους μέσα σε τράπεζα Διεθνή

22:2021/10

Βαρτζόπουλος: «Δεν ασχολούμαι με γελοιότητες καταδικασμένου ναζί» Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

22:1021/10

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και ποιες στο «πορτοκαλί» Ελλάδα ,Κορωνοϊός

22:0021/10

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Αρμενία δεν βλέπει διπλωματική λύση στη σύγκρουση Διεθνή ,Κοινωνία

21:4721/10

Φωτίστηκε ροζ το Καυτανζόγλειο (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Υγεία

21:4021/10

Δολοφονία ΔΙΑΣ στο Ρέντη: Εν μέρει δεκτή η αίτηση αναίρεσης Σαββίδη Ελλάδα ,Κοινωνία

21:3821/10

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Στο τραπέζι η καθολική χρήση μάσκας – Το πρωί οι αποφάσεις Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

21:3021/10

Ρομποτική από τα… νήπια στο ΝΟΗΣΙΣ Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Παιδεία

21:2021/10

ΣΥΡΙΖΑ: Απροετοίμαστη η χώρα για το δεύτερο κύμα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

21:1021/10

Δωρεάν υπερηχογράφημα κοιλιακής αορτής στο ΚΕΠ του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Θεσσαλονίκη

21:0021/10

Γερμανία: Θετικός ο Υπ. Υγείας Γενς Σπαν Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:5021/10

ΑΑΔΕ: Οδηγίες για διορθώσεις δηλώσεων Covid Κοινωνία ,Οικονομία

20:4921/10

Εμβόλιο AstraZeneca: Νεκρός εθελοντής Κορωνοϊός

20:3021/10

Ηλιόπουλος: Η δίκη Ζακ Κωστόπουλου «συνομιλεί» με τη δίκη Χ.Α. Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

20:2021/10

Ιδιοκτήτης γηροκομείου: Είμαι ανίκανος σαν «καπετάνιος» Κοινωνία

20:1021/10

Αχτσιόγλου: Με το νομοσχέδιο της Ν.Δ. θα πτωχεύσουν όλοι (VIDEO) Ελλάδα ,Οικονομία ,Πολιτική

20:0221/10

Ρεκόρ κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

19:5121/10

Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την ισότητα των φύλων Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

19:4021/10

Το Καυτανζόγλειο βάφεται ροζ για τον Καρκίνο του Μαστού Θεσσαλονίκη

19:3021/10

Τον Κ. Μητσοτάκη θα υποδεχθεί αύριο η ΠτΔ Πολιτική

19:2521/10

Κορωνοϊός: «Μίνι» lockdown στην Καστοριά – «Πορτοκαλί» Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Βοιωτία, Λά... Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

19:2221/10

Κρούσμα στο ΔΙΕΚ Μοναστηρίου- Διαμαρτυρία από σπουδαστές (ΦΩΤΟ) Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

19:2021/10

Συναγερμός στο Ωραιόκαστρο – Ιερέας θετικός στον κορωνοϊό Δήμοι ,Κορωνοϊός

19:1021/10

Έρευνα: Η οικονομική επίδραση της πανδημίας στην πτηνοτροφία Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

19:0121/10

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός – 865 νέα κρούσματα στη χώρα μας Ελλάδα ,Κορωνοϊός

19:0021/10

Δείτε Live την έκτακτη ενημέρωση του Ν. Χαρδαλιά Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:5021/10

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η κρατική εποπτεία του Τύπου – Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ – Απάντη... Πολιτική

18:4021/10

Συνάντηση Μ. Αντωνίου με τον αθλητή Μάριο Γιαννάκου Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

18:3721/10

Ο χειμώνας φέρνει τα πλεκτά Lifestyle

18:3021/10

Κορωνοϊός: Ποια σχολεία είναι κλειστά Κορωνοϊός ,Παιδεία

18:2621/10

Κορωνοϊός: Έκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:2321/10

Κάτοικοι Αρχαίας Αγοράς: Ποτά και μουσική μέχρι το ξημέρωμα (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

18:2021/10

Κορωνοϊός: Τι έδειξαν τα rapid test στη Νέα Σμύρνη Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:1121/10

ΕΕ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη λόγω κορωνοϊού ΕΕ ,Κορωνοϊός

18:1021/10

Η Αλ. Σδούκου στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, στη Λάρισα Ενέργεια ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

18:0121/10

Θετικός στον κορωνοϊό ο Αχιλλέας Μπέος Κορωνοϊός

18:0021/10

Βρούτσης: Η κοινωνική συμβολή του ΤΕΒΑ με τα 331 εκ. € κατά της φτώχειας Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

17:5521/10

ΝΔ: Κατά των συμφερόντων των πολλών ο ΣΥΡΙΖΑ Πολιτική

17:5521/10

ΓΣΕΒΕΕ σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το νέο πτωχευτικό νόμο Ελλάδα ,Οικονομία ,Πολιτική

17:5021/10

Κρήτη-Κακοκαιρία: Άνοιξε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κοινωνία

