Δήμαρχος Φλώρινας: Η απολιγνιτοποίηση θα προκαλέσει έκρηξη της ανεργίας

Δήμαρχος Φλώρινας: Η απολιγνιτοποίηση θα προκαλέσει έκρηξη της ανεργίας

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Έκρηξη της ανεργίας προβλέπει ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, ότι θα φέρει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028.

Σε συνέντευξή του στο GRTimes.gr, το οποίο έχει ανοίξει τον φάκελο της απολιγνιτοποίησης, ο δήμαρχος τονίζει ότι στη Φλώρινα των 33.000 κατοίκων, όπου η ανεργία καλπάζει φτάνοντας ήδη στο 30%, η απότομη, όπως τη χαρακτηρίζει, παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας που συμμετέχει στο 40-45% του ΑΕΠ θα προκαλέσει κραδασμούς που η τοπική κοινωνία δε θα μπορέσει να απορροφήσει.

Ο ίδιος προτείνει δεκαετή παράταση του σχεδιασμού, έτσι ώστε η περιοχή να μπορέσει να προετοιμαστεί και να σχεδιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο για τη μεταλιγνιτική περίοδο, που, όπως λέει, θα πρέπει να βασίζεται στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και της επιχειρηματικότητας με ειδικά φορολογικά κίνητρα.

Τι προβλήματα πιστεύετε ότι θα δημιουργήσει η απολιγνιτοποίηση;

Η απόφαση για απολιγνιτοποίηση πλήττει την τοπική οικονομία σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, μία περιοχή που έχει ήδη προβλήματα. Ο Δήμος Φλώρινας πλήττεται και αυτός από το κλείσιμο της λιγνιτικής μονάδας του ΑΗΣ Μελίτης το 2023.

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε τώρα, μιλάμε για περίπου 1.000 με 1.500 άτομα που εργάζονται και θα μείνουν χωρίς δουλειά. Αν υπολογίσετε και έναν συντελεστή 3,5 με 4 όσων απασχολούνται έμμεσα, πάμε περίπου στους 4.000 με 5.000 ανέργους μόνο στον δικό μας δήμο, σε μία περιοχή όπου η ανεργία είναι ήδη στο 30%. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε με την πανδημία.

Ποια είναι τα βασικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η δική σας περιοχή;

Το βασικό είναι το θέμα της θέρμανσης, γιατί ο δήμος δεν έχει τηλεθέρμανση. Υπήρχε το έργο σε εξέλιξη, έφτασε ο αγωγός έξω από την πόλη, αλλά με το κλείσιμο της μονάδας στη Μελίτη δυστυχώς σταμάτησε.

Διεκδικούμε να φτάσει το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές, έτσι ώστε οι κάτοικοί μας να έχουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα φυσικό καύσιμο, κάτι που συμπεριλήφθηκε στον σχεδιασμό.

Σημαντικό ζήτημα επίσης είναι η αποκατάσταση των ορυχείων, γιατί στα σημεία όπου έχουν γίνει εξορύξεις το έδαφος είναι χειρότερο από βομβαρδισμένο τοπίο. Άρα είναι ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να λυθούν για τη δημιουργία γεωργικών εκτάσεων.

Βασικό πρόβλημα είναι επιπλέον το γεγονός δεν έχουμε κάθετο προς την Εγνατία. Είμαστε ακόμα με δρόμο διπλής κατεύθυνσης και αυτό θα πρέπει να λυθεί, γιατί ένα καλό οδικό δίκτυο συμβάλλει στην ανάπτυξη.

