Εστίαση: “Όχι” σε άνοιγμα το 2020 – Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Εστίαση: “Όχι” σε άνοιγμα το 2020 – Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

“Όχι” σε ένα “βιαστικό” άνοιγμα της εστίασης καθώς θα επιφέρει επιπλέον δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν, λένε οι επαγγελματίες του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας παράλληλα ότι πρωτίστως θα πρέπει να διασφαλιστεί το αγαθό της δημόσιας υγείας και μετά να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Επιτροπίδης, ξεκαθαρίζει πως ο κλάδος δεν αντέχει σε καμία περίπτωση μία τακτική “ακορντεόν” και ότι θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση “μία και καλή” και όχι με το ρίσκο να κλείσει ξανά σε 15 ημέρες. “Αυτό θα σήμαινε καταστροφή”, τονίζει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ύστερα από την άρση του πρώτου lockdown και με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μας, χρειάστηκε περίπου ενάμιση μήνας ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν κανονικά τα καταστήματα και πάλι με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο.

Ακόμα, με γνώμονα ότι ένα εστιατόριο, σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη, χρειάζεται με το “καλημέρα” 5.000 ευρώ ώστε να ανοίξει και να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, έχει ως αποτέλεσμα την έναρξη στην περίοδο των εορτών να είναι ασύμφορη. Όσον αφορά τις καφετέριες, ο ίδιος εκτιμά ότι θα ήταν πιο εύκολο να ανοίξουν λόγω του χαμηλότερου κόστους επαναλειτουργία τους, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα είναι βιώσιμες, αφού η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση σχετικά με την πανδημία και να καταγράφει υψηλό αριθμό κρουσμάτων και νοσηλευμένων στα νοσοκομεία.

“Ένα εστιατόριο για να ανοίξει χρειάζεται μάγειρα, βοηθό, άτομο στη λάντζα και τουλάχιστον δύο σερβιτόρους για τις βάρδιες. Αν δεν έχει δουλειά πως θα πληρωθεί το προσωπικό; Θα συσσωρευτούν και άλλα χρέη”, σημειώνει. Προσθέτει δε ότι, “αν θέλουν οπωσδήποτε να ανοίξει η εστίαση, θα πρέπει αυτό να γίνει επιλεκτικά και σε όποιον θελήσει να ανοίξει την επιχείρησή του να υπάρχει στήριξη από την κυβέρνηση. Δηλαδή, τα χρήματα που ήταν να δώσουν για τις αναστολές εργασίας να δοθούν ως επιδότηση για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών”, εξηγεί.

Ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο είναι πιθανόν να προκύψει με το άνοιγμα της εστίασης στα τέλη Δεκεμβρίου, είναι σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, ότι τα καταστήματα δεν αποκλείεται να μην έχουν προσωπικό για να λειτουργήσουν. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή και λαμβάνουν την κρατική αποζημίωση, να νοσούν, να έχουν ύποπτα συμπτώματα, ή να ισχυρίζονται ότι είναι σε καραντίνα για να μην επιστρέψουν στην εργασία τους μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, όπως υπογραμμίζει.

Αυτό που επισημαίνουν πάντως οι επαγγελματίες της εστίασης είναι ότι προτεραιότητα έχει η προστασία της δημόσιας υγείας και ακολούθως, η επανεκκίνηση της αγοράς και η επίλυση των προβλημάτων της.

Διαβάστε επίσης: Εστίαση: Ο «Γολγοθάς» από τον αντικαπνιστικό μέχρι το lockdown

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το όποιο άνοιγμα να γίνει με μεγάλη προσοχή, ζητώντας ουσιαστικά την διατήρηση των μέτρων και πέραν του δηλωμένου στόχου άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης να πραγματοποιήσουν σύσκεψη με δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, θέτοντάς τους τα παρακάτω ζητήματα και ψήφισμα το οποίο είχαν καταθέσει στην κυβέρνηση στις 26 Νοεμβρίου:

1) α. Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών ( αυτασφάλισης) των επιχειρηματιών του μηνός Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου 2021.
β. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και των αναστολών, επιδότηση 100% των μη μισθολογικών εισφορών και 30% του μισθολογικού κόστους (κοστολογείται με 534 ευρώ μέσο όρο) ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας τουλάχιστον μέχρι 30 Απριλίου 2021.
2) Επιδότηση 100% του ενοικίου για όσο διάστημα το κατάστημα είναι κλειστό με κρατική εντολή και κατά το άνοιγμα της εστίασης, επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι 30 Απριλίου 2021.
3) Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρηματιών με μη επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους κατ’ ελάχιστον του ποσού των 2000 ευρώ το μήνα για πληρωμές όλων των υποχρεώσεων παγίων δαπανών (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, συνδρομητικά κανάλια, τηλεπικοινωνίες, πνευματικά δικαιώματα, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, διασφάλιση της επιβίωσης των ιδίων, των οικογενειών τους, των επιχειρήσεών τους και άλλες πολλές υποχρεώσεις που τρέχουν καθημερινά) ως 30 Απριλίου 2021.
4) «Πάγωμα» αναστολής ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ και των ιδιωτικών παρόχων ενέργειας σε καταστήματα εστίασης έως 30 Απριλίου 2021.
5) Απαλλαγή από το δημοτικό τέλος κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και του τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων με κυβερνητική απόφαση για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και 50% έκπτωση για το δεύτερο εξάμηνο με ισότιμη οικονομική ανταποδοτική ενίσχυση προς τους Δήμους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top