Μήνας κλειδί για τον αγωγό IGB ο Οκτώβριος

Μήνας κλειδί για τον αγωγό IGB ο Οκτώβριος

Μήνας κλειδί για τον αγωγό IGB αναμένεται ο Οκτώβριος, καθώς η Ελλάδα προσθέτει νέα ισχυρά θεμέλια για την μετατροπή της σε ισχυρό παίχτη στη διπλωματική σκακιέρα των αγωγών φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προετοιμάζει το ταξίδι του  στη Σόφια για τις 10 Οκτωβρίου, για να υπογραφεί το τελικό πακέτο συμφωνιών για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB)  .

Το πράσινο φως για την υπογραφή των συμφωνιών άναψε μετά από διαβουλεύσεις με τη βουλγαρική πλευρά που είχαν ο κ. Χατζηδάκης και η διοίκηση της ΔΕΠΑ στο περιθώριο της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σόφια θα υπογραφούν ταυτόχρονα η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για το έργο, η συμφωνία μετόχων μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτό και η συμφωνία για τη χρηματοδότησή του με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη διακρατική συμφωνία για τον ελληνοβολγαρικό αγωγό υπεγράφη 10 χρόνια πριν, το 2009, όταν ο κ. Χατζηδάκης ήταν και πάλι υπουργός Ενέργειας.

Κάλιο αργά παρά ποτέ

«Είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2009 κατά σύμπτωση με μένα αρμόδιο υπουργό και τελειώνει μετά από δέκα χρόνια. Κάλιο αργά παρά ποτέ», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. «Απόφασή μας να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και με τους άμεσους γείτονές μας αλλά και με όλη την ευρύτερη περιοχή, διότι η ενέργεια έχει και μια έντονη διπλωματική διάσταση για τη χώρα».

Ο αγωγός μήκους 182 χιλιομέτρων  θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Θα συνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2020  μεταφέροντας φυσικό αέριο από τη Κασπία και μελλοντικά  με τον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξάνδρούπολης.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 240 εκατ. ευρώ και ο αγωγός αναμένεται να λειτουργήσει το 2021. Θα μπορεί να μεταφέρει 3 έως και 5 δισ.  κυβικά αερίου το χρόνο.

Την μελέτη, κατασκευή και τη λειτουργία του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία ICGB.

Μέτοχοι της ICGB AD είναι η βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding (50%) και η ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top