17:4921/10

ΕΕΘ προς Χαρδαλιά: Ασαφή τα μέτρα για την εστίαση Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

17:4621/10

Έκρηξη σε κτίριο στο Λονδίνο – Φόβοι για νεκρούς Διεθνή

17:4521/10

Τρ. Πειραιώς: Κατατέθηκε το 70% της βασικής ενίσχυσης Αγροτικά ,Επιχειρήσεις

17:4021/10

Σταϊκούρας: Ιστορικά χαμηλό επιτόκιο για το 15ετές ομόλογο Οικονομία

17:3021/10

Κέρκυρα: Αθώος ο Μητροπολίτης Νεκτάριος Κοινωνία

17:2021/10

Μίχαλος: Τροποποιήσεις για τη στήριξη επενδύσεων εν μέσω πανδημίας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:1021/10

«Καμπανάκι» Μόσιαλου: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σήμερα Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:0021/10

Κορωνοϊός: Οριστική αναβολή στο ΑΕΛ – Άρης Αθλητισμός ,Κορωνοϊός

17:0021/10

Στο Λονδίνο ο Ν. Μηταράκης Πολιτική

16:5721/10

ΑΠΘ: Κρούσματα κορωνοϊού στο ΤΕΦΑΑ Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

16:5521/10

Η γιορτή του Animation στη Θεσσαλονίκη έρχεται ψηφιακά! Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

16:5021/10

Ωραιόκαστρο: Απολύμανση στο «Κονταξοπούλειο» μετά από κρούσμα Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Κορωνοϊός

16:4821/10

Θετικό κρούσμα κορωνοϊού στον ΠΑΟΚ – Η αποστολή για Ομόνοια Αθλητισμός

16:4221/10

ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών μετά τα κρούσματα – «Να ληφθούν άμεσα μέτρα» (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

16:4021/10

Πέτσας: Θα παρθούν κάποια μέτρα στη Θεσσαλονίκη Κορωνοϊός ,Πολιτική

16:2921/10

Ολυμπιακός: Θετικός στον κορωνοϊό ο Καμαρά – Χάνει τη Μαρσέιγ Αθλητισμός ,Κορωνοϊός

16:2021/10

Χαρδαλιάς: Επιθετική έξαρση στην Καστοριά-Κρίσιμη η κατάσταση Κορωνοϊός ,Πολιτική

16:1021/10

Θεσ/νίκη: Ενδιάμεσες εκπτώσεις από 1 έως 14 Νοεμβρίου Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

16:0821/10

Αυτοκτόνησε ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου στον Άγιο Στέφανο Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:0621/10

Καράογλου: Μνημόνιο συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

16:0521/10

ΝΑΤΟ: Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν περαιτέρω το 2020 Διεθνή

16:0021/10

Πόσα πρόστιμα έπεσαν για μη χρήση μάσκας Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:5021/10

Δίκη ΧΑ: Πιθανή ανακοίνωση απόφασης την Πέμπτη Πολιτική

15:4021/10

ΑΧΕΠΑ: 1.500 rapid test μετά τα 10 κρούσματα Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Υγεία

15:3521/10

ΠΚΜ: Αύριο η έκτακτη σύσκεψη για τα μέτρα παρουσία Χαρδαλιά Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

15:3021/10

Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: Κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:2021/10

ΠτΔ: Εμβολιάστηκε κατά του ιού της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου Ελλάδα ,Υγεία

15:1021/10

ΟΑΣΘ: Σε κυκλοφορία από σήμερα επιπλέον 54 λεωφορεία Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:1021/10

Στο νοσοκομείο ο Αχιλλέας Μπέος Δήμοι

15:0221/10

ΕΣΘ: Στις κάλπες οι έμποροι της Θεσσαλονίκης Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

15:0121/10

Τριμερής-Μητσοτάκης: Η Άγκυρα φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές Διεθνή

15:0021/10

«Ελλάδα 2021» : «Ας κρατήσουν οι χοροί» (VIDEO) Ελλάδα

14:5321/10

Σπάνιες ιστορίες για το Ολυμπιακός – Μαρσέιγ Αθλητισμός

14:5121/10

Πυρκαγιά σε απορρίμματα δίπλα στον οικισμό Αγίας Σοφίας (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:4521/10

Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Το γράμμα του δράστη στην οικογένεια της βιολόγου Κοινωνία

14:3221/10

Οι Πωλήσεις – ΜΑΜΟΥΘ του Ολυμπιακού στην Πρέμιερ Λιγκ! Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Σημαντικά

14:3021/10

Δίκη ΧΑ: Αμετανόητος ο Κασιδιάρης – Επιχειρεί να μπλέξει πολιτικά πρόσωπα Πολιτική

14:2021/10

Η «Ημέρα της Αστυνομίας» στην Κ. Μακεδονία Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

14:1621/10

Η ΕΕ να δίνει κονδύλια με γνώμονα το σεβασμό του κράτους δικαίου Άρθρα

14:1021/10

Ξεκινά σήμερα η πληρωμή Βασικής ενίσχυσης αγροτών Αγροτική Οικονομία ,Κοινωνία

14:1021/10

Τσίπρας από Κοζάνη: Κυβερνητική αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ Β.Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:0021/10