Εσείς τι προτείνετε σε σχέση με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης;

Επειδή θεωρούμε ότι η μετάβαση αυτή με τον τρόπο που γίνεται έτσι απότομα είναι πολύ επικίνδυνη και θα οδηγήσει σε έκρηξη της ανεργίας, λέμε να γίνει μέσα σε διάστημα δέκα ετών. Δηλαδή, τα εργοστάσια της ΔΕΗ και τα ορυχεία να δουλέψουν άλλα δέκα χρόνια, έτσι ώστε να έχουμε τον χρόνο πιο έγκαιρης προετοιμασίας για τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Αυτή τη στιγμή οι κραδασμοί θα είναι μεγάλοι και η περιοχή μας δεν θα μπορεί να τους απορροφήσει. Ήδη έχει αρχίσει η απολιγνιτοποίηση, γιατί το εργοστάσιο εδώ υπολειτουργεί το τελευταίο διάστημα και είμαστε σε μία αναστάτωση.

Θέλουμε τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενταχθούμε ομαλά στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, στο οποίο όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να πάμε. Γιατί ξαφνικά, αν βρεθούμε με πολλούς ανέργους, η περιοχή μας θα ερημώσει.

Και σε σχέση με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι δήμοι της περιοχής μαζί με τον Δήμο Μεγαλόπολης είχαμε κάνει έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε η χρηματοδότηση να λάβει υπόψη της και την ταχύτητα με την οποία γίνεται η απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα αλλά και το μέγεθος της ανεργίας. Γιατί η απολιγνιτοποίηση στις χώρες της Ευρώπης θα γίνει με ορίζοντα το 2038 και με μηδενικό αποτύπωμα το 2050.

Εμείς προχωράμε στα επόμενα τρία χρόνια κι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη χρηματοδότηση που πρέπει να δοθεί στην περιοχή μας. Ανάλογες προτάσεις έχουν γίνει και από την κυβέρνηση και περιμένουμε.

Βέβαια, τώρα με τον κορωνοϊό οι όποιοι σχεδιασμοί είχαν γίνει έχουν ανατραπεί. Στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης τώρα μπήκαν σε μια νέα διαπραγμάτευση κι ενώ έλεγαν ότι θα έφτανε η χρηματοδότηση μέχρι 30 δισεκατομμύρια, τώρα έχουμε πέσει στα δέκα. Αυτό έχει να κάνει με το Ταμείο Ανάκαμψης που συζητιέται τώρα τελευταία. Η μείωση έχει επιπτώσεις σε όλη τη χώρα, όμως σε μας περισσότερο και πιο γρήγορα.

Πού πιστεύετε ότι θα πρέπει να βασιστεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής σας;

Πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί κι έναν από τους βασικούς πυλώνες στο αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής, μέσα και από δημιουργία μονάδων μεταποίησης.

Στον πρωτογενή τομέα θέλουμε να κάνουμε στροφή, έτσι ώστε να υπάρξει μία διέξοδος στο θέμα της ανεργίας των κατοίκων μετά το κλείσιμο των εργοστασίων της ΔΕΗ. Στον τομέα αυτό καθοριστικό ζήτημα είναι η αποκατάσταση των ορυχείων, που έχει μεγάλο κόστος και απαιτεί πολύ χρόνο.

Παράλληλα, πρέπει η βιομηχανική περιοχή που έχουμε να ενεργοποιηθεί. Όταν λέω ενεργοποίηση, εννοώ φορολογικά κίνητρα, ίσως κάποια μείωση του ΦΠΑ, μια ελεύθερη ζώνη, γιατί συνορεύουμε με τρίτες χώρες που τα προϊόντα τους είναι πολύ φτηνότερα και να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Άρα τα κίνητρα πρέπει να είναι και φορολογικού χαρακτήρα, αλλά θα μπορούσαν να αφορούν και επιδότηση εργασίας. Όταν λέμε επιδότηση των επιχειρηματιών, εννοούμε πραγματική επιδότηση, γιατί αυτή τη στιγμή γιατί η επιδότηση που έχει αυτή τη στιγμή η περιοχή είναι ανάλογη με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Για να γίνει αυτό, λοιπόν, χρειάζεται ένα πλέγμα μέτρων, είτε πρόκειται για ειδικό φορολογικό καθεστώς, είτε άλλους είδους κίνητρα και προς αυτήν την κατεύθυνση βρισκόμαστε σε συζήτηση όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top