Μασούτης: Τα Επιμελητήρια κοντά στις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας

Μασούτης: Τα Επιμελητήρια κοντά στις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας

«Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων της προσεχούς περιόδου είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα και τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης  Μασούτης κατά την ομιλία του,  στη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στη Φλώρινα.

Όπως είπε ο κ. Μασούτης, “η  διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής εστιάζει στα προβλήματα, στις προκλήσεις, αλλά και στις ευκαιρίες που καλούνται να διαχειριστούν στα επόμενα χρόνια οι επιχειρήσεις της Φλώρινας και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας.

Είναι γνωστό ότι το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου δέχεται το τελευταίο διάστημα ασφυκτικές πιέσεις.

Η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά έχει προκαλέσει ισχυρό σοκ στην πραγματική οικονομία. Μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες για τις επιχειρήσεις.

Τα Επιμελητήρια της χώρας γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Ως Ένωση, έχουμε ζητήσει, έχουμε προτείνει και συνεχίζουμε να διεκδικούμε παρεμβάσεις, για τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και των ευάλωτων νοικοκυριών”.

Συνέχιση των μέτρων στήριξης

Ο κ. Μασούτης, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση, υποστήριξε ότι “τα μέτρα που έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση – με κυριότερο την κρατικήεπιδότηση για την κάλυψη των ενεργειακών επιβαρύνσεων – είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και θα πρέπει να συνεχιστούν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.Παράλληλα, όμως, πρέπει να δημιουργήσουμε και προϋποθέσεις ανάκαμψης των επιχειρήσεων και των τοπικών οικονομιών, για την επόμενη μέρα.

Σε αυτή την προσπάθεια θα έχει αναμφίβολα κρίσιμο ρόλο η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Οι πόροι αυτοί συνιστούν το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο που έχει διατεθεί ποτέ στη χώρα και μπορούν να οδηγήσουν όχι μόνο στην επανεκκίνηση, αλλά στην ανασύσταση της ελληνικής οικονομίας, με όχημα την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία, την εξωστρέφεια.

Ειδικότερα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πόρους ύψουςάνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν κατά ένα μέρος με τη μορφή επιδοτήσεων, για δράσεις που αφορούν την ψηφιοποίηση, την ενεργειακή αναβάθμιση, τον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού. Κι’ ένα ακόμη μέρος θα διατεθεί μέσω των τραπεζών, με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων, για επενδύσεις στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση, για δράσεις προώθησης της εξωστρέφειας, αλλά και για την υποστήριξη της επιχειρηματικής μεγέθυνσης, μέσω συγχωνεύσεων και συνεργασιών.

Σημαντικοί πρόσθετοι πόροι προς τις επιχειρήσεις θα διοχετευθούν και μέσω του ΕΣΠΑ και ειδικότερα μέσω του προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα.

Στήριξη των ΜμΕ από τα Επιμελητήρια

Στα επόμενα χρόνια, λοιπόν, δεν θα λείψουν οι ευκαιρίες. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθούν έγκαιρα και σωστά”. Μάλιστα ο κ. Μασούτης επισήμανε ότι “ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μην καταφέρουμε να απορροφήσουμε τους πόρους, μέσα στα στενά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Γι’ αυτό”, όπως είπε, “πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε αρκετά ώριμα και επιλέξιμα έργα, τα οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν.Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει, χωρίς την κινητοποίηση και την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γιατί είναι πολλές οι επιχειρήσεις που σήμερα είτε δεν γνωρίζουν τις ευκαιρίες που παρέχουν τα νέα προγράμματα, είτε δυσκολεύονται να διαμορφώσουν κατάλληλα επιχειρηματικά πλάνα.

Θα χρειαστούν λοιπόν συντονισμένες κινήσεις σε αυτό το επίπεδο. Θα χρειαστεί συστηματική ενημέρωση και μηχανισμοί συμβουλευτικής υποστήριξης. Θα χρειαστεί να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα δάνεια που θα διοχετευθούν μέσω των τραπεζών. Και – βεβαίως – θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα ο ρόλος των Επιμελητηρίων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως «αγωγοί» της ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο”.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ αναφέρθηκε και στα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί στην διεθνή και ειδικότερα στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, ήταν επιβεβλημένη λόγω των ειδικών συνθηκών, όμως “η απεξάρτηση της Ελλάδας  από το λιγνίτη παραμένει αναπόδραστη αναγκαιότητα για την Ελλάδα– τόσο για περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους”.

Ο κ. Μασούτης μίλησε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη Φλώρινα και ευρύτερα για τη Δυτική Μακεδονία, κάτι που επιδιώκεται με το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται έργα και επενδύσεις που ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ομαλή υλοποίηση του σχεδίου. Με σαφή χρονοδιαγράμματα, με μηχανισμούς παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων κάθε δράσης. Αλλά”, προσέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, “είναι ευθύνη όλων μας – της αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματικών φορέων, της επιστημονικής κοινότητας – να συμμετέχουμε εποικοδομητικά σε αυτή την προσπάθεια. Υποστηρίζοντας τη διαδικασία της διαβούλευσης, μεταφέροντας την εξειδικευμένη γνώση και την εμπειρία μας.

Ειδικά τα τοπικά Επιμελητήρια πρέπει και μπορούν να εμπλακούν ουσιαστικά. Να δώσουν φωνή στον επιχειρηματικό κόσμο κάθε περιοχής. Να αναδείξουν εμπόδια και ευκαιρίες, να προτείνουν και να υλοποιήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις”, τόνισε ο κ. Μασούτης , ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββα Σαπαλίδη, δήλωσε:

“κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να ξέρετε ότι ως Κεντρική Ένωση, είμαστε και θα παραμείνουμε δίπλα σας. Θα είμαστε σύμμαχοι σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής. Θα υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις διεκδικήσεις και τις πρωτοβουλίες σας. Η Φλώρινα ήταν και θα παραμείνει ευλογημένη από τη φύση. Και παρά την υποβάθμιση και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ως τώρα, οι άνθρωποί της έχουν αποδείξει ότι μπορούν να μετατρέπουν τον περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής σε αξία: με δημιουργικότητα και γνώση, με αγάπη, με σεβασμό.

Με αυτά τα υλικά, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που έρχονται και να χτίσετε το μέλλον που αξίζει στον τόπο σας”.

ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Γιάννης Μασούτης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top