Ιωάννινα-Covid-19: Δύο ακόμα κρούσματα στο Γηροκομείο Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:0021/10

Εύβοια: 18 κρούσματα κορωνοϊού σε εργοστάσιο στα Ψαχνά Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:5321/10

Λαζάρου: Έκκληση για την πλατεία Αρχαίας Αγοράς (ΗΧΗΤΙΚΟ) Δήμοι ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

13:4521/10

Ζήσης Κασιάρας: Πέθανε από κορωνοϊό ο βιολιστής διάσημων τραγουδιστών Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:4421/10

LIVE οι κοινές δηλώσεις της Τριμερής Συνόδου Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου Διεθνή ,Πολιτική

13:4121/10

Λαγκαδάς: 4 κρούσματα κορωνοϊού σε εργοστάσιο Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

13:3421/10

Καλαφάτης: Μάσκες παντού για να καταπολεμήσουμε την πανδημία Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

13:3021/10

Ζαχαράκη: 36 σχολεία κλειστά και 300 τμήματα λόγω κορωνοϊού Παιδεία ,Πολιτική

13:2921/10

Χρυσοχοΐδης: Αυτή είναι η ομάδα «ΔΡΑΣΗ» – Τι είπε για Έβρο Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:2521/10

Θεσσαλονίκη: Βάζουν παγκάκια στις πιάτσες οι οδηγοί ταξί Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

13:1521/10

Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν τα rapid tests στις Σέρρες Β.Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:0521/10

Ηράκλειο: Ολιγόωρη αναστολή λειτουργίας του αεροδρομίου Επιχειρήσεις ,Κοινωνία ,Τουρισμός

13:0021/10

Νέο κρούσμα κορωνοϊού στη Βουλή Βουλή ,Κορωνοϊός

12:5921/10

Σιμόπουλος για covid: Μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια (HXHTIKO) Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:5021/10

Σ. Μισέλ: Το Λονδίνο πρέπει να λάβει μια απόφαση για το Brexit Διεθνή ,ΕΕ

12:4021/10

Δίκη ΧΑ: Αμετακίνητη η εισαγγελέας – Εμμένει στην πρότασή της Πολιτική

12:3421/10

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αιγύπτου Πολιτική

12:3021/10

Στοίχημα: Σκοράρουν σε Ιταλία και Ολλανδία για το 1.61 και 1.96 Αθλητισμός

12:2121/10

Χρυσοχοΐδης: Κανείς δε θέλει να κυνηγάει 14χρονους (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:1521/10

Κορωνοϊός: Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ – Και άλλος γιατρός θετικός Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

12:0721/10

Χρυσοχοΐδης από Θεσσαλονίκη: Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία και αγορά (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:0021/10

Νταντάμης: To branding, επόμενο βήμα για τον τουρισμό του Δ. Κατερίνης Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Επιχειρήσεις

11:4521/10

Μεταξουργείο: Εκκένωση κατάληψης υγειονομικής «βόμβας» Κοινωνία

11:3321/10

Δίκη ΧΑ: Συνεχίζεται η διαδικασία – Παρών ο Η. Κασιδιάρης Πολιτική

11:3021/10

Δερμιτζάκης: Έως 1000 κρούσματα τη μέρα τον Οκτώβριο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:2721/10

Τριμερής-Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ξέρει ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά μας (VIDEO) Πολιτική

11:1521/10

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο Οικονομία

11:0521/10

Να μυρίσουμε τα νύχια μας Αθλητισμός

11:0021/10

Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ στην Κρήτη Κοινωνία

10:5821/10

Συνεργασία ΕΛΛΑΚΤΩΡ με EDP Renewables για αιολικά πάρκα 900MW Ενέργεια ,Επιχειρήσεις

10:4921/10

Ζακ Κωστόπουλος: Διακοπή στη δίκη λόγω κρούσματος κορωνοϊού Κοινωνία

10:4521/10

Θανατηφόρο τροχαίο στο Λιτόχωρο Β.Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

10:4221/10

Μετεγγραφές 2020: Όλα τα νέα δεδομένα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία Θέματα GR Times ,Παιδεία

10:3121/10

Ολοκληρώθηκε η απολύμανση στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

10:3021/10

Aρνητικό το τεστ κορωνοϊού της φον ντερ Λάιεν Διεθνή ,ΕΕ

10:1521/10

Τζιτζικώστας: Προς lockdown η Θεσσαλονίκη – Πολύ άσχημα τα δεδομένα Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

10:0021/10

Ηράκλειο: «Ποτάμια» οι δρόμοι- Έπεσε τμήμα οροφής στο αεροδρόμιο (ΦΩΤΟ) Κοινωνία

09:5821/10

Στη ΓΑΔΘ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

09:4521/10

Κορωνοϊός-Εξαδάκτυλος: Δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων Ελλάδα ,Κορωνοϊός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